Oscar 2010, Inglorious Basterds -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

18 noiembrie, 2009

Oscar 2010, Inglorious Basterds -9/10

Tarantino crează cu fantezie un bine meritat final alternativ al celui de-al II-lea război mondial în care ticăloșii primesc cu adevărat ceea ce merită. Din păcate pelicula e departe de a fi excepțională din cauza actului secund, lent şi uneori plictisitor... ce ar fi meritat câteva tăieturi (mai) bine inspirate la montaj.
USA, 153min.

Inglorious Basterds este... şi nu prea este un film de război. Cadrul e întradevăr cel de-al doilea război mondial, însă tot ceea ce se întâmplă în film se îndepărtează mult de realitate... în stilul cel mai specific al lui Tarantino ce creează o fantezie, un vis frumos despre ideea că pot exista oameni capabili sa schimbe lumea şi să răzbune pe măsură cele mai odioase crime din istoria umanității (nu neapărat prin numărul victimelor, ci prin justificare si mod de execuție). Asta e cu adevărat "evadarea" pe care ne-o dorim din partea filmelor... ceva care să ne ducă în alt univers... și sa ne facă să visăm... cum ar fi fost dacă?

Filmul e până la urmă un Western,  o alegere foarte inteleaptă pe măsură ce bătăliile cu aliaţi şi nazişti incep să adune la fel de mult praf ca şi cele dintre indieni, mexicani, sudişti şi yankei... aşa că totul e permis, inclusiv orice deviaţie de la istoria reală. Şi pentru că e Western... cele mai puternice personaje sunt şi ele un fel de stereotip.... Eroul, Nazistul şi "Femeia care răzbuna ceva" obsesia care pare să bântuie filmele lui Tarantino.

"Nazistul" e jucat exceptional de Christoph Waltz, o prestație ce îți taie răsuflarea... însă din păcate restul naziştilor (inclusiv Hilter) sunt doar caricaturi fără nici un fel de adâncime. Brad Pit e ok şi doar atât.

Nu îmi propun sa fac o disecție mai adâncă a filmului, însa vreau să îmi exprim părerea că pe măsură ce se maturizează... Tarantino pierde mult din prospețime. Jumătatea lui din "Grindhouse" a fost plictisitoare şi foarte greu de urmărit în timp ce aici... actul mijlociu al filmului este surprinzător de slab.

Din fericire finalul oferă destulă satisfacție pentru ca să rămâi cu impresia finală că ai urmărit un film excelent, aşa că îl recomand cu foarte mare plăcere. Deoarece nu am motive să cred că imi voi mai dori să revăd acest film (am revăzut de multe ori restul creaţiilor lui Tarantino), ii dau filmului nota 9... chiar dacă simt că sunt extrem de indulgent.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Asa vad si eu lucrurile.

L-am asteptat cu sufletul la gura,dar nu a fost asa cum vroiam.Nu e un film prost,dar din pacate nu se compara cu restul productiilor lui Tarantino(nu pun aici si Death Proof,care e mult mai plictisitor ca
acesta).Practic,in afara de Waltz si de finalul original,are putine lucruri de oferit(iar ce pot cu adevarat sa critic este lipsa totala de energie).

Notam mea ar fi cam 8.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.