Oscar 2010, Das weisse Band / The white ribbon -8/10
Favorit cert al festivalurilor, The white ribbon, nu este o poveste clasica cu crime si mistere... , ci o lunga introspectie ce incearca, din prezent, sa inteleaga Germania rurala din pragul primului razboi mondial. La fel ca si in Morometii, timpul nu mai are rabdare... insa cateodata nici spectatorii, ce vor gasi extrem de multe elemente necomestibile in compozitia acestui film.Coproductie Europeana, 144 min.
Impresionanta pelicula alb-negru, recreeaza cu fidelitate o Germanie pe care cu greu ne-o putem imagina... insa una ce ne este destul de familiara. Suntem la inceput de secol XX si ordinea pare sa domneasca peste domeniul unui baron.
1913 si in adormitul satuc domneste inca evul-mediu... injustitia sociala, insa si extrem de multa apatie, lehamite pura ce ascunde totusi extrem de multa nemultumire (O nemultumire ce nu erupe ca in literatura noastra... din cauza faptului ca baronii lor sunt mai chibzuiti, iar fermierii vasali mult prea harnici si exacti pentru a avea chef de revolte).
In pofida aparentei bunastari si a ordinii sociale... intamplari ciudate se abat asupra satucului, semn ca timpul nu mai are rabdare... si ca nemultumirea incepe sa clocoteasca, gata sa erupa din cele mai neasteptate locuri. Accidentele, decesele suspecte si razbunarile crude... se succed mai ceva ca intr-un serial politist... insa filmul nu se transforma in "crimele din Midsomer"... indiciile nu se leaga intre ele iar tanarul profesor (naratorul) e doar un detectiv amator dotat cu multa curiozitate insa lipsit de capacitatea si vointa de a putea rezolva ceva.
Ramanem noi... sa speculam, sa ne imaginam... si sa ne dam cu parerea asupra "criminalilor" chiar daca pelicula pare prea putin interesata de vinovati, ci mai mult de cauzele izbucnirilor de violenta.
Un lucru e totusi clar... copii au toti aparentele unor zombies/strigoi... o generatie ce va creste pentru a deveni raspunzatoare de cele mai ingrozitoare razboaie si crime din istoria umanitatii. Oare e asta cheia filmului? Ramane sa ne certam mult pe tema asta...
Problema e ca in pofida serioasei provocari intelectuale, filmul are defecte vizibile ce nu pot fi trecute cu vederea... este foarte lent, introducerea personajelor lasa loc pentru nenumarate confuzii (iar e nevoie de fise... pentru a ne da seama cine este cine.... si in ce relatie sunt personajele)... si mie unul mi s-a parut poate chiar prea familiar si previzibil. Nici pe departe o capodopera, chiar daca filmul este foarte bun!
Ca de obicei, o atentionare: filmul necesita ceva IQ la bord... si o anumita disponibilitate de a ii accepta provocarea la ceva gandire. O vizionare dificila...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu