Oscarurile 2008, analiza finală. ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

25 februarie, 2008

Oscarurile 2008, analiza finală.

Cum toate ziarele, televiziunile şi blogurile de pe la noi sunt prea preocupate să investigheze detaliile stilistice ale ţinutelor vedetelor şi trecutul de rugbyst al lui Javier Bardem, trebuie ca până la urmă să se rişte cineva... şi să vorbească de lucrurile cu adevărat importante.
In primul rând trebuie să recunosc că nu sunt total dezamăgit de ceea ce înseamnă P2PTV, e interesant să vezi cum pică mai toate serverele cu 30 de minute înainte de Oscaruri. (echipa de șoc a ABC a făcut curățenie exemplară). Din fericire nu am petrecut mult timp în fața televizorului și am reușit să fac un live blogging decent... mai întâi cu un stream dublat al NTV (turk) și apoi cu un superstream in HD al unei televiziuni canadiene (*apărut ulterior pe torrenți). A fost bine... a fost rău... și până la urmă a fost foarte bine.

În rest:

ABC7 a făcut foarte bine streaming pentru covorul roșu... și o să ii vizitez din nou și la anul.

CCTV6 a răspuns ordinelor partidului și nu a mai transmis live Oscarurile (că deh, trebuiau cenzurare ca nu cumva trădătorul de Spielberg sau oricine altcineva să zică vreo ceva de Darfur sau Tibet)... stupid little biaches!!!!

Acum lista filmelor câștigătoare după numărul de premii:

4 Oscaruri:
No Country for Old Men

3 Oscaruri:
The Bourne Ultimatum

2 Oscaruri:
La Vie en Rose
There Will Be Blood

S-a dat câte unul să ajungă la toți:
Juno
Atonement
Michael Clayton
Ratatouille
Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street
Elizabeth: the Golden Age
The Golden Compass
Once
Taxi to the Dark Side
The Counterfeiters
Freeheld
Le Mozart des Pickpockets (The Mozart of Pickpockets)
Peter & the Wolf

Marea surpriză a serii a fost reprezentată de The Bourne Ultimatum ce a triumfat la toate categoriile la care a fost nominalizat (* să recunoaștem că a fost vorba doar de categorii tehnice). Dacă la cele 2 Oscaruri pentru sunet... lucrurile aveau o logică, a fost un mare șoc să îl văd câștigând și la Montaj.

O surpriză plăcută a fost câștigarea de către Marion Cotillard a Oscarului pentru cel mai bun rol feminin. Asta împreună cu Oscarurile primite Tilda Swinton (UK) și Javier Bardem (Spania) a dat o binemeritată dimensiune internațională unei ceremonii ce înseamnă de prea multe ori, împărțirea de premii între ipocriții de la Hollywood.

Și dacă tot vorbim de ipocrizie, nu m-a încântat deloc, atât de previzibilul premiu pentru cel mai bun film străin (din cauza nominalizărilor dubioase) cum... a fost jenantă și alegerea foarte politicaly corect a celui mai bun documentar (singurul documentar serios ce nu incrimina direct și în totalitate Partidul Republican, având în vedere prezentarea foarte pozitivă a candidatului lor la alegerile din 2008 John McCain). O fi ea Academia liberală în viziune, dar aripa conservatoare trebuie tot timpul luată în seamă.

No Country for Old Men a luat tot ce era mai important de luat, și privesc oarecum cu regret această victorie a lui. Nu era cel mai bun film al anului, însă poate cel mai complet, el împăcând publicul și criticii impofida părții finale dubioase. Din păcate moșternirea pe care o să o lase acest film... se va manifesta prin tot mai multe finaluri puse la plesneală. TWBB merita mult mai multe, dar până la urmă timpul o să judece mai bine aceste lucruri.

Ce e de apreciat la No Country e că a dat viață unui personaj negativ cu adevărat memorabil (am amintit de asta și în review)... apoi și 2/3 din film sunt geniale, pline de suspans și momente terifiante. Și dacă e să fim corecți TWBB a primit premiul pentru imagine, cam pe nemeritate...

Sweeney Todd (scenografie) și The Golden Compass (efecte vizuale) sunt totuși cele mai bizare alegeri ale Academiei de anul acesta.

Pe de altă parte sunt încântat de faptul că Academia a reușit să evite cu eleganța asocierea cu Blockbusterele anului trecut.
Din nefericire, au fost prea snobi și nu au avut destul de mult simț al umorului astfel încât să aprecieze performațele tehnice ale lui Transformers, ce se meritau premiate chiar dacă filmul a fost unul cretin ... dar nemaipomenit de distractiv în același timp.

Până la urmă totul e un joc de antipatii și simpatii, prea puțini dintre votanți apucă sa vadă filmele... și deseori iau decizia în funcție de ceea ce aud sau citesc. O să iau în considerare lucrul ăsta la anul.

Mi-au ieșit 11 predicții din 22, un rezultat mediocru... dar de explicat. Nu mi-a plăcut prea mult No Country... poate că ieșeau mai bine lucrurile dacă îmi ascultam vocea rațiunii.

2 comentarii:

danezia spunea...

Apropo... având in vedere explozia de trafic cauzată de Oscarurile de anul ăsta mă aştept ca spamerii noştri atât de talentaţi în a crea siteuri fantomă să mai umble puţin la SEO pentru la anul...

De asemenea şi cretineii cu pagini web - bloguri gen: filmemoi, filmesuper, filmeboi, noisuperfilme, bunefilme, filmebune, filmenebune, filmebazate etc... să scoată producţii pe măsură.

Partea distractivă e că au cititori, şi nu e de mirare... România e ţara unde Asterix la Olimpiadă şi Epic Movie sunt promovate în presă ca fiind filme bune.

Eu zic că asta spune destule despre cititorii mei şi cititorii lor... aşa că felicitări cititorule. Eşti tare! Fără nici o ironie... chiar eşti supercool! Eşti inteligent, ai stil şi cele mai bune gusturi!

Sunt încântat şi mândru să te am de partea mea!

Anonim spunea...

Oscar 2008 Winners Pack
Freeheld nu am dat deloc de el, daca vrei sa te "ajut" cu filme care nu le-ai vazut tell me :)
Eu inca nu am apucat sa le vad pe toate...

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.