Oscar 2010, An Education -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

17 ianuarie, 2010

Oscar 2010, An Education -9/10

Un excelent film despre adolescenta, maturizare, scoala vietii, educatie si rolul femeii in anii 60 sau... povestea sofisticatei seductii  a unei tinere de 16 ani, de catre un barbat ce are de doua ori mai multi ani. O pelicula in care scenariul si prestatia stelara a genialei Carey Mulligan fac diferenta... si propulseaza acest film printre marile relevatii ale acestui an.
UK, 95 min.

Carey Mulligan este vedeta reala a acestui film, nu pentru ca e o starleta inchipuita, ci datrita felul in care isi joaca rolul  de care depinde in mod direct soarta filmului. Fara ea si fara prestatia ei stelara, poate ca "An Education" ar fi fost o drama deprimanta...trista, dureroasa, un cosmar absolut pentru orice spectator. Avem parte in schimb de un film romantic, extrem de comestibil... ce devine mediocru de abia in ultimele minute.

Carey Mulligan merita din punctul meu de vedere toate statuetele poleite cu aur oferite in acest an pentru cel mai bun rol feminin... cat si sansa unei cariere capabile sa ii valorifice asa cum trebuie talentul. Comparatiile cu Audrey Hepburn nu sunt deloc deplasate...

Daca filmul s-ar intampla in Romania anului 2010, povestea ar putea fi rezumata astfel:

"eleva olimpica (cu parinti pisalogi si comunisti) intalneste afacerist (smecher de Dorobanti) chipes cu masina bengoasa... ce o seduce subtil si sofisticat oferindu-i libertatea si gustul unei vieti (de pitzipoanca) si o face pe liceeanca sa aiba mari dubii cu privire la rolul educatiei in sansa de a duce o viata implinita si fericita"

Filmul ridica la fileu multe intrebari (cine pe cine manipuleaza de fapt, cu ce ne ajuta de fapt educatia... mai ales una ce nu raspunde prezentului, cat de mult ne puteam baza pe familie... in a ne tine departe de esecuri), insa face greseala sa raspunda sec la prea multe dintre aceste probleme intr-un final "american" ce pune sec capat povestii printr-o rezolvare curata si sterila a multora dintre aceste controverse...


O recomandare din inima... pentru un film cum rar se mai fac astazi.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.