30 aprilie, 2006

The Wild 4,5/10 (Madagascar clone?)

„Texturile si grafica imbunatatita, un scenariu ceva mai evoluat nu iti pot sterge impresia ca tocmai ai vazut o clona dupa Madagascar cu elemente din Lion King” DANEZIA

Acum multi ani, Disney facea filme de animatie cu inima, acum tot ce conteaza sunt incasarile. Asa ca „The Wild” are grija sa urmeze cu fidelitate retetele succesului, nimic neobisnuit, nimic senzational doar mediocritate.

Care din urmatoarele fire ale povestii nu vi se pare cunoscuta: Animale de la gradina zoologica din New York, ajung in salbaticie, un tanar leu vrea sa devina la fel de puternic si viteaz ca tatal sau, pinguini facand lucruri amuzante.

Din nou grup animale, un leu,girafa (familiar nu ?), un urs koala, un sarpe nebun si o veverita (ce inlocuiesc zebra si hipopotanul din Madagascar). Insa foarte ciudat desi animalele nu mai sunt prezentate caricatural (sunt aproape fotorealistice, in special leii, si veverita...., sarpele ala arata jalnic), in The Wild acestea se comporta mult mai mult ca oamenii, astfel incat ai impresia ca urmaresti o fabula. Motivele evadarii din gradina zoologica nu mai sunt dorul de salbaticie ci o misiune de salvare a puiului de leu (ce desigur trece printr-o relatie tensionata cu tatal) care din greseala este dus departe de casa. Ca un plus pot considera personajul ursului koala, accentul britanic, comportamentul si atitudinea cinica il fac unul dintre cele mai amuzante caractere ale filmului.

Scenariu este plin de gauri vizibile, si totul pare din nou un colaj de situatii imprumutate din alte filme.

Ce nu mi-a placut a fost utilizarea unor melodii de succes din anii 80-90 (din nou comercialism exagerat), faptul ca New Yorkul pare parasit (nu sunt alte masini/oameni pe stazi, si faptul ca amandoi leii nu pomenesc nimic despre mamele lor, cat si povestea extrem de ciudata de dragoste intre veverita si girafa. (pare sa fie un caz de scenarist cu mari probleme acolo sus)

Si pentru ca nu sunt de acord cu reciclarea la nesfarsit a subiectelor, si cu atitudinea vizibil comerciala a filmului (pare facut pentru a vinde jucarii si alte articole menite sa usureze binisor buzunarele parintilor), dau acestui film nota 4, desi nu este deloc plictisitor si este doar cu putin mai neamuzant ca Madagascar (pinguinii din „original” fac senzatie).

O sa acord 0,5 puncte pentru momentele mari ale filmului, scena jocului de curling (big fan), apreciez curajul...., aligatorii din canalele metropolei americane cat si momentele de final (in special cele cu cameleonii).

O animatie de familie, gen comedie/aventura, ce din fericire dureaza doar 112 minute (cred ca lumea s-ar fi plictisit daca filmul ar fi fost mai lung).

P.S. E posibil ca acest film sa placa multora (recunosc ca a fost amuzant, insa nu pot sa suport sa vad la nesfarsit aceleasi retete), insa nu e un film pe care sa il recomand. Mai bine ar fi sa pastrati banii de bilet pentru adevaratul film Disney de anul asta „Cars”.

Citeste tot articolul si Comentariile!

27 aprilie, 2006

The Sentinel 7/10 (are you going to take the bullet?)

„Un film de actiune care nu iti lasa timp sa respiri, cu un scenariu destul de previzibil pentru fanii seriei „24” insa destul de abil scris in ciuda unor momente mai penibile” DANEZIA

(Cu greu mai pot inlocui inceputul in care am gafat mai rau decat baietii lui Olaroiu in seara asta insa o sa incerc oricum).

Michael Douglas face din nou un rol mare, prestatia lui fiind intr-un fel fundamentul pe care se constuieste acest film a carui idee principala poate fi rezumata astfel:

Pete Garrison (Douglas), agentul care l-a aparat cu propriul corp pe Ronald Reagan, se afla in mijlocul unui complot ce are in vedere asasinarea presedintelui SUA. Desigur o sa avem parte de aceeasi poveste a eroului singur impotriva tuturor, in batalia de a descoperi tradatorul din cadrul serviciului secret.

Multi au spus ca scenariul este previzibil, eu unul nu m-am uitat la „24” asa ca ma recunosc invins de un scenariu bun. De altfel mi-a placut si miscarea camerei, cu toate ca multora o sa le dea ameteli. Totul degaja dinamism si veridicitate. Iar fundalul sonor cu transmisiunile continue ale membrilor Serviciului Secret contribuie la aceasta impresie.

Acuma minusurile...., Eva Longoria (Jill) si Kim Basinger (1’st Lady), nu dau cel mai bun rol din viata lor. Insa stim prea bine ca un astfel de film incarcat de testosteron nu poate sa duca lipsa unor frumoase prezente feminine.

Si desigur momentele penibile: Asasinul din film este un expert in manuirea armei, insa cand e vorba sa traga in personajul lui Douglas nu nimereste decat panori de sticla sau chestii in genul asta. (imi amisteste de filmele de razboi in care personajul principal ia cu asalt inamicul cu miscari lente si greoaie fara sa fie nimerit de nici un glonte. Iar ca moment penibil favorit la conferinta de la Toronto agentii sunt lasati sa treaca doar la pronuntarea unui cuvant prin toata securitatea. Niste tipi care tipa „Cristal” fug cu armele in mana sa il prinda din urma pe presedinte. (preaty stupid)

In schimb mi-a placut la nebunie discursul presedintelui: Se vorbeste acolo de adoptarea protocolului de la Kyoto, despre Uniunea Africana. Ironia la adresa actualei administratii e usturatoare.

Se apropie vara si un film de actiune intens si plin de suspans e numai bun de recomandat.

Citeste tot articolul si Comentariile!

25 aprilie, 2006

Silent Hill 10/10 !!! (Candy for the eye)

“un film care te tine cu respiratia sacadata si pulsul ridicat, un productie de referinta a genului horror, cel mai bun film inspirat dupa un joc” DANEZIA

E foarte greu sa iti revii si sa scrii cu claritate despre un film care tocmai te-a tinut in tensiune timp de doua ore. Si din nou o sa fiu partinitor, asta pentru ca mi-a placut la nebunie filmului si o sa ii iert atatea!!!. Pur si simplu astazi vorbesc numai de bine un film si asta e un lucru mare.

Sa incepem cu povestea ( o sa folosesc o descriere standard ca sa evit spoilerele): Radha Mitchell joaca rolul mamei unei fetite ce sufera de o boala fatala dar care nu poate accepta ca fiica ei o sa moara, si in drumul catre un vindecator, nimereste intr-un oras parasit si dominat de forte din alta lume.

Bun!, stim prea bine ca filmul este inspirat dintr-un joc video, insa credeti-ma ca nu e nevoie sa il fi jucat ca sa intelegi despre ce e vorba, insa din cate imi pot da seama (din parerile unor gameri), pare sa respecte principiile seriei „Silent Hill” (asa ca daca sunteti fani nu il ratati).

Nu o sa vorbesc despre scenariu sau poveste insa cred trebuie sa laud atmosfera extraordinara pe care o creaza filmul, o lume apocaliptica in care venirea intunericului este anuntata de sirene si in care ninge cu cenusa. Iar aceasta lume este un festin pentru ochi, o experienta cu adevarat deosebita.

Si cu toate ca pare cam lung reuseste sa te tina conectat si in tensiune pana la finalul de o ingrozitoare si orpilanta morbiditate pe care totusi il accepti cu seninatate considerand probabil la fel ca si personajul principal ca e un lucru necesar.

Unul dintre cele mai bune filme horror pe care le-am vazut in viata mea, plin de tot felul de chestii oribile si in care o groaza de oameni o sa moara (intr-un fel sau altul) insa sustinut de o poveste care sa faca totul acceptabil si care sa nu iti dea cosmaruri noaptea.

A!..., ca o avertizare, e posibil ca filmul sa nu placa unora cu stomacuri mai sensibile, E genul clasic de LOVE it or HATE it..., si eu unul imi doresc cat mai multe filme de acest fel.

Per total o experienta nemaipomenita!!!, nu ma mai intereseaza cum si de ce..., insa rar am mai trait cu atat intensitate un film.... rezultatul o incredibila nota de 10.

Citeste tot articolul si Comentariile!

23 aprilie, 2006

Take the lead 7/10 (loosely based on a CORNY true story)


“Filmul surprinde nu pentru ca deşi bazat pe o poveste reala are un scenariu linear si previzibil, presarat cu nenumarate stereotipuri, ci pentru ca este cu adevarat interesant, amuzant si beneficiaza de un montaj superb” DANEZIA


Sincer nu ma dau in vant dupa filmele cu Banderas, si eram pregatit sa dau cu filmul asta de toti peretii asta si pentru ca subiectul mi se parea „pretentios”: Unor adolescenti cu probleme dintr-o scoala de cartier raufamat, li se arata frumusetea dansului de catre un idealist instructor de dans ce devine voluntar profesor.

Da! am zis si eu „BALLSHIT”, insa chestia asta s-a intamplat in realitate, si atunci am devenit interesat de film, si s-a meritat. Asta pentru ca Antonio Banderas face un rol de exceptie si pentru ca umorul (involuntar sau nu) abunda. Poate doar spre final uitam ca asta nu e o comedie insa ne trece rapid.

Poate ca asta e punctul slab al filmului, ca nu se ia pur si simplu in serios, ai impresia ca pana si regizoarea priveste ironic toata povestea, pana si copii problema (cu o singura exceptie notabila), nu par chiar foarte rai... (WTF!), iar concursul de final e penibil.

Punctele forte, umorul (da mie mi se pare ca e o comedie reusita!, desi genul ar fi drama/music !?) montajul exceptional care da filmului cursivitate si imbinarea extrem de inteligenta a muzicii clasice cu ritmurile actuale. Poate ca si de asta recomand sa vedeti filmul la cinematograf, asta pentru ca aspectul vizual si cel auditiv sunt cele care au cel mai mult de suferit la „vesiunile neautorizate” iar atunci cand povestea e jalnica ramai cu nimic.

Citeste tot articolul si Comentariile!

21 aprilie, 2006

(Oldie-1960) Spartacus 8,5/10 (Kubrick ?...., or just Douglas)


"Un scenariu genial nu poate compensa totusi defectele mult mai vizibile dupa 40 de ani ale acestui film, insa cu toate acestea o pelicula care a rezistat cu bine trecerii timpului" DANEZIA.

Din nefericiere saptamana asta nu prea am chef de releasuri 0 day..., din fericire TVR face din nou o fapta buna si programeaza un film ce nu trebuie pierdut de nici un cinefil.

La inceput o avertizare, Spartacus poate fi considerat destul de plictisitor dupa standardele de astazi, insa daca rezisti sa vezi un film istoric fara urmariri de care sau alte chestii placute ochiului, o sa descoperi o poveste bine inchegeata chiar daca jucata in unele momente exagerat.
Multe dintre lucrurile pe care le abordeaza acest film sunt valabile si astazi (in general ideea libertatii) si multe dialoguri pot fi aplicate si lumii in care traim, chiar daca in anii 1960 totul ar fi sunat incredibil de revolutionar. (tinem minte ca suntem in perioada luptei pentru drepturi egale a populatiei de culoare).
In rest in unele momente filmul chiar pare prafuit (si asta in sensul figurat al cuvantului), excesiv de moralizator, si in general povestea ia prea multe licente artistice si le duce mult prea departe. Si din nefericire muzica e oribila.

In rest un film superb, cu o scena de lupta ce mi se pare acum imposibila..., cum naiba a fost posibila in lipsa CGI (si fara a beneficia ca S.Nicolaiescu de jumate din armata romana). Din nefericire doar scena de lupta finala poarta pecetea geniului vizual al lui Kubrick.

10x TVR!

Citeste tot articolul si Comentariile!

17 aprilie, 2006

Scary movie 4 7/10 (like always very funny)


“Reteta Scary Movie, pare astazi la fel de proaspata ca de obicei, chiar daca atunci cand ai de parodiat filme ca: War of the Worlds, The Grudge, The Village Saw 1&2, e imposibil sa dai gres” DANEZIA

Scary Movie reuseste sa surprinda din nou, cu o combinatie interesanta, intre glume extrem de simple (chiar primitive), faze comice trase de par si o inundatie de„toilet hummor” si pe de alta parte cu constructia unor situatii comice cu adevarat geniale, reusind astfel sa impace o groaza de gusturi. Si daca un lucru e sigur la finalul filmului fiecare o sa ramana cu o portie uriasa de ras si distractie.

Eu unul m-am amuzat teribil, la momentele in care Mr. Koji (cel care o angajeaza pe Cindy la casa batuita), incearca sa ascunda manifestarile demonice ale casei, nenumaratele parodii asupra lui presedintelui Bush (scena din sala de clasa ce aminteste clar de 9/11), cat si gluma cu Detroit la care am ras copios (prietenii stiu de ce), si de ce nu partea cu Viagra ; ).

In rest filmul evolueaza mai mult pe scenariul WOTW (the planet is being atacked by giant trIPOS's : ) ), pe scheletul caruia sunt parodiate si The Grudge (in prima parte), si The Village (in a doua parte). Aluziile la Saw se limiteaza doar la inceputul si finalul filmului, iar surpinzator avem parte de niste momente neasteptate in care gluma pica pe „Million Dollar Baby” si inevitabilul Brokeback Mountain.

Din nefericire doar in cazul WOTW si The Grudge, Scary Movie 4 taxeaza puternic si meritat momentele penibile ale respectivelor filme, in timp ce restul sunt mai mult un decor pentru unul sau mai multe gaguri, si sincer cred ca se puteau crea mult mai multe situatii comice..., material a fost destul!

Povestea la fel de alambicata ca de obicei, iar personajele jucate prost dar totul cu intentie, dau si ele atmosfera.

Ceea ce m-a mirat au fost efectele speciale la un nivel nemaintalnit pentru o parodie. CGI la fel de bun ca in filmele origine.

De vazut!

Citeste tot articolul si Comentariile!

16 aprilie, 2006

The Benchwarmers 3/10 (geek revenge movie with a stupid plot twist)


„Asta ar fi genul de film care ori sa te faca sa razi pe rupte ori sa te enerveze si sa te ingretoseze..., Amuzant sau oribil totul depinde de gustul fiecaruia” DANEZIA

La inceput o avertizare, nu va asteptati la cine stie ce poveste credibila sau la un scenariu care sa stea in picioare, pentru ca nu veti gasi nimic din asta aici. Totul pare doar o imensa fantezie de tocilari (in sensul extrem de american al cuvantului).

Trei oameni in toata firea se hotarasc ca ar fi o idee buna de a juca baseball cu echipe de copii, doar ca sa demonstreze ca „geeks rule” sau ceva in genul asta, ca pana la urma fiecare sa ramana cu o fata f. frumosa. Insa voi ignora acest lucru, cum pot ignora si felul penibil in care sunt jucate personajele, doar pentru a aminti un lucru important! In multe momente filmul te face sa razi pe rupte. (asta daca poti suporta „toilet humor”)

Si pentru ca filmul m-a distrat enorm o sa ii iert multe, inclusiv finalul mult prea moralizator si plictisitor in mare parte, cat si „rasturnarea de situatie” atat de penibila a personajului jucat atat de prost de catre Rob Schneider (tipu asta nu e deloc convingator in nici un moment al rolului).

Recomandare: daca ai intre 12-22 ani..., e un film de vazut la cinema cu „gasca” distractie totala, recomand cinematograful si tuturor celor care nu prea inteleg engleza..., sunt sigur ca subtitrarile versiunilor pirat vor fi penibile (si vor strica mult din film).

Dar daca nu prea va place „Vacanta Mare”..., mai bine nu ...

P.S. ar mai fi problema ca sportul prezentat in film e Baseball, si pot sa pariez ca unele pasaje ale filmului ar putea sa ii deruteze usor pe cei ce nu cunosc deloc regulile.., (eh... o sa simtiti acelasi lucru pe care il simt multe din prietenele voastre pe stadion)

Citeste tot articolul si Comentariile!

(Oldie-2002) Bowling for Columbine 9/10 (bias, provocative and convincing)

„Intr-o tara ca SUA, e imposibil sa iti mentii obiectivitatea, iar stilul agresiv, ironic si cinismul lui Michael Moore, nu poate fi considerat decat singura metoda posibila de a critica sistemul de valori si tarele unei tari ce pe nedrept se poate considera un model de urmat de catre lume” DANEZIA

Ideea e simpla, in fiecare an in Canada mor impuscati 100 de oameni, in schimb in Statele Unite peste 10.000. Cine e vinovatul? Care e defectiunea sistemului American care face posibila o astfel de statistica? Acestea sunt intrebarile pe care le pune Moore, intr-un documentar ce poate fi considerat ca un punct de referinta a genului.

Descoperim astfel cateva adevaruri urate ale societatii americane pe masura ce filmul investigheaza, conditiile si cauzele a doua tragedii in care au avut de suferit copii.

Nu pot sa spun decat ca documentarul este aproape perfect, as vrea ca in fiecare zi sa pot vedea asa ceva..., insa din nefericire e imposibil. Filmul este argumentat cu pasiune si inteligenta, iar realizarea te lasa lipsit de grai. Si in acelasi timp prezentarea este facuta cu o ironie si un umor negru, incat nu vei putea fi plictisit de o tema ce nu e tocmai usor de privit.

Desi stilul realizarii e destul de controversat, iar deseori se depaseste limita suportabila a inobiectivitatii, acest lucru nu poate decat sa demonstreze pasiunea pe care M. Moore a pus-o in acest film, si faptul ca a fost cu adevarat revoltat de situatie.

Punctele forte ale filmului sunt interviul cu Marlin Manson, momentul South Park (orice fan al serialului ar trebui sa vada acest documentar...), dar si animatia ironica al „istoriei americane”. Un alt lucru genial este si utilizarea imaginilor de arhiva (majoritatea prezentari comerciale sau reclame), dezvaluind cu umor falsitatea visului american.

Acum vine intrebarea..., de ce nu 10/10. Nu pentru ca filmul nu e obiectiv sau pentru metodele folosite, nici chiar pentru utilizarea povestilor lacrimogene. Am scazut un punct pentru ca pe final documentarul devine plictisitor, si de la un anumit punct repetarea obsesiva a aceleasi morale devine agasanta. Poate ca daca filmul ar fi fost mai scurt si isi pastra prospetimea si „coltii” de la inceput...., ar fi fost o realizare perfecta! Asa nu ne putem multumi decat cu o capodopera : )).

De vazut? sigur ca da! Ce pacat ca am asteptat atata timp pentru a-l putea vedea.

Bravo TVR, keep up the good work!

Citeste tot articolul si Comentariile!

12 aprilie, 2006

DAY WATCH 8/10 (Dnevnoy dozor)

„Ce film extraordinar ar fi fost NIGHT WATCH, daca ar fi beneficiat de resursele si CGI acestei continuari, la fel de incitanta ca primul film, insa acum debordand de o actiune ce te face sa nu realizezi ca filmul are peste 2 ore lungime” DANEZIA

Batalia intre intuneric si lumina (si nu neaparat intre bine si rau) continua pe strazile Moscovite. O batalie epica, ce se poarte si in lumea paralela a paranormalului, o batalie a carui scop este obtinerea cretei magice ce ar putea sterge dintr-o miscare o greseala ce provoaca o catastrofa.

Incep cu reprosurile, toata povestea acestei continuari este lipsita de substanta „schimbului de noapte”, insa asta face filmul mai dinamic si mai placut de privit. Si in rest doar cateva erori de continuitate, care demonstreaza ca cinematografia rusa mai are mult drum de parcurs pana la a atinge performatele Hollywood-iene.

Atmosfera din primul film se pastreaza cu toate ca acum tonalitatea culorilor este mult deschisa pentru mare parte din cursul povestii. Personajele sunt jucate bine, astfel încat pana si schimburile de corpuri devin credibile.

Actiunea continua si efectele speciale care spre finalul filmului se apropie (poate chiar depasesc?) de orice am vazut pana acum, completeaza un SF care in pofida limbii ruse vorbite, e distractiv de privit, fiind pigmentat si cu momente de umor.

Cat despre impactul vizual al locatiei moscovite si influentele stilistice ale cinematografie ruse..., numai de bine.

Ce sa mai zic de momentul culminant al filmului (uff...., am crezut ca nu o sa am parte de asa ceva si chiar imi parea rau), care il depaseste cu mult pe cel din "Night Watch".. niste exemple chiar din acea scena care nu pot decat sa demostreze cat de bune sunt efectele speciale


Citeste tot articolul si Comentariile!

10 aprilie, 2006

Lucky number slevin, 7,7/10 (a colored „film noir” tarantino style revenge flick)


cu o distributie extraordinara si un scenariu ce numai previzibil nu se poate chema, Lucky Number Slevin face o treaba buna din a te tine conectat de o poveste a carui final are mai mult decat norma de rasturnari de situatie” DANEZIA

Scriu acest review fara o idee clara asupra a ceea ce am vazut..., pe de o parte sunt impresionat de povestea fimului de jocul actoricesc impecabil (inclusiv Lucy Liu face un rol de exceptie), de atmosfera si actiunea acestuia. Pe de alta parte simt ca acestui film ii lipseste ceva..., poate ca totul mi se pare pus la un loc cu destula usurinta sau ca e vorba doar de inteligenta combinare de stiluri.

