Katyn -6/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

23 februarie, 2008

Katyn -6/10

Masacrul ofiţerilor polonezi din pădurea Katyn e un subiect prea mare, prea puternic şi mult prea important pentru istoria Poloniei ca sa fie tratat într-un mod atât de artificial şi neinspirat ca în filmul lui Andrzej Wajda. O fi el urmaşul uneia dintre victimele acelei barbarii, dar pelicula pe care a produs-o e comparabilă doar cu cele mai recente „capodopere” ale lui Sergiu Nicolaescu.

Polonia/ Poloneză, Rusă/ min 118

Selecţia de anul acesta, pentru categoria celui mai bun film străin a Oscarurilor s-a dovedit o farsă, e absolut de neinteles şi de neiertat felul în care au fost eliminate din competiţie cele mai bune filme şi au rămas materiale de umplutură cum e cel de faţă.

Desigur că Masacrul de la Katyn e un eveniment ce trebuia ecranizat şi făcut cunoscut şi lumii contemporane, însă mi se pare jenant ca materiale de umplutură să ajungă la nivelul de a fi considerate ca fiind printre cele mai bune 5 filme străine.

Problema filmului stă în faptul că e foarte ţeapăn, pur si simplu secvenţele din filmele de arhiva prezentate în el transmit mai multe decât 2 ore de ficţiune. În mare parte povestea e plictisitoare, jucată fără talent şi cu enervante excese melodramatice.

Lucrul acesta contrastează brutal cu aplecarea obsesivă spre morbid a scenelor ce prezintă execuţiile în masă. Deşi sunt şocante, explicite şi înfricoşătoare… ele nu reuşesc totuşi să te lege emoţional de poveste… pentru că conţin în mici detalii enervante, aceleaşi excese melodramatice ce abundă şi în restul poveştii.

Din nefericire, nu cred că este necesar să vă pierdeţi timpul cu aşa ceva.

Nota: Sper ca nu am fost inţeles greşit... adevarul despre acest masacru îngrozitor trebuie cunoscut de toata lumea. Problema e ca filmul nu e deloc pe masura subiectului... aşa cum nici 15 nu este deloc pe masura martirilor Revoluţiei Române. Subiectul e unul sensibil, dar sunt agresiv doar la adresa filmului... Drama naţiunii poloneze în timpul celui de-al doilea război mondial, cere un film pe măsura Listei lui Schindler... nu prezentari artificiale, lipsite de consistenţă.

Subtitrare aici (waiT)


3 comentarii:

Unknown spunea...

poveste plictisitoare?!? dar ce vroiai? actiune? explozii? lupta? ceva a la mongol? pariez ca ti-a placut mongol, nu?
cati ani ai? 17? 18? 19?
material de umplutura? nu-ti mai umple timpul cu filme de care nu te poti apropia, pur si simplu nu e timpul si nu ai structura ca sa te apropii de un astfel de film. poate peste un deceniu...

danezia spunea...

Iti multumesc pentru comentariul tau foarte matur, contributia ta tocmai a dublat Iq-ul acestui blog.

Un om asa de cultivat ca tine, ar trebui imi combata aberatiile cu argumente... si nu cu prostioare puerile.

Chiar te rog sa imi explici de ce Katyn e un film bun... te rog sa ma luminezi.

Nominalizarea acestui film a fost facuta doar pentru a atrage atentia asupra subiectului.

Insa nu poti rasplati un film pentru mesajul puternic si nici pentru bunele intentii... DA! povestea ofiterilor polonezi trebuie să fie ştiută de toată lumea!

De fapt nici nu stiu de ce imi pierd timpul sa raspun detaliat unui troll. E trist sa descoperi ca oameni ce sustin ca au cultura... si studii, nu au de fapt habar de nimic.

Dar cand CNC nu are habar ce e aia un scenariu bun, ce poti cere unui snob cu pretentii de cinefil?

Andrzey Wajda are 81 de ani, si filmul demonstreaza prea bine... ca zilele lui de glorie sunt de mult apuse. El si cu Sergiu Nicolaiescu ar trebui să lase pe altii mai tineri sa faca filme...

... mai ales cand e vorba de momente importante din istoria unei natiuni!

radu_niculescu spunea...

Adevarul e la mijloc :)) Eu zic ca de la Sienkiewicz incoace s-a trasat o linie in cultura poloneza peste care nu se mai poate trece.E de netagaduit ca filmul are excese patriotarde:nu ne vindem tara,etc dar mai mult de-atat nu se putea face din asa subiect delicat.Ca film documentar e nepretuit...altfel,cu tot subiectul sensibil,nu m-a impresionat:e rigid,se recita dupa prompter,se hiperbolizeaza inutil tipologii,intamplari.7/10 am spus la vremea respectiva,atat zic si acum :))

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.