Premiile Gopo (via nihasa) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

27 martie, 2007

Premiile Gopo (via nihasa)

Se pare ca in tara asta nu poate sa scape omu, cu o zi de "dulce frekare de menta"(TM):

Astfel, Nihasa a fost foarte rapid in a ma trage de urechi pentru ca nu acord atentie acestei "mari manifestari a cinematografiei romanesti"(TM): Premiile Gopo.

(Copy/pasted from "somewhere")

E oarecum penibila desfasurarea de forte de pe TVR1, nu-s ce premii ale cinematografiei romanesti (un fel de clone-rebut ale Oscarurilor)
Ptiu ce mai dinozauri pe acolo…, aceleasi filme nominalizate la fiecare categorie (cred ca avem in Ro mult mai multe gale de premiere decat filme)…

In mare parte castiga “A fost sau…” si “Cum mi-am petrecut..”

Expanding files...

Lung si plictisitor, spectacolul de decernare al Premiilor Gopo m-ar fi facut sa schimb extrem de repede canalul... daca nu as fi avut placerea perversa de a privi fetele terminate ale marii mase dinozauro-elitiste prezente acolo.

Transmisia a fost crispata, greoaie si atat de plina de greseli... punctata de un moment ce mie mi s-a parut oarecum nepotrivit... aparitia Oanei Pellea ce a facut un apel la adresa romanilor de a privi din nou filmele la cinematograf. Demersul mi s-a parut oarecum inutil, pentru ca nu e nevoie sa fim implorati pentru a umple din nou salile. Romanii iubesc filmele... avem nevoie doar de conditii omenesti de vizionare, de filme bune... si de date de lansare care sa respecte conditiile erei informatiei. Mi se pare anormal ca un film sa participe la festivale de film si sa nu fie in cinematografe (A fost sau n-a fost) asa cum nu mi se pare normal ca multe filmele exceptionale produse afara, sa fie lansate la noi la... 3-4 luni dupa ce este disponibila pe internet o excelenta versiune DVD, pe care o poate viziona oricine acasa...

Nu suntem rauvoitori si nici zgarciti, vrem doar sa fim respectati asa cum si cineastii isi doresc ca munca lor sa fie respectata. (edited 31-3-2007)

Insa marele meu regret a fost ca TVR-ul s-a zgarcit de data asta: cum se poate domn'le fara un dublaj misto asigurat de "prietenii" Ada Roseti si Bogdan Stanescu!

Pai nu mai e atmosfera de mare festival asa!!! Shame on you!!!

Update 1.

Cinefilul a scris o serie de articole cuprinzatoare cu privire la Premiile Gopo. (spre deosebire de mine, el a fost foarte atent).

Sunt multumit ca flerul nu m-a lasat nici de data asta si "A fost sau n-a fost" a primit 10/10 (extraordinar) cu atat de multa vreme in urma.
Si pentru ca Danezia are dreptate, filmul lui Porumboiu a luat Premiile Gopo pentru: cel mai bun film, cel mai bun actor intr-un rol principal, scenariu si regie.

"Cum mi-am petrecut..." pelicula extrem de bine realizata (dar fundamental gresita) a lui Mitulescu a luat premiile (mai tehnice) pentru: muzica originala (nu sunt foarte multumit... de chestia asta), scenografie, costume si montaj.

"Hartia va fi..." (al naibii filme romanesti cu titluri lungi), a scos si el premiul pentru sunet si actor in rol secundar. (reviewul meu pe acelasi link cu "Cum mi-am...").

Pe final sunt nevoit sa fac a 5-a oara spume la gura:

!!! As vrea sa cunosc cine sunt incompetentii, care au decis ca filmul lui Porumboiu nu merita sa participe la selectia pentru Oscaruri!!!... #@$$% voastra de %#&*((. I HATE YOU ALL!!!

THIS HAS CONCLUDED OUR PUBLIC SERVICE ANNOUNCEMENT.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar sunt curios unde ai văzut dinozauri că eu nu i-am zărit. Pintilie e dinozaur ?

danezia spunea...

"Era domn'le dinozauri peste tot... da nu se vedeau ca miscau acolo in fundal."

Sincer sa fiu nu am fost foarte atent la ce s-a intampla... showul a fost foarte plictisitor, scriam la dizertatie si de abia mai incapea ecranul tvtunner-ului facut micut de tot.

Cat despre Pintilie, chiar daca imi plac unele dintre filmele lui... si el face parte din acea generatie pe care nu o pot inghiti f. bine!

Anonim spunea...

Da!A fost ultima data cind am mai citit parariile tale....Esti pornit si rau!Pacat!Daca nu o suporti tu pe Oana Pellea...asta e alceva.Deocamdata ea e o mare actrita si tu ...nimeni...dar probabil asta e probema ta!Nu mi s a parut nici "tanti" si nici nervoasa.Iar indemnul de a sprijini cinematografia romaneasca mi se pare mult mai constructiv decit atitudinea ta de a injura tot!Si cum comentezi, cind singur spui ca nu te-ai prea uitat....penibil....

Anonim spunea...

Cam are dreptate anonymous....o cam dai in bara cu Oana Pellea...

danezia spunea...

LOL!!

Anonim spunea...

Poate ar trebui sa o cunosti pe oana Pellea.E o gagica f de treaba si modesta, deloc enervanta...si o mare actrita!Chir nu are rost sa o ataci...dar daca iti face tie placere...ok
Iar de Pintilie...ce sa zic...face parte dintr-o generatie pe care nu o inghiti, dar el e primul care reneaga aceea generatie.Nu e vina lui ca s-a nascut atunci...Eu zic ca esti prea destept sa te iei de cine nu trebuie.....

danezia spunea...

