(TV/Doc) God’s next army 6/10 (that’s scary…) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

15 iunie, 2006

(TV/Doc) God’s next army 6/10 (that’s scary…)

„Fundamentalismul religios... crestin, si un colegiu american care creeaza viitori lideri ai lumii ce invata sa priveasca totul prin ochelarii de cal al moralei crestine... Infiorator insa din nefericire multi dintre voi vor vedea in asta un lucru bun...” DANEZIA

USA/UK (Channel 4)/ Engleza/ min 60

Gen: Documentar

[opinii personale fara legatura cu filmul prezentat]

Ok, trebuie sa recunosc ca nu prea ma inteleg cu religiile de tot felul. Nu de alta dar dintotdeauna am avut o fire mai curioasa, suspicioasa si interogativa iar calitatile astea nu prea se impaca cu credinta oarba. Apoi a urmat si un mic incident in urma caruia inima a incetat sa imi bata pentru vreo 5 minute... si nu am fost deloc surprins cand am realizat ca nu e nimic de cealalta parte... nici lumina alba nici vocile imbietoare si nici celelalte aberatii pe care persoane retardate si dornice de a capata atentie le tot repeta si care dau bine in articole din ziare sau emisiuni pe OTV.

Insa cel mai important am invatat sa nu imi mai fie frica de moarte sau de orice altceva ce ar putea sa urmeze dupa viata... iar asta m-a eliberat si m-a curatat de indoieli. Am avut ocazia sa descopar o lume ce reuseste sa se descurce fara vreo interventie divina, si in acelasi timp sa am privilegiu de a observa cat de uriasa e prostia umana... si nu aia sincera ci cea cultivata din semintele fricii, prejudecatii si bigotismului in numele credintei.

Sa nu credeti insa, ca sunt genul de om care sa aiba incredere nelimitata in stiinta... oamenii se dovedesc a fi la fel de neinspirati (si plini de defecte) de ambele parti ale baricadei (iar comunismul ateist a fost un bun model care sa demonstreze asta)... si sincer nu cred niciodata ca fiinta umana va reusi sa inteleaga totul sau sa gaseasca o explicatie corecta pentru orice... insa sa traiesti si sa privesti lumea prin cuvintele si ideile unor oameni simpli (pescari, oieri, agricultori, tamplari, negustori)... de acum cateva mii de ani... este deja o exagerare.

[opinii personale fara legatura cu filmul prezentat/]

Acest documentar ii surprinde pe cei pentru care Biblia e sursa tuturor adevarurilor, tineri crescuti si educati acasa intr-un mediu ultrareligios pentru care este creat (din senin) un colegiu... care sa ii separe de „relele” educatiei seculare si care sa ii pregateasca pentru recucerirea Americii si a lumii.

Mi-a fost oarecum mila sa privesc acei tineri cu creierele spalate, incapabili sa accepte alte opinii decat cele predate, incapabili sa isi puna cu adevarat intrebari asupra lumii in care traiesc... mult prea dornici sa valideze ca adevar suprem ceea ce li se spune, o mica armata de robotei supusi si fanatici, gata sa se lupte pentru a apara interesele protectorilor lor, militand pentru orice: de la reducerea compensatiilor pentru afectiunile acuzate de azbest (ce afecteaza anumite mari corporatii)... pana la ridicarea taxelor de tot felul (pe motivul ca „pamantul e a lui Dumnezeau si nu al statului) sau pastrarea deptului la port arma.

Insa dezgustator a fost faptul ca astfel de oameni (carora la orele de biologie li se preda NUMAI creationismul, sau care iau din stiinta numai ce le convine), sunt acceptati pe culoarele puterii din Washington ... si primesc posturi guvernamentale inalte.

Imi pare rau pentru America... daca prostia indoctrinata si fanatismul religios poate sa ajunga sa detina atata putere (Bush jr. se pare ca e doar primul val)... insa am inca speranta ca majoritatea oamenilor nu se vor pleca asa de usor (victoria candidatului democrat prezentata in acest documentar e incurajatoare)... si sper ca nucleele adevaratei libertati si ale democratiei sa ramana active pe cele doua coaste si sa contracareze idiotenia continua ce pare sa emane din „Heart Land”

Doar 6 puncte pentru acest documentar chiar daca a fost intereasant si a prezentat un subiect care sa imi placa... asta pentru ca i-au lipsit cu totul dintii... a fost foarte echidistant (privit cu alti ochi el poate deveni chiar o lauda la adresa „noii armate a lui Dumnezeu”)... si mai ales pentru ca i-a lipsit acea ironie si dezinvoltura cu care sa dezvaluie ... motivele ascunse ale acestui tip de educatie si mai ales incredibila prostie si credulitate a celor ce s-au lasat convinsi. Si de ce nu ... am fost dezamagit de lipsa de profunzime cu care a fost tratat subiectul.

Un documentar mult prea rece si distant ce nu reuseste sa te provoace prea tare... (cred ca un documentar BBC pe aceeasi tema ar fi fost mult mai incitant fara sa fie mai putin obiectiv.... insa BBC-ul nu e privit bine in mediile conservatoare din state... nu de alta dar o institutie media neafiliata politic si care refuza sa distorsioneze adevarul e un lucru periculos)

Un comentariu:

Unknown spunea...

Tu daca ai pregati urmatorii guvernanti/conducatori de corporatii in cea mai puternica tara din lume, ti-ai permite sa ii lasi sa gindeasca?
Era zicala aia "You can't have a clear conscience if you don't let us wash your brain"

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.