In orice caz, sunt in situatia ingrata de a nu putea povesti mai nimic concret despre film (cam greu de facut lucru asta fara SPOILERE) si nu de alta dar la inceput nu vezi decat o prezentare de scene cu prea putina legatura intre ele, ce ulterior se completeaza reciproc, culminand cu finalul ce dezvaluie tot misterul ce inconjoara actiunea filmului.

Doar atat pot sa spun..., e vorba despre o razbunare pe fundalul unui razboi intre doua clanuri mafiote din New York.

Eu nu pot sa ii reproşez acestui film decat 2 lucruri: scena in care e impuscata Lindsey e punctul slab al povestii (ce se intampla daca o impusca in cap?..), si prea artistica asezare in doua cladiri alaturate a celor doi capi mafioti. Surprinzator sau nu..., restul pare sa fie realizat perfect..., jos palaria.

Ce sa mai spun de Bruce Willis, Morgan Freeman, de recreerea excelenta a scenelor anilor `80, de scenele de actiune superb realizate si de violenta ce pare atat de reala.

Asadar de ce nu o nota mai mare pentru un film caruia nu ii lipsesc foarte multe? Sincer pentru ca totul pare sa se desfasoare cu o lentoare ingrozitoare, si pe de alta parte pentru ca filmului nu are un stil al lui..., sau pur si simplu acel lucru pentru care sa il tinem minte.

De vazut! unul din filmele bune ale anului.

Citeste tot articolul si Comentariile!

09 aprilie, 2006

(oldie-1997) Gadjo dilo, 5,5/10 (no Kusturica here)


„pentru un film frantuzesc despre rromii din Romania, Gadjo dilo, reuseste sa nu ma enerveze foarte tare, si pentru ca ieri a fost ziua internationala a rromilor, nu o sa ii tin pica pentru ca nu este echidistant si idealizeaza modul lor de viata” DANEZIA.

Uite un film in care teoria mea a primei scene (primul cadru) nu se aplica, pentru ca filmul incepe cu un francez pe un drum desfundat de Baragan ce se decide ca s-a saturat de mers si ca ar fi mai bine sa se invarta pe loc (imi aduce de un tip, supranumit Rulment din gara Barlad), pana la apusul soarelui..., ca dupa aia sa se apuce din nou de mers..., BALL SHIT.

Surprinzator insa filmul scapa rapid de frantuzisme si trece la treaba serioasa, caci vagabondul francez este integrat intr-o comunitate tiganeasca de la marginea unui sat romanesc si ulterior dezvolta o previzibila poveste de dragoste cu o „piranda”. Iar totul se termina apoteotic cu o traditionala revolta a romanilor contra tiganilor..., dap.

Punctele bune ale filmului..., poveste interesanta, jucata bine, chiar daca majoritatea celor din film nu sunt actori, de asemenea si muzica e super, iar totul este realizat cu profesionalism. Mi-a placut separarea clara dintre romani si tigani..., fara dubii, de altfel si cele doua lumi sunt diferite, chiar daca la fel de invadate de mizeria ruralului romanesc. De asemenea decalajul puternic intre bogatii si saracii ambelor lumi e foarte bine aratat.

Un mare plus pentru prezentarea nuntii, si pentru limbajul colorat...,

Partea mai „naspa” e ca filmul tine o singura parte, sunt aratate numai virtutile si punctele pozitive ale traiului rromilor, in timp ce problemele sunt prezenta nuantat analfabetismul, mizeria, lipsa utilitatilor, serviciilor sanitare. Iar dezamagitor stereotipurile lovesc si aici: rromii sunt fie muzicanti fie repara tot felul de nimicuri, fie sunt „mafioti”.

Un mare minus revolta de la final a romanilor, poate cel mai prost jucat moment, lipsit de dinamism, jalnic..., asta ca sa nu intru neaparat in probleme si mai dificile legate de felul in care un incident izolat real poate fi generalizat printr-o astfel de prezentare.

Asadar 5 puncte pentru un film bun dar lipsit de obiectivitate (tine o singura parte..., si aia foarte prost), + 0,5 puncte pentru aparitia de DACIE in film strain (dap..., pasiunea mea de a vedea Dacii in filme)

Poate ca se merita vazut..., doar asa cat sa vedem cum s-au schimbat mentalitatile din 1997 si pana astazi..., doar 9 ani si Romania aia din film mi se pare extrem de departe.

Citeste tot articolul si Comentariile!

08 aprilie, 2006

Second in command 1,5/10 ( Din nou Van Damme, din nou direct to DVD)


Daca mai sunt printre voi fani ai lui Jean-Claude Van Damme, am o veste proasta, omul face in continuare filme proaste, iar singurul lucru care m-a facut sa vad acest film de categoria B, a fost locatia filmarilor ..., Romania” DANEZIA.

Intotdeauna sunt extrem de atent la prima scena a unui film, iar inceputul lui ”Second in command” este revelator…, avem o imagine de sus a Bucurestiului sub care scrie mare MOLDOVA. Aham…, nu prea o sa fie material de Oscar aici.

Capitala nenumita a moldovei e in clocot, deoarece comunistii au pierdut alegerile si vor sa il dea jos pe noul presedinte ales democratic (care chiar daca are nume slav, vorbeste romaneste). Armata tarii e plecata in Munti (!?), sa caute teroristi pe acolo asa ca presedintele este evacuat in ambasada SUA, ce este inconjurata de „revolutionari”.

Treaba lui Van Damme este organizeze apararea timp de 6 ore pana cand armata si trupele speciale americane vor ajunge acolo.

Sa incepem cu raul:

  • Scenariul e idiot, si pana si „surpriza” din apropierea finalului nu prea surprinde.
  • Locatia prost aleasa, desigur..., ca in Romania e ieftin sa faci filme.., da se si cunoaste, de la figuranti pana la efecte speciale si recuzita.
  • Muzica total gresita, sonoritati arabesti aici.., huh naspa, insa la o adica... naiba stie unde e moldova, nu ?
  • Decorul (strada + ambasada), striga de departe FAKE !!!, si oricum nu se incadreaza in film, (diferenta foarte mare fata de strazile reale din Bucuresti), iar ambasada e hidoasa arata ca un fel de palat la lui Saddam. WTF!
  • Lumea in Moldova asta vorbeste cand in romana cand intr-un fel de rusa, insa cel mai des intr-o combintie stalcita a ambelor limbi..., slabut.
  • Te c*c* rasul in scena in care Presedintele Yuri vorbeste cu seful de stat major in romana iar traducerea in engleza e pe langa.
  • Elicopterele trupelor americane isi schimba de multe ori infatisarea pe timpul drumului..., PUMA (romanesti), APACHE( deasupra a ceea ce pare un desert), HUEY (deasupra unor paduri), din nou PUMA (cand coboara puscasii marini), si din nou HUEY, in ultima scena a filmului.
  • Imaginile de arhiva (printre care si cele cu elicopterele de mai sus) se potrivesc ca nuca in perete.
  • Si pentru final, multe roluri jucate prost in filmul asta !!!

Totusi de ce am dat 1,5?, pentru ca ma asteptam la un film foarte prost, iar ”Second in command” este totusi captivant si plin de actiune. Si nu toata lumea isi joaca rolurile foarte prost..., si nu toate scenele tipa a film cu buget redus.

Iar deoarece filmul nu e foarte lung..., nu prea ai timp sa te plictisesti.

A.., si pentru ca imi plac filmele straine in care apar masini romanesti.., intradevar am o slabiciune sa vad dacii sarind in aer : )).

Daca nu te plictisesti vazand a 10 oara Delta Force 12, marti seara pe Antena 1, cred ca iti pot recomanda filmul asta. Pentru restul doar curiozitatea de a vedea ce a facut Jean-Claude Van Damme intr-o vara de 2005 in Romania

Citeste tot articolul si Comentariile!

06 aprilie, 2006

Slither 6/10 (we don’t go to Ravenholm)


“Filmul penduleaza la nesfarsit intre o comedie horror si un film de groaza serios, insa isi face bine treaba, distractiv si lipsit de mari batai de cap, un omagiu reusit al filmelor clasice ale genului si la fel ca si ele un film de categorie B” DANEZIA

Un meteorit plin cu forme de viata neprietenoase, se prabuseste langa unul din acele orase americane…, atat de inapoiate incat nici macar nu au telefonie mobile. Suntem in “red neck country” , o parte a tarii pe care americanii indragesc sa o urasca si care este “taramul fermecat” in care majoritatea filmelor sangeroase se intampla.

Asa ca nimanui nu o sa ii pese atat de tare cand cei tocmai sarbatoresc deschiderea sezonului de vanatoare a caprioarelor, vor fi transformati in zombies si vor muri cu totii : ))

Nu discut aici despre plauzibiliatea scenariului…, e imposibil, insa e bine scris si utilizeaza la maxim o poveste destul de slabuta. Personajele sunt relative credibile, si in mare parte jucate bine.

Dar ceea ce face acest film o experienta placuta este umorul…, caci filmul deseori nu se ia in serios, iar replicile sunt spumoase.

Efectele speciale sunt decente si sustin actiunea ce evolueaza constant si cu un ritm furios.

Un film horror asa cum erau pe vremuri…, simplu dar amuzant (ironic) si cateodata chiar infricosator.

Nu neaparat cel pentru care sa revizitezi cinematograful dupa o lunga absenta, insa fara indoiala un film care sa nu te plictiseasca.

Citeste tot articolul si Comentariile!

05 aprilie, 2006

15 (the retarded work of an senile director)

!ATENTIE…, nu va stricati ziua urmarind acest film…, va veti enerva cumplit, filmul e prost, grotesc si stereotipic!!!

"oamenii care au cladit maretul comunism nu ar trebui sa aiba tupeul sa ne dea noua lectii de istorie, noi suntem cei care am facut revolutia, si cei care impingem tara catre normalitate." DANEZIA

Spoiler:

O jurnalista franceza, pleaca in romania in cautarea unui orfan al revolutiei. Filmul ne arata cum au murit parintii lui la revolutie. Mama in timp ce in naste la catedrala, si tatal (care viseaza in mod idiotic jumatate din film) ars de viu la CENUSA.

/end Spoiler.

Apropo ce e scris sus e scenariul filmului, si nu e nici o gluma aici..., scenariul e atat de artificial o inglobare de fapte (adevarate, dar grotesti), incat ma face sa regret cateva filme de groaza recent vazute.

Urmeaza o lista lunga de lucruri care fac filmul unul catastrofal, dezastruos, probabil cel mai prost film vazut vreodata.

- ca intotdeauna primul cadru de film e revelator..., ce vedem trafic..., si lipseste doar cartonul PARIS, FRANTA..., buuunnn...inceputul e prost.

