Oscar 2010, District 9 -10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

15 februarie, 2010

Oscar 2010, District 9 -10/10

Revolutionand (idee, realizare, efecte, motive) destul de lancedul gen SF, District 9 a facut ca anul 2009 sa fie unul grozav de bun pentru cei care inca privesc spre stele...
USA, engleza, afrikaans,  112 min.

SF ne-a obisnuit ca prima nostru contact cu extraterestii o sa fie ori:
  • ei vin peste noi cu imensa lor superioritate tehnologica (mai toate filmele), 
  • noi o sa facem primul contact cu cine stie ce civilizatie primitiva peste care o sa navalim cu bocancii (Avatar)
District 9 ne propune o altceva, primul nostru contact e reprezentat de o nava impesionanta dar plina de refugiati... a caror inteligenta nu e cu mult peste cea a homarilor cu care se aseamana. O ipoteza destul de credibila, insa dincolo de toate, doar premisa unei fabule ce ne priveste mai mult pe noi... oamenii (albii) ca civilizatie.

Aluziile la epoca apartheidului din Africa de Sud apartheid nu se limiteaza doar la locatie, ci sunt inradacinate adanc in tesutul acestui excelent scenariu, fara ca sa umbreasca ceea ce pana la urma e o clasica poveste despre ciocnirea dintre civilizatii... si toate ororile ce pot sa rezulte de aici. Este pana la urma istoria noastra sangeroasa... cheia viitorului? O sa tratam cu lipsa de respect si o sa incercam sa supunem si sa exterminam orice civilizatie pe care o sa o consideram inferioara?

District 9 nu ne da prea multe raspunsuri deocamdata (asteptam continuarea) la aceste intrebari, ci se limiteaza de la un moment dat doar la a fi un excelent blockbuster, plin de actiune... efecte speciale iesite din comun, totul editat dinamic... astfel incat sa dea o extrem de reusita impresie de ritm extrem de alert momentelor de conflict.

Ce sa mai zic... mi-a placut la nebunie!

Numai de bine... si bafta Sud-Africanilor la Oscaruri!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Cu Peter Jackson producator (vezi trilogia Lord of the Rings) nu avea cum sa nu fie un SF deosebit cu tenta vadit anti aparheid (cartierele extraterestrilor seamana leit cu cele ale negrilor din anii '80). Nu cred sa ia vreun Oscar.

danezia spunea...

eu sper macar sa ia pentru montaj... efectele speciale sunt amanetate de Avatar

Anonim spunea...

Mi-a lasat o impresie buna filmul asta. Mi se pare mai bun decat Avatar (fac comparatia asta pt ca ambele sunt SF-uri si concureaza anul asta la oscar la cateva categorii, printre care si cel mai bun film).

danezia spunea...

@andrei, corect! District 9 e mult peste Avatar la foarte multe capitole.

Am vazut Avatar TS si Avatar IMAX, senzatia de sclipici superficial a ramas aceeasi.
De consumat si aruncat... la fel ca si la fel de sclipitorul 300... sau poate mai rau, caci din 300 a ramas macar replica memorabila> this is sparta

District 9 decade si el in jumatatea a doua in actiune de dragul actiunii... insa dezbate teme reale, are multe chestii adanci in el... lucruri care te pun serios pe ganduri... si te fac sa iti doresti mult de tot o continuare!

Anonim spunea...

din cate imi amintesc finalul chiar da de inteles ca ar urma un sequel.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.