Black Swan -10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

25 februarie, 2011

Black Swan -10/10

Natalie Portman îşi joacă la perfecţiune rolul în cel mai demenţial film al anului 2010 PUNCT

USA, 1h 50min.
Premiera de la Veneţia a acestui film a ridicat sala în picioare... şi pulsul multor critici. Pe de altă parte amalgamul eclectic de spectacol clasic de balet, drama psihologică... suspans şi horror nu are cum să fie pe placul tuturor. Criticat pentru absurditate şi melodramatism... "Lebada Întunecată" este până la urmă povestea pasiunii intense pentru perfecţiune ce devine psihoză... şi poate cea mai neaşteptată metaforă cu privire la lumea în care trăim... o lume în goana după "mai repede, mai mult şi mai bine". Ca urmare cei mai tineri suferă imensa presiune de a se dovedi superiori celor pe care îl înlocuiesc... şi acestă luptă continuă pentru perfecţionare pare să depăşească deja limitele posibilităţilor umane (sportivii par să fi ajuns deja acolo... noile recordurile fiind tot mai rare). 

În "Dark Swan" Natalie Portman joacă rolul unei tinere balerine (Nina Sayers) ce aspiră la perfecţiune atunci când i se oferă şansa de a juca rolul principal în baletul "Lacul Lebedelor". Această premisa în sine nu ar justifica entuziasmul meu cu privire la acest film... şi cred ca peste 90% din cititorii mei ar strânge puţin din nas la recomandarea de a vedea un film... cu balet. Şi totuşi...

  • avem parte de rolul memorabil jucat de Natalie Portman, 7 luni de sacrificii... tot în căutarea perfecţiunii (şi care sper să se lase doar cu premiile şi fără vreo psihoză)
  • desfăşurarea demenţială a poveştii, plină de intrigi... surprize şi un final apoteotic
  • ocazia de a ne lăsa conduşi în universul culturii clasice...  şi de a redescoperi o lume pe care suntem prea uşor dispuşi să o lăsăm pradă uitării şi istoriei.
Nu pot decât să recomand acest film din tot sufletul, cu promisiunea că nu o să vă plictisească... ci poate doar să vă placă foarte mult sau să vă displacă pe măsură!

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.