- Nicolaiescu incearca o ironie fina cu privire la perceptia francezilor cu privire la romania, atunci cand editorul ii propune ziaristei sa scrie despre copii abandonati, caini, SIDA etc...., ia ghici ce o sa vedeti in filmul asta. Bravo Nicolaiecu nici daca erai Francez nu reuseai un film mai STEREOTIPIC.

- Decorurile romaniei anilor `89, gari pline de scaune din plastic, si panouri ale erei Mitrea, cladiri si drumuri reparate dupa `89. trenuri luminate (!?), locomotive de tip gresit, locatii obscure, periferice, din cand in cand masini straine pe strazi.

- Decorurile romaniei anilor 2004. Strazi cu gropi, cladiri gri, gunoaie..., daca exceptam luminile din Buc si Otopeniul..., ramanen cu romania lu ceasca...

- Personajele, slab conturate, nu simti nici o afectiune pentru nici unul dintre ele..., cum naiba sa te intereseze ceva ce e artificial... te ingrozeste doar faptul ca stii ca ceea ce e in film s-a intamplat intr-o forma sau alta si in realitate.

- Tentatia spre macabru si socant, ca metoda finala de a stoarce ceva din spectator..., scene gen Auschwitz cu cadavre unele peste altele si imagini din cuptorul crematoriului..., sunt cu adevarat manevre disperate.

- Revolutia se petrece ceva in genul revoltelor din franta, prin ghetouri, bazare. Iar cei care au facut-o sunt golani, betivi, cersetori.

- Incredibil cum toata lumea poarta blugi in filmul asta!!!!

- Vedem peste tot tigani, orfani, animale care arata oribil. Care e problema cu Nicolaiescu unde e satisfactia bolnava de a arata animale bolnave si suferinde...!?!?!

- Senatorul Nicolaescu are tupeul sa arate cu degetul catre doua personaje Senator, stereotipice..., eu zic ca s-a autocaracterizat.

- Toata lumea joaca prost in filmul asta, fara exceptie..., asta trebuie sa fie cel mai prost moment al cinematografie romanesti. (ziarista cauta copilul ala..., si de ce se plimba cu elicopterul peste vile?..., aaa, doar ca sa ii dea sansa lui nicolaiescu pentru o noua doza de morala)

- Mortu..., viseaza cam mult si prost (din nefericire viseaza chiar singura scena care frizeaza momentan cu o reprezentare reala a unui moment din revolutie..., scena podului..., desigur si acolo foarte multe steaguri...inca o greseala)

- Mortu moare stereotipic..., MIORITIC...

Nicolaiecu face greseala de a privi de sus totul, cu un aer de superioritate, si de detinator suprem al adevarului. Iar aceasta detasare si privire stereotipica cu aere de Frantuzism, nu poate decat sa jigneasca si mai mult mortii de la Timisoara pusi din nou intr-o postura degradanta si umilitoare doar pentru a satisface orgoliul pervers al unui batran comunist senil.

Un film rusinos pentru care ar trebui inventate notele cu minus.

(p.s nu va grabiti cu aprecieri pozitive la adresa filmului..., pentru ca le voi sterge..., Visul meu e ca Romania lui Nicolaiescu sa dispara ca un vis urat..., asa ca va voi da DELETE fara nici o remuscare)

Citeste tot articolul si Comentariile!

03 aprilie, 2006

Basic Instinct 2 (o continuare de care ne puteam lipsi)

„Sharon Stone si Basic Instinct 2, vor concura serios pentru Zmeurele de aur, alaturi de alte productii fenomenale ca Snakes on a plane (serpi in avion) sau Stay Alive” DANEZIA

Cand Basic Instinct a lovit cinematografele americane, socul a fost urias, un film controversat provocator, plin de tensiune. Un moment definitoriu in istoria cinematografiei, in care Sharon Stone si Michael Douglas faceau rolurile vietii lor.

Acum lumea e altfel, iar o blonda batrana, ce joaca (destul de prost, si neinspirat) rolul unei femei fatale, seducatoare si manipulative, nu mai poate suci mintile barbatilor, si nici recrea atmosfera si tensiunea originalului. Iar acestui film ii lipsesc toate atributele predecesorului.

Traim intr-o lume in care mesajele sexuale explicite sunt la tot pasul, iar versiunea cenzurata a acestui film este pur si simplu banala. Sunt sigur ca versiunea intrega ce va aparea pe DVD, nu va schimba mare lucru. Nu e nimic provocator sau incitant aici.

In rest plictiseala, cauzata in mare parte de o poveste scrisa prost, cu probleme majore intr-un scenariu ce greu poate explica actiunile personajelor si care face ca in mare parte din film sa nu se intample nimic interesant. David Morrissey in rolul psihiatrului e la fel de banal si ironic vorbind un partener pe masura.

Nu exista nici un aspect al acestui film care merita sa fie amintit sub o lumina pozitiva..., deci nota 0.

Cine stie, daca incasarile vor fi extrem de mici si criticile la fel de virulente, producatorii de la Hollywood se vor gandi de doua ori inante de a mai realiza continuari proaste.

Doua ore irosite.

Citeste tot articolul si Comentariile!

02 aprilie, 2006

Ice age 2 – 7/10 (the funny side of global warming)

“Ice Age era predestinat sa aiba o continuare, iar Meltdown nu dezamageste deoarece avansurile in CGI (grafica este namaipomenita), personajele si momentele mult mai lungi si amuzante ale lui Scrat compenseaza povestea destul de schematica” DANEZIA.

