The Road -9/10
Spectaculos din punct de vedere vizual, filmul reuseste sa transpuna, destul de reusit, in imagini... extrem de dificilul romanul postapocaliptic al lui Cormac McCarthy. Rezultatul este unul remarcabil... capabil sa te bantuie multa vreme de acum incolo....
USA, 111min.
Cormac McCarthy who? Pai nenea de fata este unul dintre cei mai importanti scriitori americani contemporani si responsabil pentru materialul original ce a stat la baza mult mai reusitului "No country for old men"
Chiar daca adaptarea lui The Road nu este una la fel de reusita, pelicula reprezinta un salt calitativ urias pentru genul "post-apocaliptic" si exceleaza nebanuit sub aspectul vizual. Deoarece sunt un fan al acestui gen... am ramas impresionat de ceea ce multi considera a fi defectul primar al filmului: lipsa de speranta si apasatoarea senzatie deprimanta de tragedie a umanitatii redusa iremediabil la salbaticie.
Sunt in acelasi timp constient de faptul ca filmul esueaza in a crea o legatura afectiva cu ceea ce se intampla pe ecran si ca nu reuseste sa ne convinga (mai mult ca o porcarie gen 2012) ca apocalipsa prezentata se poate intampla cu adevarat... desi avem parte de o prezentare credibila a unui scenariu: cum ar fi daca
un asteroid ar lovi pamantul, si tu te-ai gasi in coltul opus al planetei.
Apocalipsa descrisa in film, pare sa aiba o astfel de origine... daca ne bazam pe indiciile ce apar cu zgarcenie.
Insa nu apocalipsa in sine (si nici cauzele ei) nu sunt lucrurile ce ne intereseaza aici, ci calatoria unui barbat si a fiului sau.... catre caldura si mare. O calatorie izvorata partial din instictele noastre ca specie cat si din istoria felul in care oamenii au ajuns sa populeze intreaga planeta.
Oare suntem capabili ca specie sa supravietuim... si sa continuam sa fim umani daca civilizatia nostra se prabuseste? Gandim oare prea individual astfel incat sa distrugem totul... in lupta de supravietuire personala, astfel incat sa ignoram binele tuturor?
O drama reala... ce ne ofera toate aceste raspunsuri se intampla in Haiti... si s-a intamplat in New Orleans acum ceva ani. In pofida faptului ca am evoluat atat de mult ca specie, diferenta intre civilizatie si barbarie poate fi facuta de cel mai infim detaliu... credinta in iluzii: bani, stat, religie...
3 comentarii:
tocmai ce am terminat de vazut 'the road'. am si citit parerile altora pe forumul imdb si toti il urasc pe baiat 'poppa!!!'.
pe mine nu m`a enervat copilul desi avand in vedere lumea in care a crescut trebuia sa fie mai alert, suspicios si rapid.
filmul mi s`a parut incredibil de plictisitor, actiunea se deruleaza lent ca si in 'the book of eli' (am ras cand batranul a spus ca numele lui e eli) si nu a fost deloc genul meu de film.
sfarsitul mi s`a parut aiurea. familia aceea ii urmarea de ceva vreme dar nu a intervenit in nici o situatie? de ce erau asa interesati de bunastarea baiatului?
pana la urma baiatul a fost rasplatit ca a avut tot timpul incredere in oamenii 'buni' si ca a aratat mila si compasiune in diverse situatii (batranul flamand, negrul hot). putem doar sa presupunem ca familia e 'buna' pentru ca au un caine si copii si nu sunt canibali.
faza din casa (oamenii din beci) m`a scarbit total.
per total e un film pe care l`am vazut numai ca trecuse de jumatate si eram curioasa sa vad ce mai urmeaza dar in nici un caz nu l`as revedea.
filmul a incercat sa transpuna ceva din tonul cartii insa nu prea i-au reusit multe.
faza cu casa si beciul a fost aproape de cosmar pentru mine... deoarece sunt sigur ca in caz de catastrofa globala chestii din astea s-ar intampla la ordinea zilei.
Ideea povestii e daca supravietuirea isi are rostul... daca se merita sa iti asculti instinctele si sa incerci sa faci totul (sau aproape totul) pentru a supravietui.
"credinta in iluzii: bani, stat, religie" asa e, sunt iluzii, dar nu astea fac diferenta :)) e vorba de tehnologie si educatie( restu vine de la natura)
Trimiteți un comentariu