Cars 9/10 (Pixar rules… again, too bad its puling Disney out of the grave) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

12 iunie, 2006

Cars 9/10 (Pixar rules… again, too bad its puling Disney out of the grave)

„O incredibila realizare sub raport tehnic, cu o calitate a animatiei ce te lasa cu gura cascata, o comedie care sa te incante, insa si un film ce are ceva de zis despre viata si lumea in care traim. Cu toate astea nu poti sa nu te intrebi daca nu cumva aceasta fabula moderna forteaza prea mult limitele a ceea ce poate fi acceptat...” DANEZIA

USA (Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures – release Buena Vista International/Engleza/ min 116

Gen: Animatie, Comedie, Familie.

(in Romania sub numele de „Masini ” din 15.09.2006)

Cars este una dintre cele mai asteptate pelicule ale acestui an, si sincer am crezut ca PIXAR o sa aiba ceva probleme in a multumi asteptarile criticilor si ale cinefililor. Din fericire acest film are puterea artistica si tehnica de a mentine renumele acestei companii la locul pe care o merita. Probabil cea mai buna achizitie pe care colosul cu picioare de lut (Disney) putea sa o faca.

Povestea e simpla, deloc surprinzatoare si nu prea originala: Suntem intr-o lume a masinilor (insa in care masinile personifica tipologii si persoane extrem de usor de recunoscut), iar Lightning McQueen (!?), este o masina tanara ( „un masin tanar” mai exact... : ), ce din cauza arogantei este pe cale sa piarda marele campionat. Aceeasi atitudine il aduce din greseala intr-un oras pierdut din marele vest american, unde provoaca distrugerea unei sectiuni din vechiul drum 66. Condamnat la munca in folosul comunitatii si fortat sa ramana in micul oras pana cand va repara toate pagubele, Lightning va descoperi ca exista si altceva in viata inafara de victorie si faima, si are sansa de a invata ceva nou, descoperi adevarata prietenie si dragoste etc...bla, bla.. (uff... influenta malefica a celor de la Disney e de nesuportat)

Nu pot incepe decat prin a tipa in gura mare admiratia pentru cat de bine arata filmul asta, animatia computerizata a depasit inca o bariera uriasa si cu greu iti mai vine sa crezi ca totul este doar CGI. Nu stiu prin ce miracol au reusit insa totul pare extrem de real..., pana si paleta de culori, peisajele sunt specataculoase si detaliile magnific realizate.

Pacat totusi ca idea filmului nu e una extrem de fericita si nici scenariul cine stie ce. Insa credeti-ma ca ma asteptam la o mare deceptie..., iar filmul asta nu e nici pe departe asa, caci dupa momentele initiale de nedumerire cand iti zici „uhh..., asta e prea de tot..., am si eu o limita”, Cars reuseste sa te cucereasca si chiar te emotioneze.

La capitolul rasete..., stam bine... Cars se pricepe sa te faca sa razi, chiar daca procedeele nu sunt foarte elaborate (lots of fart humor). Iar faza cu tractoarele e bestiala.

Mi-a placut felul in care a fost abordata problema autostraziilor si a oraselor mici americane... bine gandita si argumentata (imi aduce aminte de un superb eseu pe tema asta) spre deosebire de restul moralei la pachet...

-1 punct pentru ca Lightning McQueen nu prea devine simpatic nici dupa gestul sau final, si pentru ca „solutia” de salvare a orasului e un urlet disperat dupa un veritabil happy-end. Insa un punct in minus mai ales pentru cinismul celor de la Disney...

Data aparitiei acestui film in Romania este o rusine...., mi se pare incredibil ca scursuri de filme ca The Omen sa beneficieze de o data de lansare concomitenta cu cea din state, iar eu sa fiu nevoit din nou sa le multumesc celor de la maVen pentru o treaba excelenta.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.