The age of stupid -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

06 decembrie, 2009

The age of stupid -9/10

Era proştilor. E foarte probabil ca prezentul nostru sa fie privit aşa din viitor... indiferent dacă încălzirea globală va duce la apocalipsa prezentată în acest documentar, plin de personalitate,... sau dacă pur şi simplu prostia noastră va duce la modificarea ireversibilă a planetei.
Documentarul The age of stupid se remarcă prin faptul că e finanţat de oameni obişnuiţi, deci nu are o agenda secretă... ci reprezintă vocea unită a acelora dintre noi ce sunt informaţi şi conştienţi asupra a pericolului pe care îl pot reprezenta schimbările climatice actuale.


Avem nevoie de astfel de documentare deoarece chiar trăim într-o lume a  proştilor în care 99% din oamenii de ştiinţă sunt de acord asupra faptului că activitatea umană schimbă clima, doar 10% din articolele de presă prezintă corect situaţia (restul neagă sau hipersenzaţionalizează problema).

Recentul scandal în care un hacker a reuşit să sustragă emailurile unor oameni de ştiinţă a fost reflectat în media ca dovadă a unei conspiraţii... în timp ce el a dezvăluit doar faptul că nici măcar oamenii de ştiinţă nu mai sunt idealişti naivi într-o lume în care ceasul ticăie tot mai repede către sfârşitul unei ere...

Revenind la documentar, avem parte de câteva poveştile de viaţă a câtorva oameni, ce ne dovedesc că petrolul guvernează lumea în care trăim... şi că poate nu suntem în stare să ne salvăm de la extincţie pentru că în sinea noastră ne dăm seama că nu merităm asta:

  • un geolog angajat la Shell, ce ajunge să salveze peste 100 de oameni după Uraganul Katrina... experienţă ce îl marchează profund,
  • o tânără din Nigeria, ce ne arată că exploatarea resurselor de petrol nu aduce bogăţie ci doar suferinţă localnicilor,
  • doi copii irakieni, refugiaţi din calea războiului ce ajung să îi urască de moarte pe americani (episod pe care îl consider inutil)
  • un bătrân alpinist ce constată cu mâhnire cum se topesc gheţarii din Alpi şi anotimpurile se schimbă.
  • destinul în antiteză al unui antreprenor indian ce crede cu tărie că zborurile low-cost vor fi un bine pentru India (urmează să aibă succes şi afacerea lui "decolează")... cu cel al unui manager de proiecte eoliene... ce încearcă să ducă o viaţă cât mai sustenabilă şi ecologică, a cărui proiect este îngropat de grupuri de revoltaţi simandicoşi pe motivul că turbinele o să strice priveliştea.
Acest ultim destin, este cel care dă filmului elanul de a prevedea viitorul şi apocalipsa...  într-un mod convingător, dar care nu ne lasă descurajaţi ci dimpotrivă... energizaţi şi dornici de a face ceva care să ne detaşeze de această eră a prostiei.

Înafară de inutilitatea episodului cu irakienii... nu îi pot reproşa acestui film decât un ton mult prea alarmist ce nu corespunde cu raportul 4 al IPCC.
Sunt de asemenea de părere că şi cel mai prost scenariu (încălzirea cu peste 6 grade) nu ne va duce la o extincţie completă... ci doar la instalarea unui nou ev mediu, cu o populaţie umană drastic redusă. Noi oamenii suntem prea inteligenţi şi vicleni pentru a ne sinucide... şi cred până la urmă în spiritul nostru de conservare ce ne va deştepta din destinul de zombi de mall şi ne va pune să facem ceva.

Revoluţia verde trebuie să înceapă

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.