Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street (Barbierul diabolic din Fleet Street)-9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

20 februarie, 2008

Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street (Barbierul diabolic din Fleet Street)-9/10

Sweeney Todd e o combinaţie, infricoşătoare, ciudată dar curios de distractivă între un musical şi un slasher horror plasat în atmosfera gri şi apăsătoare a Londrei Victoriene. Cu toate că sângele curge în valuri iar momentele muzicale sunt fluide şi suportabile filmul îţi dă impresia că e distant, rece şi lipsit de substanţă.

USA, UK/ Engleza/ min 116

Adaptarea cinematografică a musicalului omonim nu e un film pentru cei slabi de înger sau de stomac. Personal nu mi-am putut abţine să nu închid câteva secunde ochii… la cele mai explicite mişcări ale briciului lui Sweeney Todd. Cu toate astea, cei care se aşteaptă la un festival de maţe şi sânge trebuie să se pregătească pentru a aştepta 75 de minute.

Nu de alta dar în prima ora şi un sfert vom fi „încântaţi” doar de execuţia sângeroasă a lui Sacha Baron Cohen, în rolul unui şarlatan (Signor Adolfo Pirelli) veche cunoştinţă a bărbierului nostru diabolic… ce îşi caută cu insistenţă soarta.

Apariţia lui Baron Cohen e poate singurul moment cu adevărat strălucitor al acestui film. Rolul în prinde cu desăvârşire, e amuzant, ridicol… şi se pretează excelent ca prima victimă dintr-un şir lung şi sângeros. Restul personajelor sunt jucate gri şi rece… la fel ca şi Londra desaturată de culoare pe care o întruchipează filmul. Şi ca să închei discuţia despre sânge, acesta curge tot mai insistent şi mai frecvent cu cât ne apropiem de final… final ce ne rezervă o surpriză destul de previzibilă.

Mă recunosc destul de impresionat de felul în care această poveste descrie cum dorinţa de răzbunare poate întuneca mintea unui bărbat transformându-l într-un monstru. Poate că şi ideea unei lumi în care justiţia e inexistentă,, plină de oameni ce nu prea merită să trăiască… face experienţa filmului oarecum acceptabilă şi de ce nu… distractivă.

Fără a nega curajul şi talentul realizatorilor filmului nu mă pot abţine totuşi să nu remarc lipsa de sclipire a acestei pelicule. Totul e meticulos şi bine realizat, însă lipseşte cu desăvârşire acel WOW! pe care îl asociezi filmelor cu adevărat bune. Şi nu e pur şi simplu impresia mea… că filmul e prea distant şi rece cu povestea pe care încearcă să o transmită.

Poate că pur şi simplu abundenţa subtextelor, şi eliminarea elementelor de comentariu social din musicalul original… te face să realizezi că până la urmă Sweeney Todd sacrifică oarece substanţă pentru stil. Concluzia e până la urmă o recomandare călduroasă către toţi cei care o să aprecieze un musical neconvenţional… şi care au stomacul să vadă multiple beregate tăiate.

Subtitrare aici (RegieLive)

P.S.

În pofida aparenţelor trailerului... acesta este un musical... se cântă cu mult mai mult decât se vorbeşte, aşa că nu fiţi prea uluiti de faptul că la începutul filmului nu prea se întâmplă mare lucru.


2 comentarii:

Anonim spunea...

in acest caz trebuie sa vad filmul. mi`a placut trailerul. musical..hmmm...s`ar putea sa ma plictiseasca dar daca e blood&gore atunci e o combinatie foarte inedita.

danezia spunea...

rezista 75 de minute... pentru finalul apoteotic! Sangele o sa tasneasca ca dintr-o arteziana!

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.