The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans -10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

31 ianuarie, 2010

The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans -10/10

Nici macar un scenariu tare pacatos... nu il poate impiedica pe Werner Herzog sa creeze un nou clasic, un film ciudat de distractiv, ce urmareste obsesiv  odiseea unui personaj bizar (ca de obicei): un detectiv corupt si dependent de droguri... jucat demential de Nicholas Cage.

USA, 122 min

Werner Herzog este un individ uneori mai bizar decat personajele ce stau la baza multora dintre filmele sale . (originea controversata a acestui film nu poate decat sa confirme afirmatia de mai sus...), insa in Bad Lieutenant toate ciudateniile, bizareriile si creativitatea aproape de nebunie creeaza un film pe care il consider fara nici o retinere ca unul dintre cele mai bune filme ale anului 2009.

Va avertizez ca filmul este unul neconventional, halucinant in multe dintre scenele sale... si ca scenariu este gaunos si uneori ilogic... dar pana la urma asta da credibilitate si mai mare povestii unui detectiv ce incearca sa rezolve un caz, sa scape de nenumaratele sale probleme... si sa tina sub control o dependenta crunta de narcotice... ce il impiedica sa doarma (sau sa gandeasca logic) printre multe altele.

Rezultatul este unul demential, iar Nicholas Cage are marele merit de a putea duce cu succes un rol decisiv pentru reusita filmului....

Atmosfera... un New Orleans ce tocmai isi linge ranile dupa catastrofa numita Katrina, este locul esential pentru o astfel de poveste: e inca intr-un haos ce face ca totul sa fie posibil, e cel mai ne-american dintre toate metropolele americane, e plin de o mixtura incredibila de indivizi si de culturi.... si e plin de reptile (un cliseu repetitiv al delirurilor detectivului McDonagh).

Pana la urma descinderea treptata in iad a detectivului ia o neasteptata turnura... pe masura ce mintea distrusa a acestuia reusesta sa gaseasca cele mai ciudate legaturi si solutii ale nenumaratelor sale probleme: cazul nerezolvat, suspendarea din politie, probleme cu parintii... cu colegii, cu dependenta de droguri, cu prostituata careia ii este peste, cu mafiotii... si indivizii carora le este dator... totul culminand cu un final incredibil si promisiunea ca nu e nimic...  nici o lectie nu e invatat si totul se reia de la capat.

In final pot spune ca am vazut filmul ce m-a impresionat prin curajul subiectului, abordarea neconventionala... un film la care am ras in hohote... un film ce m-a distrat asa cum nu as fi crezut prin doza lui de nebunie necontrolata... o recomandare din toata inima pentru toti cei ce pot accepta un film ce iese din tipare.

2 comentarii:

Eustake spunea...

Acest film a fost unul din acele filme pe care le-am asteptat cu mai multa dificultate sa apara in cinematografele de la noi. In sfarsit, dupa mai multe roluri catastrofale din ultimul timp, printre care Ghost Rider si Bangkok Dangerous, Nicolas Cage (laureat al premiului Oscar, de altfel), revine la sentimente mai bune fata de cinematografie. Iar asta si cu ajutorul consacratului, dar nu cunoscutului (paradoxal) Werner Herzog.

Genul acesta de film nu are la inceput premisele unei reusite. Eva Mendes sau rapperul Xzibit nu sunt chiar mari actori, daca ma intelegeti, iar Nicolas Cage, dupa cum spuneam, se afla intr-o perioada mai putin fasta. Astfel ca o noua poveste despre politisti corupti, gangsteri de culoare, droguri si prostitutie nu pare ceva solid pentru prezent. Tousi, in „Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans” avem placerea de a vedea o imbinare cel putin placuta a acestor elemente, in mare parte datorata si regizorului, de unde consider ca cinema-ul de azi mai poate da si filme cu aceste subiecte daca stii cum sa le faci original si cu adevarat profesionist.

De la inceput pana la sfarsit, filmul te prinde, te tine si nu slabeste in intensitate. Ai putea face greseala sa crezi ca este un film de actiune si sa pleci foarte dezamagit. In tot filmul abia daca se trag 5 focuri de arma, dar imaginea mortii si a suferintei apare aproape oriunde, in fundal sau prim-plan. Cage joaca rolul politistului „rau”, care creste in grad ironic, pe masura detasarii sale fata de principiile pe care a jurat candva sa le apere. Aproape toti cei din jurul sau sunt la fel de „pacatosi” (a se vedea traducerea romaneasca a titlului - „Pacatele unui politist”) si pe masura trecerii timpului descoperim tot mai multe despre problemele, dependentele si tulburarile personajelor.

Filmul este intunecat si mai putin accesibil publicului larg. Dar in acelasi timp se tine de ceea ce promite din start si ne aduce doua ore de calitate. Cat despre Nicolas Cage, da, Doamne, sa mai faca roluri la fel de bune!

Nota mea este 8 ~ 8.5.

PS: cred ca este de vazut si filmul The Bad Lieutenant din 1992, cu Harvey Keitel.

danezia spunea...

@Eustake. Multumesc mult de tot pentru acest comentariu de calitate... si te mai astept pe aici. Doar doua observatii: 1)traducerea romaneasca a titlului nu mi se pare relevanta... 2) dupa foarte multa vreme am invatat ca nota unui film nu o sa dea niciodata cu virgula. Cifrele trebuie sa aiba o relevanta (6-decent, 9-excelent etc..)

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.