Oscar 2010, Precious (Based on the Novel PUSH by Sapphire) -8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

14 februarie, 2010

Oscar 2010, Precious (Based on the Novel PUSH by Sapphire) -8/10

O drama foarte buna, despre o viata chinuita dincolo de orice fel de imaginatie... mai mult un horror decat o melodrama... capabil mai mult sa socheze decat sa ne umple de lacrimi, dar care ne demonstreaza ca orice fiinta umana ce nu si-a pierdut speranta (si care nu a capitulat mioritic) este o comoara pretioasa.
USA, engleza, 110 min.

Precious, o adolescenta de culoare... deseori violenta in limbaj si in raport cu ceilalti... deloc stralucita la invatatura (cu exceptia matematicii), si la a doua sarcina... are parte de o a doua sansa, la o scoala speciala in care cursurile se fac putin mai diferit, sub auspiciile extrem de inspiratei profesoare Ms. Rain.

Treptat cosmarul permanent in care traieste Precious, incepe sa se destrame... si lumina sperantei sa deschida treptat un film extrem de intunecat ce ne demonstreaza inca odata ca mizeria umana este capabila sa creeze cele mai adanci si infricosatoare cosmaruri. Pana la urma aflam ca si mama ei, Mary (jucata fara cusur de Mo'Nique) principala persoana ce o abuzeaza crunt (cu un comportament monstruos), se dovedeste a fi o victima (deloc inocenta) a unor circumstante asupra carora nu detine controlul si ca pana la urma exista speranta chiar si in cele mai disperate circumstante.

Filmul este extrem de intunecat, brutal si violent... fiind o reprezentare fidela a unei realitati pe care alegem prea des sa o ignoram. Drama lui Precious nu ne emotioneaza si nici nu ne face sa plangem deoarece e una trasata si descrisa cu realismul cinic cu ne-au obisnuit stirile...insa privim la ea cu atentie (si oroare) la fel cum incetinim ca sa privim carnagiul unui accident rutier. Oare putem invata ceva din aceasta poveste?

Scenariul, rolurile si atmosfera acestui film reprezinta mari plusuri ale unei pelicule ce se poate lauda cu multe atuuri, ce o fac demna de o recomandare din toata inima... impofida subiectului extrem de dificil. Se merita vazuta!

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.