Thank you for Smoking 8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

04 octombrie, 2006

Thank you for Smoking 8/10

„O satira contemporana si o spumoasa comedie cinica (cum nu credeam ca o sa mai vad iesind vreodata din Hollywood-ul ce exagereaza cateodata cu political corectness), ce priveste cu un ochi extrem de critic ambele tabere (populate cu personaje lipsite de orice scrupule) implicate in problema fumatului.”

USA (Room 9 Entertainment– release Fox Searchlight Pictures)/Engleza/ min 92

Gen: Comedie

(in Romania sub numele de „Multumim ca fumati” din 08.09.2006)

Nick Naylor purtatorul de cuvant al Big Tabbaco (deghizata in spatele unei „Academii de studii a tutunului” ), nu are nici o problema in a le spune oamenilor ca fumatul le face bine, si isi face bine meseria ce este fara indoiala una dintre cele mai grele misiuni din lumea lobbyului. La un moment dat intr-o disputa cu singurii sai prieteni (purtatorii de cuvant al industriei alcoolului si cea a armelor de foc supranumiti si : M.O.D, Mearchants of Death) este chiar mandru de faptul ca este responsabil de moartea zilnica a 1200 de americani.

Insa acum trebuie sa il infrunte pe senatorul Finistirre, hotarat sa puna pe toate pachetele de tigari... semnul de otrava (craniul si oasele incrucisate), sa isi refaca relatia cu fiul, sa corupa producatorii de la Hollywood pentru a plasa din nou tigari in filme si in acelasi timp sa evite capacanele unei fascinate si sexy reporterite.

Mie unul mi-a placut filmul asta la nebunie, mai ales ca imi aduce aminte de excelentul „Lord of War” din primavara. Este scris bine, regizat la fel si in el joaca o constelatie de mari actori. Insa cel mai important „Thank you for Smoking” este al naibii de amuzant si te face sa razi, chiar daca uneori nu ai vrea…

Din nefericiere, filmul greseste pentru ca isi pierde rapid tinta, atacand fara discriminare pe oricine, reusind pana la urma sa dea in cateva scene impresia ca devine la fel ca si Naylor un avocat al diavolului. Pe de alta parte am fost dezamagit de lipsa de incisivitate in tratarea „Academiei” si mai ales pentru ca finalul este prea „dragut” si lipsit de orice dramatism.

subtitrare/traducere aici

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.