Oscar 2010, China’s Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

01 martie, 2010

Oscar 2010, China’s Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province

Ultimele doua seisme majore de pe planeta: Haiti si Chile ne dovedesc ca acest mic dar incisiv documentar are mare dreptate: cutremurele nu sunt catastrofe naturale... ci unele umane, simple evenimente de rutina din functionarea pamantului ce devin tragedii din cauza incompetentei, lacomiei si coruptiei.
USA, chineza, 38 min.

Chile, 8.8R, unul din cele mai puternice seisme din ultimii 100 de ani... pune pe jar o lume intreaga dar nu ia complet prin surprindere tara cu cei mai multi seismologi pe cap de locuitori... un loc in care normele de constructii sunt respectate cu sfintenie. Mobilizarea este exemplara, constructiile rezista in marea lor majoritate... infrastructura se poate repara... rezultatul oricat de tragic este incredibil de bland: aproximativ 1k decese.

Haiti, 7.0R, o tara subdezvoltata in care coruptia si saracia domnesc... si o adevarata apocalipsa 300k decese. O tara in genunchi ce cu greu isi poate reveni, o tara in care domneste moartea... si moartea vine de fiecare data cand ploua un pic mai tare.

Intre aceste doua extreme se afla China si cutremurul din 2008, un seism violent... insa unul ce a omorat anormal de multi copii. Elevi prinsi intre darmaturile unor scoli construite din caramizi si prea putin mortar sau beton armat.

Drama parintilor ce si-au pierdut singurul copil (permis de lege) este sfasietoare, iar acest film surprinde foarte mult din acea China pe care guvernul central nu prea isi doreste sa o putem vedea. Cu toate acestea este incurajator ca marele gigant de la rasarit are intelepciunea de a inmuia din cand in cand cenzura... si propaganda.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.