(Oscar 2007/DOC) My country, My country -8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

23 februarie, 2007

(Oscar 2007/DOC) My country, My country -8/10

Bine ai venit in Iad, si ai grija... pentru ca aici se organizeaza alegeri. Fara comentarii, fara explicatii inutile... viata reala a unor oameni obisnuiti, prinsi in furtuna de interese si intoleranta ce a cuprins Irakul

USA/ Engleza, Araba, Kurda/ min 90

Intrebarea ce deschide filmul: „ai de gand sa votezi?” pusa de sotie, doctorului Riyadh... ar parea una banala, insa afara se aud zgomotele luptelor si lipsa electricitatii iti spune ca intradevar, aceasta familie de irakieni are motive serioase de ingrijorare.

Urmeaza un flashsback, menit sa iti dezvaluie adevarata importanta a acestei intrebari. Astfel o sa descoperi cat de umani si de normali sunt oamenii ce populeaza aceasta rana sangeranda a planetei pe care o reprezinta Irakul, si cat de mari sunt dilemele si problemele cu care acestia se confrunta.

Mi-a placut absenta naratiunii si al oricarui tip de comentarii, nimeni nu incearca sa dea vina pe nimeni... si in mod incredibil o sa descoperi ca nu exista rea vointa de nici o parte. Exista totusi cateva scene ce o sa iti dezvaluie puterea enorma de manipulare a televiziunii si a zvonurilor ce imprastie ura si minciuni... iar Bagdadul cuprins de valtoarea distructiva a insurectiei o sa iti trezeasca cateodata amintiri despre un Bucuresti invaluit de haosul „revolutiei”.

Nu mi-a placut... atmosfera de reality show ieftin, prin care este privita viata familiei Dr. Riyadh, am simtit un moment de dezgust in momentul in care documentaristul surprinde fata transfigurata a unui tata disperat de faptul ca fiul sau a fost rapit. In plus... realizatorul abuzeaza de efectul produs prin suprapunerea sunetelor de impuscaturi si explozii peste imaginile in care se prezinta scene de viata obisnuita de familie. (LAME & FAKE)

Doar la final, in timp ce pe colona sonora se aude plansetul cantecului ce denumeste acest film... poti sa realizezi ca tocmai ai urmarit o bucatica emotionanta de realitate, ce iti dezvaluie inca un adevar despre o lume pe care media se chinuie sa ti-o transmita cat mai trunchiat.

Asta e puterea unui documentar bun!

Subtitrare aici (waiT)

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.