Despre Juno şi 432 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

23 februarie, 2008

Despre Juno şi 432

Sunt pe ultima sută de metrii a definitivării predicţiilor asupra Oscarurilor de acest an şi mă recunosc cât se poate fascinat de cât de imprevizibile o să fie multe din categoriile din acest an.

Am avut parte de multe filme valoroase... dar au lipsit cu desăvărşire filmele care să impresioneze pe toate planurile, acele producţii Hollywood-iene care să aprindă atât imginaţia publicului şi să încânte şi criticii.

Poate ar fi o excepţie "No country for Old Men"... dar ce să zic... e marele favorit, fără îndoială... dar mie nu mi-a plăcut deloc finalul. Mi s-a părut un film incomplet din punctul ăsta de vedere şi îl urăsc din toată inima pentru că a pierdut ocazia să fie un film memorabil!

Si totuşi să revin la Juno, pentru că e posibil ca de aici să iasă o mare surpriză. Filmul acesta a avut încasări de peste 150 de milioane de dolari şi un buget de doar 7. Fără promovare şi doar prin puterea părerilor bune transmise de la om la om, această producţie independentă şi neconvenţională a atras constant spectatorii.

Are o temă dificilă, dar prezentată atât de original încât lasă în umbră poveştile întunecare ale marii majorităţi a filmelor ce participă la competiţia din acest an. E diferit, poate puţin copilăros... şi reprezintă o opţiune prolife... destul de puternică în societatea americană.

Absenţa lui 432... e de fapt un semn clar că Academia nu avea de gând să intre într-o dispută pe tema avorturilor. Juno e mai mult despre o adopţie... ceea ce il face să iasă mult din sfera controverselor.

În plus... Juno e emotionant şi sincer. E simplu, direct şi e capabil să sensibilizeze pe multă lume. Little Miss Sunshine, în toată ciudăţenia lui... a surprins anul trecut. Juno e cu mult mai mult... aşa că mă astept la mai mult de la el.

Revenind la 432, absenţa lui a scos la iveală modul dubios de selecţie al filmelor pentru categoria celui mai bun film străin. Alături de el... au fost eliminate multe alte producţii majore... şi ele au fost înlocuite cu producţii cel puţin mediocre... dacă nu chiar jalnice pentru acest nivel.

Sper că Academia de film americană nu răspunde în acest fel, uriaşei creşteri în calitate şi cantitate a filmelor străine. Nu de alta dar filmele străine de anul trecut erau mult mai bune... decât cele mai bune filme americane.

Nu e vorba aici de patriotism, sau de nemulţumirea cauzată de nenominalizarea lui 432, nu mi-ar sta bine ca român să mă văicăresc e marea nedreptate.

Ce te faci totuşi când 432 e văzut de mai mulţi critici decât toate cele 5 filme nominalizate la un loc... şi că primeşte cronici entuziaste?

E corect? Nu e...
Premiază Oscarurile cele mai bune filme....

Sub nici o formă.

Şi atunci de ce naiba... le mai băgăm în seamă?

Pentru că sunt distractive,
al naibii de distractive...

Sunt un concurs de popularitate... cu rochii de gală, staruri, ieşiri politice liberale pseudo-pretenţioase şi tentative propaganda ecologistă.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.