Je vous trouve très beau -6/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

18 martie, 2007

Je vous trouve très beau -6/10

O poveste de dragoste improbabila intre doua personaje mai neobisnuite. Un efort decent de a valorifica o poveste extrem de conventionala ce evolueaza prin trageri repetate de par... Prea putin o drama si prea mult o comedie in care umorul (desi spumos) e repetitiv si lipsit de imaginatie. Sub nici o forma filmul care sa schimbe imaginea Romaniei in Franta!

Franta/ Franceza, Romana / min 97

Desi as putea fi mult mai agresiv cu aceasta pelicula, o sa incerc sa fiu un picut mai indulgent… Filmul a deschis Festivalul Filmului Francofon de la Iasi (de ce nu a fost prezentat si atat de impresionantul Indigènes?), iar Medeea Marinescu a fost acolo si a dat stralucire serii. Toata incurajarea pentru cei care reusesc sa tine Iasul pe harta culturala a Romaniei

Trecand la film, trebuie sa recunosc ca lipsa de profunzime a acestuia nu imi mai permite sa mai spun nimic in plus fata de comentariul initial... asa ca o sa fiu nevoit sa pisez putin apa in piua...

In primul rand mi se pare incorect modul de promovare al filmului „vazut de 3 milioane de francezi... capabil sa schimbe imaginea Romaniei in Franta”, pentru ca nu e adevarat... in film avem parte de aceeasi Romanie stereotipica a carei profunzime si frumusete e imposibil de detectat in spatele celor cateva scene ce prezinta franturi din Bucuresti (Casa Poporului = Palatul lui Ceausesc) si interiorul unei case... model revolutia de la 1907... ce ar trebui sa fie undeva in centrul istoric al dragii noastre capitale.

Cat despre romani... ce pot spune atunci cand intr-o preselectie... toate femeile sunt usuratice, iar Elena din disperare apeleaza la tot felul de minciuni... pentru a obtine postul fantastic de consoarta al unui francez ce nu e nici frumos, simpatic si nici macar bogat.

Probabil o sa imi spuneti ca realitatea doare... dar filmul e departe de orice realitatea palpabila sau cu care sa te poti identifica. Insa din punctul de vedere al cuiva... pentru care „Marea Imigratie Romaneasca” a reprezentat ceva cu adevarat personal, pelicula asta nu e decat o privire ingaduitoare dar totusi superioara pe care „elitele” o arunca asupra oamenilor obisnuiti. Si acest lucru se vede atat de mult in felul in care sunt schitate pesonajele... marea lor parte sunt desenate stereotipic sau in cel mai bun caz devin siluete bidimensionale. Doar Aymé Pigrenet apare palpabil insa asta in mare parte datorita performantei excelente a lui Michel Blanc.

Cu toate astea nimic nu poate deranja mai mult decat exagerarile aproape jignitoare la care apeleaza filmul. Romania nu e tara din care toata lumea incearca sa scape cu disperare in orice conditii, romanii pleaca afara pentru a castiga mai multi bani ATAT!, asa ca mi se pare dubioasa bucuria Elenei atunci cand afla ca o sa primeasca 500E pe luna pt „serviciile” prestate la ferma (si pare sa fie munca cu adevarat grea)... si absolut ireala presupunerea ca 16.500E sunt destui pentru a infiinta o scoala de dans, a cumpara un apartament modern in Bucuresti... si e a duce un trai inbelsugat. (ce sa mai zic de naivitatea cu care Elena zice ca in Romania poti sa fii „MILIARDAR” (!?!?!?!) cu asa o suma fantastica de bani).

Asa ca nu plecati cu sperante uriase la acest film, e pana la urma o comedie usoara (destul de amuzanta pentru cei ce apreciaza „umorul frantuzesc” (!?!) ce reuseste sa te faca sa razi de multe ori... inainte ca poantele repetate obsesiv sa devina obositoare si stresante.

De altfel asta nu e filmul care sa iti solicite prea mult intelectul, povestea e incredibil de previzibila si lipsite de surprize....

P.s Nota de 6 corespunde unui film „decent” (urmareste linkul pt o explicatie mai detaliata)... iar prestatia Medeei Marinescu poate fi notata la fel. Poate si de asta nu m-am mai deranjat sa pun intrebari sau si nici nu am simtit nevoia de a cere un autograf.

So: No biatching allowed!

P.s.2. Medeea Marinescu ar trebui sa evita cu orice pret asocierea continua cu Mirabela (Maria, Mirabela)... please grow up!

Subtitrare aici(waiT)


Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.