„Rar gasesti asa un film care sa te impresioneze si sa te puna pe ganduri, poate esenta cinematografiei americane, ultima mare realizare inainte de invazia CGI-ului si a remakurilor (continuarilor, trilogiilor) stupide” DANEZIA
USA/Engleza/ min 142
Gen: Drama.
In Romania cunoscut sub numele de “Inchisoarea Ingerilor” (stupid translation)
Au trecut ceva ani de zile de când am vazut prima oara acest film, si de lucrul asta mi-am dat seama doar dupa vreo doua ore... imaginea canalului acela oribil de scurgere mi-a adus aminte de alte timpuri, 12 ani de zile... si pot sa exclam ca si personajele filmului „nu imi vine sa cred cand au trecut”.
Doar ochii au ramas aceeasi, marele ecran a devenit o amintire in lumina rece a tubului catodic, si de data asta mintea mea a reprezentat un teren fertil pentru mesajul filmului. Se poate spune ca poate de abia acum vad filmul asta pentru prima data.
Nu are rost sa povestesc ideea filmului, nu de alta dar as strica placerea celor care nu l-au vazut inca (sper sa fiti cat mai putini) si mi-as atrage injuraturile binemeritate ale celor ce au vazut filmul (pentru ca sincer nu imi pot gasi cuvintele potrivite).
Cred ca, putin din fiecare se poate regasi in vreunul din personaje, sau poate ca ideea libertatii si cea a asteptarilor pe care le avem de la viata, fac din acest film o experienta atat de puternica. Poate doar e vorba de acel gen unic de poveste universala ce se lipeste de sufletul fiecaruia: ideea ca toti oamenii sunt prin natura buni, si ca toti meritam o a doua sansa, ca putem razbate peste cele mai crunte incercari.
Insa nu e nevoie de multa filozofie ca sa apreciezi acest film, mie unul mi-a placut si acum 12 ani, cand nu puteam intelege mare lucru. Asta e farmecul capodoperelor americane...
Nimic nu este perfect si nemuritor in lumea asta iar „The Shawshank Redemption” nu face exceptie. Pe langa tehnicalitatile erorilor de productie pe care numai ochiul bine antrenat si avizat le poate depista, am o mica nelamurire legata de rapiditatea cu care Andy (Tim Robbinson), apeleaza la guvernatorul inchisorii odata ce descopera adevarul. Nu de alta dar ar fi la mintea oricui ca acesta nu ar fi atat de incantat de iesirea din inchisoare a contabilului sau, in mod normal un personaj cu inteliganta si gandirea calculata asa cum e Andy nu si-ar fi facut pentru nici o secunda iluzii. Iar pe partea vizuala..., furtuna de pe final..., arata rau tare pe DVD, parca e ceva din anii `50.
P.S..., am eu o suspiciune sau e prima oara cand vad multe scene ale acestui film..., a fost cumva cenzuarat in trecut?
3 comentarii:
Si mie mi-a placut acest film.Si eu l-am vazut de cateva ori.Si desi e un subiect mai dur mie imi induce o stare buna.Nu stiu daca actorii sunt "de vina",daca e subiectul filmului sau doar faptul ca stiu ca se termina cu bine (sorry,nu m-am putut abtine!).Cert e ca e un film cu plus.....
Aaaa,nu stiam care e titlul original. Mersi de informatie !
Poate pentru ca are un "feel good factor" asociat, si pentru ca finalul e de un optimism incurabil.
Un fel de "Contele de Monte Cristo" al zilelor noastre (este si o aluzie in film la aceasta carte).
Filmul e bun pentru ca a reusit
improbabila combinatie intre un scenariu excelent, regie geniala si utilizarea unor actori remarcabili.
Ce sa mai zic de impresia vizuala..., rar egalata in ziua de astazi..., as putea vorbi in nestire despre acest film insa ma abtin.
Hello from New Zealand. I have seen this movie.... it was great !!!
Trimiteți un comentariu