The King's Speech - 9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

14 februarie, 2011

The King's Speech - 9/10

"Britanicii reuşesc sa facă tot timpul filme grozave atunci când subiectul este monarhia lor... iar Discursul Regelui reprezintă doza nelipsită de excelentă, talent, inteligentă şi isteţime din acest an..., un adevărat magnet pentru premii şi nominalizări, fără de care Oscarurile ar fi o penibilă serată de exhibiţionism american. Dar calitatea nu reprezintă neapărat plictiseală şi snobism... filmul e interesant, distractiv şi plin de vulgarităţi de limbaj ce fac povestea mai umană şi ireal de amuzantă"
UK; 1h, 51min.

Filmele istorice ale natiunilor mici si penibile sunt în general cu Sergiu Nicolaescu, mii de "voluntari" alcatuind armate in faţa camerei şi poveşti de un patriotism sforăitor despre "eroi" din manuale şi victorii ce au fost de fapt în marea lor majoritate înfrângeri. Filmele istorice ale naţiunilor mari... şi a popoarelor glorioase vorbesc despre oameni ce au făcut diferenţa şi despre liderii pe care noi nu i-am avut niciodată: educaţi, înţelepţi, capabili şi cu o voinţa extraordinară de a depăşi orice dificultate.

Povestea ultimului rege ce a domnit peste uriaşul imperiu britanic (1/4 din populaţie lumii îi erau supuşi) este una ce merită a fi aflată chiar dacă realizatorii filmului au sacrificat puţin din realitatea istorică pentru a pune la punct un scenariu beton şi a face experienţa cât mai interesantă. Bertie, viitorul George VI (Colin Firth) are parte de o copilărie ce îi provoacă traume psihice atât de severe încât îl împiedică să poată vorbi fluent...

Fiul mai mic al lui George V, el este preferatul bătrânului rege (şi l-ar dori poate pe tron)... mai ales că urmaşul de drept la tron (viitorul Edward VII) este un "playbou" ce reuşeşte să cu orice ocazie să provoace rumoare şi să acopere cu ruşine imagina familiei regale. Din păcate bâlbâiala, ce poate ar fi fost trecută cu vederea cu mai puţin de 50 de ani în urmă, este un handicap uriaş în lumea modernă în care regele, ca şef al statului, are responsabilitatea de a inspira şi mobiliza un întreg imperiu cu ajutorul radioului.

Viitorul familiei regale, dar şi a Marii Britanii nu se prefigurează prea grozav după moartea regelui, proaspăt înscăunatul Edward VII reuşind să pună în pericol întreaga tradiţie a monarhiei... dar poate mai important şi naţiunea britanică datorită escapadelor şi simpatiilor sale pro-naziste. Singura alternativă este Bertie... bâlbâitul... şi singura speranţă a lui Bertie este un om de rând... un australian, singurul capabil să îl vindece de mai mult decât defectul de vorbire.

Un film grozav despre ceea ce înseamnă a fi rege... ce străluceşte în special datorită performaţei grozave a cuplului Colin Firth - Geoffrey Rush. Din păcate povestea deşi captivantă şi emoţionantă este previzibilă... plină de inacurateţi istorice şi deranjează destul de mult prin utilizarea sinceră a unor vulgarităţi de care parcă ne-am fi putut lipsi în unele momente de discurs.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.