(Oldie 1971) Shaft -8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

23 februarie, 2007

(Oldie 1971) Shaft -8/10

Un clasic al filmelor cu detectivi, un instantaneu asupra unei ere de mult apuse, cu un personaj principal ce e cu adevarat “cool” plin de stil si eleganta, istet si sexy, dar in acelasi timp o pelicula ce abunda de stereotipuri... pe care le poti ierta mai ales datorita replicilor memorabile si a actiunii furibunde de pe final...

USA/ Engleza/ min 100

Prin anii `70, atunci cand Muhammad Ali, demonstrase ca era destul de misto sa fii negru, dupa ce valtoarea miscarilor sociale ce ravasisera sudul... trecuse, in randul populatiei afro-americane devenisera enorm de populare: filmele facute de negrii, cu actori negrii si care erau adresate negrilor. In marea lor majoritate astfel de filme scoase din contextul rasial si al vremii... sunt niste porcarii. Cu o exceptie!

Shaft este un film bun, de altfel a fost nevoit sa suporte vreo doua continuari si un remake decent prin 2000. Si in mod incredibil, pentru un film atat de lipsit de substanta si atat de plin de stereotipuri Shaft reuseste sa isi tina spectatorul atent pentru ca pur si simplu pesonajul sau principal e mult prea “adevarat”. Si daca Pruteanu… are nevoie de o “definitie” pentru cuvantul “cool”, ii recomand cu toata placerea acest film.

Iar pentru cei curiosi sa stie despre ce e vorba in acest film:

Un detective de culoare periaza Harlemul in incercarea de a gasi (si salva) pe fiica un gangster de culoare, ce fusese rapita de catre Mafia Italiana.

Oricum povestea nu conteaza… coloana sonara da! ; )

Subtitrare aici

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.