(1954) Animal Farm -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

22 aprilie, 2009

(1954) Animal Farm -9/10

Animatia extrem de reusita si plina de suflet, coloana sonora superba... si modalitatea ingenioasa prin care aceasta poveste extrem de serioasa e prezentata ca o fabula moderna accesibila (cam pentru toate varstele) fac din Ferma animalelor o capodopera ce nu e umbrita decat de materialul original... cartea omonima a lui George Orwell
Pentru inceput, povestea in sine a felului prin care CIA a reusit sa puna mana pe drepturile de ecranizare a capodoperei lui George Orwell e spumanta si interesanta in sine... insa va las curiozitatea sa descopere subtilitatile propagandei antisovietice din anii 50, pentru a ne preocupa de actul de propaganda in sine: atat de cunoscuta animatie Ferma Animalelor.

Ori acesta e unul dintre destul de rarele cazuri cand propaganda e un lucru 100% pozitiv... mai ales cand "inamicul" e regimul brutal si totalitar al URSS-ului lui Stalin.

Cum cartea lui Orwell era in mod echidistant critica asupa capitalismului traditionalist religios vs. comunismul totalitar ateu (cu suprafiinte drept conducatori preaiubiti), filmul are grija sa modifice subtil raporturile. In special finalul cu revolta animalelor e graitor de la sine... si prevede mult mai bine decat povestea lui Orwell finalul regimurilor totalitare.... ce se mai intampla sa fie si sangeros asa cum a fost pe la noi.

Dedicatie si recomandare pt dl. Voronin si pentru toti guitatorii din lumea intreaga mai mici sau mai mari. Reprezentati cea mai perversa latura a fiintei umane... e dorinta de putere si lux realizata cu pretul tratarii semenilor si egalilor din nastere... ca sclavi.

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.