Hmm, gheata se topeste si nu din vina vreunei poluari, iar valea in care Manny, Sid si Diego isi gasisera adapost la sfarsitul primei parti, este amenintata de o inundatie de proportii biblice. Cam asta e povestea.

Pe langa desele aluzii la Potop, filmul nu precizeaza cu exactitate daca era glaciara chiar se sfarseste sau totul nu e decat o chestie locala (probabil pentru ca o sa fie si un ICE AGE 3), asta pentru ca actiunea filmului se desfasoara in interiorul aceleasi vai incercuite de ziduri imense de gheata.

In rest filmul este placut de privit si amuzant, cu toate ca nu e genul de comedie care sa ma faca sa imi ies din minti de ras, iar ultima parte e surprinzator de plina de actiune si suspans.

Mi-a placut atmosfera mai apasatoare a acestei continuari si faptul ca filmul e mai intunecat, foarte mult umor negru in scena „Food” a vulturilor care este dupa mine momentul cel mai bun al filmului.

Despre efecte speciale..., uff numai de bine, totul este realizat cu atentie si cu mult profesionalism, iar acest lucru se poate vedea cel mai bine numai pe marele ecran.

Iar Scrat produce unele dintre cele mai memorabile si amuzante momente ale filmului, de fapt micile intreruperi (unele superbe din punct de vedere vizual) in care se prezinta incercarile lui Scrat de a recupera ghinda sunt sarea si piperul acestui film, si probabil motivele pentru care nu veti pleca dezamagiti din cinematograf.

7/10 o continuare mai slabuta ca originalul insa cu mult superioara din punct de vedere al animatiei. Posibil sa devina un succes fenomenal sub raportul incasarilor, deoarece a beneficiat de o promovare agresiva.

Citeste tot articolul si Comentariile!

Stay Alive 0.1/10 (not exactly F.E.A.R.)

„filmul horror pe o noua culme a penibilului” DANEZIA

-Sa zicem ca inlocuim caseta din „The Ring” cu un joc PC, si contesa Bathory ii omoara pe toti cei care joaca respectivul joc, punem niste tineri care sa arate bine si gata scoatem banii. Probabil ca asta a fost planul realizatorilor acestui film.

Daca ignoram faptul ca respectiva contesa se ocupa cu kilaritul virginelor prin Ungaria, si nu detinea nici un fel de „plantatie” in New Orleans, jocul moronistic ce sta la baza actiunii, trucurile ieftine prin care realizatorii incearca sa ne sperie, ramanem doar cu un alt film unde niste adolescenti mor pe rand.

Cu toate ca nu ma astept la cine stie ce scenarii sau joc actoricesc la un film de groaza, lipsa totala de imaginatie a creatoriulor, si modul dubios in care sunt „autocenzurate” episoadele „sangeroase” ce ar trebui sa dea sarea si piperul unui astfel de film, te face sa doresti ca filmul sa se termine cat mai repede.

Sa speram ca filmul nu va avea parte de nici o continuoare.

P.S. nu intrebati de unde 0,1... pur si simplu nu am vrut sa las filmul fara nota..., cine stie ... chiar mi-au placut tipele din film : ))

Citeste tot articolul si Comentariile!

01 aprilie, 2006

Irish JAM (NUUUUU!!!!)

Nu va uitati la acest film. Nu e nimic de vazut aici. Sa fie oare o productie pentru copii (sub 3 ani?)..., nu stiu nu cred...

Clisee, stereotipuri, scenariu oribil, personaje jucate prost..., nu e nici macar amuzant.

Citeste tot articolul si Comentariile!

The Hills Have Eyes – 8/10 “Who said democrats can’t shoot?”


Cea mai buna realizare cinematografica a anului..., in nici un caz, insa intr-un final am vazut si un film de groaza bun” DANEZIA

Daca reusesti sa treci cu vederea ideea cretina de la care pornese filmul „mineri ce sunt iradiati si devin mutanti care de abia asteapta sa manace oameni”, cat si greselile, stereotipurile si clisee inevitabil intr-o pelicula de acest gen, nu are cum sa nu iti placa „The Hills have Eyes”.

Prezentarea elaborata de la inceput, cat si scena de debut, promit multe apoi prima jumatate a filmului dezamageste, si iti zici ca uite inca un film in care omuleti de la oras crapa pe rand prin cine stie ce cotlon al Americii.

Intradevar lucrurile debuteaza asa, si iti zici „uff deja au omorat cam multi.., cu ce naiba o sa ocupe timpul pana la final”. Iar filmul surprinde , caci „Dr. FREEMAN” decide ca e timpul sa kilareasca mutanti ce prea si-au facut de cap. Iar ca intotdeauna, omoratul mutantilor (zombies, whatever) este distractiv : ).

De ce 8/10..., pai mi-a placut faptul ca filmul nu se da inapoi de la nimic..., violenta in stare pura, fara tabuuri. Jumatate din film este adrenalina pura. Evident sunt sigur ca multi dintre voi se vor simti dezgustati sau cel putin deranjati de multe dintre scene. Insa asta e un sacrificiu necesar pentru o mica doza de realism. Iar ca bonus..., filmul are si un substrat politic.

Incredibil dar intr-un horror ce teoretic ar trebui sa fie lipsit de astfel de complicatii inutile, sunt si cateva lucruri care te pun pe ganduri.

P.s. Sunt curios daca s-au filmat in locatiile originale ale testelor, pentru ca multe din incaperi imi sunt atat de familiare din vechile filme americane de protectie civila.


Citeste tot articolul si Comentariile!
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.