Letters from Iwo Jima (Scrisori din Iwo Jima) -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

10 martie, 2007

Letters from Iwo Jima (Scrisori din Iwo Jima) -9/10

Un film cu adevarat dificil despre ceea ce inseamna cu adevarat razboiul, dincolo de cuvintele mari si de discursurile sforaitoare. O capodopera ce isi descopera sensibilitatea printre scenele brutale, insa ce nu reuseste sa construiasca decat o viziune limitata si idealizata asupra inamicului.

SUA/ Japoneza, Engleza/ min 140

Multi l-au acuzat pe Clint Eastwood de lipsa de patriotism atunci cand acesta a decis sa realizeze o pereche de filme care sa prezinte batalia de la Iwo Jima din perspectiva ambelor tabere.

Insa nu va lasati inselati, Letters from Iwo Jima este departe de a fi o perspectiva japoneza reala asupra luptei. E pur si simplu imaginea idealizata a armatei japoneze ce s-a sedimentat in subconstientul american... atunci cand a disparut ura si au ramas numai cliseele pozitive.

Iar cuplului de filme Letters from Iwo Jima si Flags of Our Fathers este inca o incercare de a glorifica un carnagiu inutil. (La Iwo Jima au murit in prima zi, mai multi americani decat in debarcarea din Normandia... pentru un obiectiv lipsit de orice valoare strategica). Poate ultima incercare prin care America incearca sa inteleaga motivele pentru are acolo au fost curmate vietile atator tineri.

Filmul este surprinzator de maret prin simplitatea lui, si nu e deloc greu sa te atasezi de personajele sale, de drama unor oameni ce sunt constienti din prima clipa ca se gasesc acolo ca sa moara... ca nu mai exista speranta pentru ei. Rapid acele umbre de pe ecran incep sa capete substanta si incepi sa suferi alaturi de ei pe masura ce ajungi sa ii cunosti atat de bine prin intermediul scrisorilor (punctul focal al filmului)... iar curand esti fortat sa te alaturi lor, in succesiunea fatala de evenimente ce transforma insula de cosmar intr-un iad pe pamant... din care singura iesire e moartea.

Filmul reuseste o serie de scene extrem de impresionante (chiar daca unele ridica dubii), si reuseste sa iti transmita motivatia pentru care soldatii japonezi au luptat cu atata indarjire o cauza pierduta... dar mai ales reuseste sa te faca sa simti simpatie si intelegere pentru ei.

Poate ca filmul reuseste sa emotioneze, insa... in acelasi timp are o serie de greseli in viziune (explicate la inceput) dar si in realizare ce il fac destul de neconvingator.

Clint Eastwood creeaza o imagine gresita asupra evenimentelor. Nicaieri nu regasesti zecile de kilometrii de tunele claustrofobice din Iwo Jima complexistatea sistemului de fortificatii al insulei si imensa planificare si meticulozitate in realizare ce a dus la aceasta, asa cum filmul ignora sa iti dea impresia ca pe acea insula se gaseau cantonati peste 23.000 de soldati japonezi, sau ca aceasta aceasta a fost o batalie ce a durat cateva saptamani bune!

Adunand bune si rele Letters from Iwo Jima ramane totusi o realizare de exceptie (insa plina de imperfectiuni) ce merita a fi recomandata cu cea mai mare incredere. DE VAZUT!

Subtitrare aici

2 comentarii:

Raluk spunea...

Eu am fost mai carcotasa la acest film - i-am dat un 7 - deoarece l-am luat in comparatie cu alte filme despre razboi. Si din acest punct de vedere, am considerat ca nu a adus nimic nou. Hmmm, poate eram eu doar intr-o pasa proasta. O sa ma mai uit o data la el. http://blog.raluk.ro/2007/03/letters-from-iwo-jima-razboiul-este.html

Anonim spunea...

Filmul asta nu merita atentie, sub nici un aspect. Persoana din comentariul anterior nu a gresit, filmu e slab.Ce mai, pe mine m-a enervat pana la turbare. E o stupizenie si basta. 5 din 10.

ps. Sper ca japonezii sa nu mai fie asa de civilizati cum sunt si sa faca cumva macar sa nu ajute niste americani sa-i 'explice'. E ceva care la crestinii europeni nu ai sa vezi: orice tentativa asemanatoare ar fi o ofensa la mandria nationala. Cred ca filmul asta exact asta si este..arogant si idiot.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.