Oscar 2010, Avatar -10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

25 decembrie, 2009

Oscar 2010, Avatar -10/10

Zvonurile sunt adevarate: branza extraordinara in burduf de caine....
USA, 162 min.

James Cameron ridica din nou stacheta si realizeza cel mai scump film din istorie... un trimf pe masura Titanicului si celui de-al doilea Terminator. Efectele speciale si atmosfera merita fiecare cent cheltuit si creeaza o experienta cum nu s-a mai vazut niciodata. Pacat că dl. mega-regizor a vrut sa fie si scenarist si a ratat sansa de a face in acelasi timp si cel mai bun film din istorie.

Nu vi se pare extrem suspicios faptul ca filmul pare cu atat mai bun cu cat il vezi pe un ecran mai mare? (IMAX daca se poate... si in 3D)... si ca multi dintre cei ce l-au vazut prin "gaura cheii" s-au declarat dezamagiti?

Da! problema e scenariul... e mediocru... e o poveste (mai mult fantezie) simpla, cu priza la public... ce nu aduce nici un fel de inovatie. Avem tot un fel de Pocahontas sau Dansand cu lupii putin reciclat, pus in spatiu si plin cu strumfi albastrii inalti de 5 metrii.

Cameron nu greseste mizand o avere pe acest scenariu comun si juvenil, el joaca la sigur: povestea nu reprezinta scheletul filmului ci doar pretextul pentru orgia de perfecte efecte speciale. Efectele speciale costa bani, bani care trebuie colectati de la foarte multi spectatori, spectatori ce trebuie sa fie multumiti si satisfacuti.... rezultatul, clisee, clisee, clisee... reducerea la cel mai mic numitor comun care sa ii multumeasca pe toti.

Insa pe cat de mediocru e James Cameron ca scenarist... pe atat de genial este el ca regizor. Ceea ce face omul asta in acest film nu poate fi comentat, nu poate fi criticat.... ci numai venerat. Pornind de la zero ne prezinta o planeta cu un intreg ecosistem, o rasa extrateresta... si niste scene de actiune de vis. O lume si o viziune dincolo de imaginatie... ce devine o desfatare  pentru ochi atunci cand noaptea cade peste Pandora...

Cameron creeaza un eveniment, un film pe care trebuie sa il vezi nu numai pentru ca este extraordinar ci si pentru a nu ramane prostanac si fara replica la discutiile intre prieteni...

Dincolo de toate insa, "Avatar" este un trimf al tehnologiei asupra artei scrisului, o reinventare a cinematografului ca experienta cu mult superioara "torentelor", un prim film dintr-o trilogie ce se anunta extrem de banoasa... in rezumat un exercitiu comercial extrem de cinic.

In astfel de conditii mesajul verde, anticorporatist si antirazboinic al filmului mi se pare imposibil de comentat , fara adanci ironii, asa ca o sa ma abtin...si voi spune doar atat: mesajul nu e gresit, ci modul (scenariul nepotrivi), scopul (de a face multi bani) si cei care il transmit (foarte lacomi indivizi corporatisti).

Lasand deoparte aceste mici carcoteli, consider ca Avatar e un film extraordinar, ce poate deveni legendar daca este urmat de o continuare un pic mai inteligenta. Doar asa preconizata trilogie va fi comparabila cu "Star Wars" sau "Lord of the Rings"... si nu cu "Jurasic Park"... un alt film cu efecte speciale extraordinare la vremea lor, dar care a obosit repede de tot... pana cand a devenit penibil in prezent.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Nu vi se pare extrem suspicios faptul ca filmul pare cu atat mai bun cu cat il vezi pe un ecran mai mare? (IMAX daca se poate... si in 3D)... si ca multi dintre cei ce l-au vazut prin "gaura cheii" s-au declarat dezamagiti?
--------------
asa e si cu 2012, daca nu`i apreciezi efectele speciale in toata maretia lor si`l vezi pe computer intr`un format prost se duce toata magia si ramai cu niste personaje fara profunzime si niste replici stupide.
de ex. am vazut 300 pe computer si nu m`a impresionat deloc. peste o saptamana m`am dus si l`am vazut la cinema si mi`a placut la nebunie.
sunt filme in care numai efectele vizuale conteaza.
ieri la fost la TM sa vad avatar si am ajuns sa vad new moon (bleah) ca avatar`ul e vandut pana joi asa ca doar la anul il voi putea vedea. astept sa ma uimeasca.

danezia spunea...

great to see you again around here :)!

Eu incep totusi sa am dubii asurpa filmului asta si regret ca i-am dat nota 10.

Nota 10 e de obicei pentru filme pe care le-as revedea oricand, fara nici o problema... insa Avatar...hmmm..

Pe langa asta ma tot racaie anumite probleme ale filmului ce imi tot revin in minte... ufff... am fost impresionat de efecte si de cat de distractiv a fost filmul si cred ca am exagerat.

O sa ma chinui sa il mai vad odata pentru un verdict final!

dj loon spunea...

super tare filmul.....in vazusi la arena in bacau si mi se pare foarte reusit...la fel ca si 2012 pe un ecran mare ai sensatia ca esti acolo ......... si nu uita mergi la cinema

Paul ( Filme ) spunea...

Eu am vazut filmul in format TS - nu m-a incantat. Apoi l-am vazut la multiplex, acolo a fost cu totul altceva, dar cunoscand firul naratis am atipit de cateva ori in momentele in care efectele speciale au luat o pauza...

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.