True Grit - 10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

14 februarie, 2011

True Grit - 10/10

"Fraţii Coen sunt infailibili în orice îşi propun.. tocmai au revitalizat genul Western, au făcut un remake mult superior originalului, şi-au pus propria amprentă asupra unui subiect... destul de normal respectând romanul şi nu în ultimul rând au produs unul din cele mai bune filme ale anului 2010"
USA, 1h 50min.

A trecut multă vreme de la ultimul Western notabil şi genul părea să devină un accident al istoriei cinematografice exploatat până la epuizare în anii 70 şi incapabil de a mai genera filme grozave. Poate că simpla provocare a a realiza un film... imposibil i-a convins pe fraţii Coen să urmărească un proiect poate prea comun faţă de reputaţia lor: un Western... şi oroare... chiar un remake.

Surpinzător... sau poate nu, Fraţii Coen au făcut un act de justiţie faţă de mult hulitul (personal chiar la greu) concept de remake, demonstrând că un astfel de exerciţiu poate fi unul pozitiv, just... şi că în aceste cazuri originalul poate fi redus la categoria "curiozitate doar pentru cinefili".

Pe scurt despre poveste: o foarte tânără fetiţă ne demonstrează Adevăratul Curaj prin felul în care are grijă de treburile neterminate ale defunctului tată... ce şi-a găsit sfârşitul în Vestul nelegiuit, de mâna unui golan şi pentru câţiva dolari şi un cal. Suntem în Vestul Sălbatic şi justiţia / răzbunarea mai trebui să mai şi răzbească (cu mare greutate) mai ales când pentru prinderea vinovatului ajung să se lupte doi "super-pistolari"...

John Wayne a câştigat Oscarul pentru rolul său din originalul True Grit însă chiar dacă performanţele actoriceşti sunt remarcabil şi în remake... nici un rol nu e totuşi destul de memorabil pentru a face just un Oscar.
Pe de altă parte filmul e intens, puternic şi ieşit din tipare... candidat improbabil însă capabil de imense surprize în sezonul de premii.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.