Oscar 2010, Crazy Heart -7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

25 februarie, 2010

Oscar 2010, Crazy Heart -7/10

Desi povestea descrisa de acest film nu este cu nimic remarcabila, Crazy Heart trebuie vazut pentru a intelege cum geniul unui singur om poate transforma radical o pelicula... si de ce Jeff Bridges merita (si va castiga fara nici o indoiala) Oscarul 2010 pentru cel mai bun actor.
USA, engleza, spaniola 122 min.

Povestea unui cantaret de muzica country la sfarsit de cariera... ce isi inneaca deziluziile in bautura, nu are nimic nou in ea: e familiara, usor de inteles si trivializata de nenumarate clisee... la fel ca si muzica country ce descrie atat de fidel amaraciunile traiului "sudist": saracia, alcoolul... iubirile neimplinite, si melancolia fata de vremuri de mult apuse.

Rezultatul e ca filmul nu este banal doar in aparenta subiectului, ci mediocritatea este tesuta adanc scenariu... atat de mult... incat aceasta productie ar fi iesit direct pe DVD (sau chiar mai rau... direct la TV), daca Jeff Bridges nu ar fi fost cel care sa joace rolul principal... cel care sa te impresioneze cu naturaletea lui... si care sa te faca sa crezi cu adevarat ca el este Bad Blake, ca are probleme cu bautura, sanatatea praf... dar in acelasi timp ca e cel mai sarmant betivan ratat de pe fata planetei.

Jeff Bridges creeaza un personaj ce pare real (din toate aspectele), pornind aproape de la nimic, insa felul in care transforma replici banale in momente emotionante... si calitatea vocii sale (ce suna asa cum trebuie... aspra, obosita, cvasi-distrusa de wisky... dar convingatoare asupra talentului sau muzical) ne arata ca el nu joaca doar un rol, ci se identifica in totalitate cu acesta... il traieste si da viata.

Asa ca nu prea sunt multe lucruri de vazut in Crazy Heart iar filmul poate sa para neinteresant, lent si plictisitor... pentru cel ce ajunge sa il vada din greseala. Dar nu o sa fii deloc dezamagit daca o sa vrei sa vezi cum Jeff Bridges poate sa ne faca sa intelegem, pornind de la zero: un om, geniu sau... si muzica lui.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Ai uitat-o pe Maggie Gyllenhaal care "Secretary" incoace e din ce in ce mai buna, mie mi-a placut.

danezia spunea...

in "Secretary" mi-a placut foarte mult... in mare partea ea a facut ca filmul sa mearga.

Aici, nu stiu ce sa zic... ori rolul nu prea i s-a potrivit, ori pur si simplu a fost eclipsata de Jeff..

danezia spunea...

spoilers ahead...

top trei scene neconvingatoare (lame/cheezy) din Crazy Heart:

3. accidentul de masina
2. finalul...

si marele castigator:

1. pierderea copilului in mall.

Anonim spunea...

toate 3 clisee made in hollywood.Am spus pe blogul meu ca filmul nu e de Oscar, dar actorii, da.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.