Elizabeth: The Golden Age (Elizabeth: Epoca de aur) -5/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

15 februarie, 2008

Elizabeth: The Golden Age (Elizabeth: Epoca de aur) -5/10

Costumele, decorurile somptuoase şi performanţa regală a lui Cate Blanchett sunt singurele lucruri pentru care aţi putea vedea acest film. Scenariul e subţire şi haotic, intrigile de la curte sunt telenovelistice şi partea romantică decade repede în melodramatisme ieftine. Ştiu că putem accepta în filme doze rezonabile de licenţe artistice… dar interpretarea istoriei de aici îţi spune doar un singur lucru: ONLY for idiots.

UK, Franţa, Germania/ Engleza, Spaniolă/ min 114

În pofida răurilor de foc şi a fulgerelor pe care îmi doresc să le dezlănţui la adresa acestui film… trebuie să recunosc că Elizabeth: The Golden Age e până la urmă destul de interesant de privit. Cheia e să iei totul… aproape ca o invenţie şi să îi apreciezi extravangatele stilistice.

Oricum această continuare e cu mult sub capodopera din 1998, pur şi simplu pentru că s-a încercat prea mult satisfacerea gusturilor „spectatorului tipic”… o specie de fapt inexistentă şi care există doar sub formă de statistici demografice. Orice iubitor de film… bine informat ştie prea bine că trebuie să se ferească de astfel de rebuturi. Foarte nasol… e că aici nu avem parte de orice fel de rebut… ci unul pretenţios cu mari aere artistice.

Desigur că numai de artă nu avem parte aici căci Elisabeta devine la un moment dat un fel de Ioana D’Arc îndrăgostită de un Sir Walter Raleigh ce până la urmă înfruntă şi scufundă toată Armada Spaniolă în probabil episodul 4 din Piraţii din Caraibe: Grătar în Marea Mânecii.

Însă neghiobia mare a filmului nu vine neapărat din prezentarea în alb şi negru a întregii povestioare ci mai ales din superficialitatea ei. Spaniolii sunt prezentaţi caricatural şi foarte jenant … îşi vorbesc limba de parca ar fi o lectie pe care de abia se chinuie să o înveţe în şcoală.

Vă închipuiţi probabil şocul şi groaza spectatorilor… şi a criticii spaniole. Probabil că senzaţia e asemănătoare cu ceea pe care am simţit-o văzând Dracula „singeli esti hiatza”

Aviz amatorilor… (eu am văzut filmul doar pentru a o evalua pe Cate Blanchett… err… şi a vedea costumele :p)

Subtitrare aici (RegieLive)


Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.