(Oldie 2003) Cidade de Deus (City of God / Oraşul Zeilor) - 10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

22 mai, 2007

(Oldie 2003) Cidade de Deus (City of God / Oraşul Zeilor) - 10/10

Istoria confruntării finale dintre găştile rivale ale unui ghetou (favela) din Rio de Janeiro se conturează dintr-o mulţime de poveşti pline de suspans, umor, dramă, droguri, dragoste şi violenţă ce se întind pe durata a peste 20 de ani. Rezultatul e un film atât de puternic şi atât de şocant, încât o mică migrenă pe final... pare o reacţie fiziologică normală.

Brazilia, Franţa, USA/ Portugheză/ min 135

Un film cu adevărat mare este cel care reuşeşte să îţi captureze atenţia şi imaginaţia în aşa hal încât să uiţi că priveşti la o ficţiune. Pur şi simplu ajungi să te identifici cu tot ce se întâmplă pe ecran, pe măsură ce pelicula îţi capturează gândirea şi imaginaţia.

În Cidade de Deus devii fără să îţi dai seama localnic al unui loc pe care ajungi să îl cunoşti şi să îl simţi. Favela îţi devine casă pe măsură ce povestea îţi dezvăluie începuturile cartierului şi pe cele ale viitorilor săi „eroi”. Iluzia e perfectă, atmosfera reprodusă impecabil iar poveştile oamenilor acelor locuri îţi devin rapid familiare...

Este uimitor cum acest film poate să transmită atât de multe fără a plictisi sau a cădea în capcana „pretenţiozităţilor artistice”... fiecare cadru este însoţit de acea energie inepuizabilă pe care numai naturaleţea actorilor (oameni obişnuiţi) şi a poveştii o poate crea. Tensiunea este universal prezentă în această luptă brutală pentru putere, supravieţuire şi răzbunare... şi aş putea să zic că experienţa ar fi nemaipomenit de distractivă... dacă nu aş avea reţineri cu privire la numeroasele momente în care copii mici încasează gloanţe...

Deşi City of God este perfect în viziune şi realizare, nu mă pot abţine să nu îi reproşez acestui film detaşarea oarecum rece de pe final... atunci când mi se pare că violenţa e forţată şi exagerată, doar pentru a face loc unui punct culminant menit să impresioneze. În rest mai am doar o mare nelămurire legată de numărul gloanţelor trase la hotelul-bordel... acolo unde Ze îşi începe „cariera”. Însă o părere personală şi o nelămurire sunt întradevăr mărunţisuri... filmul e aproape de perfecţiune!

In rezumat pot spune că asta e unul dintre acele filme pe care trebuie neapărat să le vezi. E extrem de interesant, provocator, sălbatic şi palpitant... si o să te pună sigur pe gânduri!

Subtitrare aici (Softpedia)


6 comentarii:

Anonim spunea...

Genial, într-adevăr. Cei mai mulţi dintre copii nu sunt actori, replicile le aparţin în mare măsură, nu scenariului, iar pentru a filma acolo regizorul a avut nevoie de aprobarea traficantului de droguri care controla zona. Ca'n filme !

Anonim spunea...

Un film care m-a impresionat si a "n"-a oara cand l-am vazut. E de nota 12. Salut prezenta unui comentariu pe siteul tau. Good job DANE'zi'A. :) 4 me this a top 5 movie.

Unknown spunea...

Mie tocmai finalul mi-a placut. Intimplator jucam CounterStrike in perioada aia si i-am recunoscut pe pustii aia in tiganusii de la sala de jocuri, dispusi oricind sa omoare ceva doar din frustrare zilnica. De asemenea un final deosebit de sfirsiturile de filme americane in care totul e bine daca mor toti aia rai.

danezia spunea...

@cinefilul... chestia cu traficantul nu o stiam... ms de info!

@2om3o mai am pastrate cateva :))... asa ca sa tinem calitatea generala sus... mai ales in perioade din astea cu filme ce se termina in cifra 3.

@siderite... bingo!!! ma racaia ceva in creier si ai gasit chiar ce nu reuseam sa "produc"...

In orice sala de jocuri din Ro inca o sa mai gaseti copii care isi "zboare creierii", asa ca filmul asta ar trebui sa serveasca drept avertisment...

Anonim spunea...

eee, make it 9 out of 10 ...:)

10 only for 'in the mood for love and co. ' :)) ...

Anonim spunea...

Incearca Carandiru , Ali Zaoua si Voces Inocentes

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.