Ok, uite... eu nu incerc sa atac pe nimeni. Nu e asta modul meu de a fi..

In legatura cu Children of Men... eu ador pur si simplu filmul (am suferit pentru ca a fost nedreptatit la Oscaruri).

M-a deranjat rolul jucat de Oana Pellea, nu prestatia ei, si o sa am grija sa modific extensiv review-al astfel incat lucrul asta sa fie mai usor de inteles.

Cat despre premiile Gopo, recunosc a unspea-mia oara ca spectacolul a fost atat de enervant si plictisitor incat acordam mult mai multa atentie unor statistici in excell decat "desfasurarii de forte" de pe TVR...

De asta nici nu mi-am dat seama initial cine era persoana a carui discurs mi s-a parut pur si simplu nepotrivit (intradevar nu o cunosc deloc bine pe Oana... chiar deloc). Am aflat ulterior din presa ca era vorba de ea... (comentariul meu initial, era mult mai acid)

Poate ca da... sunt un nimeni, insa nimeni ca mine inca mai suporta conditiile oribile din cinematografele de provincie... nu prea imi convine sa fiu tras de urechi a mia oara pentru ca nu iubesc destul filmele si ca nu incerc sa le sustin... si probabil asa se simt si restul celor ce pot fi usor incadrati in categoria "nimeni".

Vina nu este a noastra... noi inca mai vrem... inca mai suntem fascinti de magia marelui ecran, si din cand in cand ne apropiem sinucigasi de flacara doar pentru a fi dezamagiti din nou: inca o sala murdara si neprimitoare, cu scaune atat de incomode incat simti crampe si a doua zi, in care deseori e incredibil de frig... si toate astea pentru ce, pentru inca un film prost in jurul caruia s-a facut tam-tam si care din nou a fost prezentat fara lipsa de obiectivitate de catre medie si "criticii de film".

Da, poate ca marea noastra majoritate a ajuns sa pirateze... si nu o facem neaparat din rautate si zgarcenie, ci mai mult din dezgust: ne-am cam saturat cinematografele capcana, de faptul ca la noi filmele ajung la 4-6 luni dupa ce au fost vazute de catre lumea civilizata. Am ajuns sa preferam comoditatea propriei locuinte, pentru ca acolo ne simtim intr-un final tratati ca niste oameni... si nu ca niste dobitoace fara mine... avem parte de imagine si sunet la o calitate greu de atins in vechile cinematografe, avem puterea de a alege... de a ne informa, si mai presus de toate nu mai suntem atat de usor de pacalit.

Insa de chestiile astea nu vorbeste nimeni...(deh, de fapt vorbesc eu). De asta m-a deranjat apelul emotionant al Oanei de la Premiile Gopo... poate ca pentru toti cei din sala acesta a fost unul corect, mie unul nu mi s-a parut deloc asa... chiar a reusit sa ma enerveze...

Sincer am ramas cu impresia ca nimeni din acea sala, nu a inteles inca ceea ce vrea spectatorul roman. Cei care administreaza cinematografele nu au priceput ca trebuie sa ne trateze omeneste, iar cineastii nostrii... inca mai incearca sa ne dovedeasca doar ca sunt "destepti si superiori" facand filme de festival... sau dimpotriva vor sa fie "comerciali" si creaza mizerii...

Pana si filmul lui Porumboiu s-a apropiat de una dintre extreme (de unde si receptia destul de proasta a filmului in randul publicului larg)... uff... inca mai astept primul film romanesc cu adevarat bun.

In definit mi-as dori doar ca tot mai multi spectatori sa inceapa sa isi vocifereze parerile (oricat de simple sau de nesofisticate)... poate ca asa "cei de sus" vor reusi sa ne inteleaga mai bine...

Si ca sa il citez pe un "mare roman".. e posibil ca spectatorul roman sa fie deja suit in avion, in timp ce oamenii din cinematografie au rams pe pista, impartindu-si premii....

Si "anonymous" (oricati ati fi), va respect decizia de a nu ma mai citi , sunt pana la urma parerile mele personale, si nu ma astept deloc ca toata lumea sa fie de acord cu ele. Sunt pur si simplu lucrurile care imi plac sau dimpotriva imi displac... si daca va doriti sa fiu mai putin superficial si mai atent... poate ca ar trebui si voi sa fiti mai intelegatori si mai rabdatori...

Anonim spunea...

Da. Frumos si cinstit comentariu.Deci:Nu e vorba de Oana Pellea....Ea a dat nenumarate interviuri in care spune de conditia Mizera a cinematografelor din Romania...si de lipsa de respect fata de cinefilul roman...si ....spune tot ce spui tu...si totusi...De ce atac direct la ea?Ea s-a dus la acest ev sa sustina cinematografia romana...asa cum e ea, Cinematografia..atita e!.si daca nu o sustinem...CE?
Vezi, am dreptate, esti prea destept sa fi superficial!Comenatariul tau e f ok!Si ...care e alternativa? sa nu mai mergem la cinematograf?sa spunem ca cinem. romana e de kakat?si...ce am cistigat?Concuzia mea: Oana Pellea a vb foarte bine adresindu-se unui popor pe care il doare in pix de cultura romana..hai sa fim realisti!Iar tu pe bune esti prea misto sa te iei de un om si o mare actrita care gindeste exact ca tine....e pacat...pe bune...crezi ce vrei...si crede-ma gagica asta chiar nu merita priviri superficiale....In rest, sint intelegator si am rabdare cu carul...

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.