Akeelah And The Bee 7/10 (Fun in a twisted way) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

01 iunie, 2006

Akeelah And The Bee 7/10 (Fun in a twisted way)

Pentru un film al carui titlu te face sa te gandesti la o poveste gen Disney, Akeelah And The Bee are ceva de zis..., chiar daca foloseste niste cuvinte mai deosebite. Desi original prin idee si curajos in exprimare, filmul nu se desparte vizibil de tiparul peliculelor ce au la baza competitiile de tot felul si pacatuieste prin faptul ca da o proportie si o importanta exagerata unei penibile intreceri de pronuntare a cuvintelor” DANEZIA

USA(Lions Gate Films- release Lions Gate Films)/Engleza/ min 112

Gen: Drama, Comedie (?!).

Pana acum nu mi-am dat seama cat de norocosi suntem, ca in limba romana, covarsitoarea majoritate a cuvintelor se citesc asa cum se scriu, nu de alta dar alte natii nu au fost la fel de norocoase. Doar americanii se puteau gandi ca ceea ce este un impediment serios, poate fi transformat intr-o competitie..., numai buna de stresat copii mici si pe parintii lor, de creat orgolii nemasurate si pana la urma de a fi un bun subiect de film.

Ideea este urmatoarea: Akeela este un copil dotat insa care nu prea ii place sa dea pe la scoala, nu de alta dar nici nu are motive: traieste in una dintre acele proverbiale suburbii ale LA-ului, unde iarba creste doar in sere hidroponice ascunse prin dulapuri, si unde nu da prea bine sa ai rezultate bune la scoala. „Ghinionul” ei este faptul ca e remarcata de catre Dr. Larabee (Laurence Fishburne / Morpheus din seria Matrix : ), si astfel incepe lungul ei drum catre finala nationala bla..., bla...

Filmul o sa placa „intelectualilor” pentru ca are un scenariu bine scris si un subiect cel putin neconventional, insa mi-a placut si mie : )... pentru ca sunt destule personaje „cu picioarele pe pamant” ce iti dau oportunitatea de a privi totul de pe un alt plan..., cel in care autoironia de care au dat dovada producatorii devine vizibila si care face vizionarea cu mult mai interesant si mai distractiva.

Problema oricarui film american ce este concentrat pe o competitie este urmarirea la nesfarsit a acelorasi sablonuri, ce nu iti creaza prea mari surprize in ghicirea finalului. Deseori tot ceea ce conteaza este felul in care povestea este dusa acolo, si in acest caz povestea e scrisa bine.

Din nou (la fel ca si in Stick It), inceputul filmului este extrem de promitator pentru ca e adanc ancorat in realitatea. Prezentarea scolii, a mediului care o inconjoara pe mica Akeelah este foarte bine realizata, si reuseste sa te implice in poveste. Iar la asta cred ca ajuta mult si faptul ca avem parte de personaje credibile si jucate excelent.

Pacat ca de la un moment dat penibilismul concursului incepe sa fi accentuat de miscari neispirate: Ca nelipsitele montaje (gen Rocky) ce arata progresul personajului si suportul comunitatii, sau momentul in care Akeela primeste o mana de ajutor si de la „baetii de carter”.


De altfel acestea sunt motivele pentru care un film ce mi-a placut destul de mult (as putea sa afirm deja ca am observat ceva material de Oscar), primeste numai 7/10. Nu de alta dar, i-as fi iertat felul in care exagereaza importanta unui concurs de ****.

Sau.... poate ca nu..., am fost si eu la unele olimpiade (nu tin minte sa fi trecut de faza oras) si erau intradevar unii care chiar se stresau (intr-un mod chiar mai amuzant)...hmm poate ca e chiar de 8/10, nu stiu ..., ma mai gandesc.

P.S. Filmul e destul de simpatic.... ahh... in genul „nerd movies” (chinezul ala chiar ca e antipatic rau...)

Un comentariu:

danezia spunea...

America e o tara de idioti...

http://news.yahoo.com/s/ap/spelling_bee

Nu de alta dar din cauza publicitatii gratuite oferite de filmul de mai sus..., Walt Disney Co... a decis sa mute showul de pe ESPN pe tata lor ABC..., in prime time!

Desigur ca a castigat o fetita alba cu par blond din NEW YORK : )

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.