Shutter Island -7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

21 martie, 2010

Shutter Island -7/10

Dincolo de poveste, de nebunie, de realitate... de iluzie... si de nenumaratele clisee, Shutter Island este o provocare adresata simturilor: un thriller... poate mai mult horror decat film noir, in care fiecare sunet, fiecare fantasma din vis, fiecare amintire inchipuita nu fac decat sa descompuna o realitate pentru a o inlocui cu alta.
USA, engleza, germana, 138min

Chiar daca premisa filmului scartaie de la bun inceput (2 detectivi aterizeaza ca de pe luna, pe o insula/fortareata/inchisoare-ospiciu, pentru a gasi o disparuta), dureaza un pic pana cand ne putem ajusta busola si intui directia in care se indreapta povestioara regizata de Martin Scorsese.

Momentul meu de WTF a fost atunci cand personajul jucat de DiCaprio ajuta la macelarirea de nazisti mai bazat ca in "Inglorious Basterds"... ceea ce e mult prea devreme pentru un film ce incearca sa dezvaluie totul de abia in ultimele cadre. Asa se face ca iluzia ce trebuia sa fie perfecta... se poate destrama destul de repede daca avem ochiul format pentru clisee, si nu ne puteam lasa vrajiti numai de incredibilul festin vizual pe care il asigura filmul.

Din fericire bogatia elementelor vizuale reale (ceata, furtuna/uragan brazdata de fulgere, aparenta ordine a ospiciului... ce devine haos, zidurile... stancile, farul) se completeaza cu cele imaginare... cu visele cu flashback-urile pentru a produce partea cea mai buna din acest film: atmosfera... si felul in care aceasta emana din ecran si te face partas al povestii (si al deja infamului final).

Pe mine oricum, nu m-a surprins... si nici nu m-a contrariat finalul povestii, dimpotriva... mi s-a parut mai mult decat logic... chiar prea direct si prea lipsit de dubii. Poate ca e in firea mea sa accept o rezolutie simpla, decat ideea unei conspiratii.

Voi ce credeti, ar fi fost potrivit un alt final?

Subtitrare: catabeg(9/10) regielive

3 comentarii:

Anonim spunea...

mie mi`a placut foarte mult filmul. cand ma uit la un film prefer sa go with the flow nu sa incerc sa banuiesc de la inceput sfarsitul, asa ca l`am savurat. si in punctul culminant cu explicatiile nu eram sigura daca e adevarat sau nu ceea ce spune dr. cawley.
pentru mine a fost un film de nota 10.

Anonim spunea...

Nu-l pot suporta pe Martin Scorsese. De la Gangs of New York - Bandele din New York nu a mai facut nimic memorabil in viziunea mea. a luat Oscar cu The Departed, in detrimentul lui Babel, un film mult superior, numai datorita sforariilor, Daca-l lua pentru Taxi Driver nu aveam ce comenta. Dar asa, din mila pentru un film mediocru (din punctul meu de vedere), mai bine-l refuza. Acum are si fixatia asta cu Di Caprio, pe care-l pune in unele filme in ipostaze chiar penibile (vezi Aviatorul)
Chiar imi e antipatic Scorsese!!!

danezia spunea...

@mitologicul, Aviatorul... uhuhuhuuuu... esti acid rau de tot astazi, insa iti pot da dreptate ca Scorsese e foarte overrated astazi, si ca trebuia rasplatit la timpul lui...

@girl77, filmul nu e chiar de nota zece, se uita usor... si nu ai motive sa il vezi a doua oara. Sa zic ca e intre mediocru (decent 6) si bun (7).

Eu unul i-am dat sapte deoarece mi-a placut enorm atmosfera superba in care se desfasoare actiunea mediocra..

Zic ca e ok sa @gow with the flow... dar mintea mea e setata altel si cateodata chiar nu poate ...

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.