The Counterfeiters (Die Falscher, Die Fälscher, Falsificatorii) -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

22 februarie, 2008

The Counterfeiters (Die Falscher, Die Fälscher, Falsificatorii) -9/10

În pofida titlului ce te duce cu gândul la mafie şi împuşcături, acest film plasat în al doilea război mondial… vorbeşte despre Holocaust. Dar nu vă pregătiţi să ziceţi pass… nu o să vedeţi aici nimic din idealismul lui Schindler's List… filmul este fascinant şi ridică multe întrebări interesante mai ales că supravieţuirea aici… e urmare a pragmatismului, talentului şi… a unei foarte dubioase colaborări ce duce la falsificarea lirei sterline şi a dolarului.

Austria, Germania / Germania/ min 98

Ok, să stabilim lucrurile de la bun început. Filmul acesta ar fi fost cu adevărat extraordinar, dacă nu am fi avut parte de-a lungul timpului de atâtea filme extraordinare despre Holocaust. Poate că prin comparaţie, această peliculă e mai puţin strălucitoare… şi cam grăbită la cele 98 de minute ale sale. Asta nu înseamnă cu nu e una dintre cele mai complete şi bune pelicule ce au ajuns în lista nominalizărilor de acest an. (dar ştim noi mai bine, că cele mai bune 5 filme străine din 2007 nu au fost nominalizate).

Chiar dacă e un film despre Holocaust, un subiect dificil, ce nu prea e capabil să strângă prea multi spectatori, povestea supravieţuirii unui mare falsificator… si a felului în care ajunge să falsifice cu succes valutele inamicului Germaniei naziste, e fascinantă şi capabilă să te pună pe gânduri.

În mod curios poveste e echidistantă şi nu ia nici o parte în dilema morală dintre… supravieţuirea ca individ şi incriminarea compromisurilor pe care aceasta le presupune, însă descrie bine felul în care până la urmă supravieţuirea culpabilizează pe cei ce au scăpat cu viaţă. În felul acesta înţelegem începutul şi finalul filmului în care Saly (Solomon) aruncă banii pe fereastră în Monte Carlo… şi gluma finală … sunt până la urmă bani, pot oricând face alţii.

The Counterfeiters nu insistă prea mult cu ororile Holocaustului, ni le putem doar închipui din spatele universului închis pe care îl reprezintă fabrica de bani al celui de-al treilea Reich. Asta e bine, vederea acestora nu poate decât să ne dezumanizeze şi să ne facă insensibili… enormitatea acestora e un soc pentru orice minte umană normală. Cele câteva priviri… sunt destule ca să creioneze drama acelor oameni. Asta face ca să rămânem interesaţi de poveste şi să ne lăsăm captivaţi de ea… ştiind prea bine contextul, dar fără a ne înneca în el.

Recomandare, mai ales că pare o momeală potrivită pentru Oscaruri!


Subtitrare aici (RegieLive)


Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.