WALL.E -10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

15 noiembrie, 2008

WALL.E -10/10

Regăsim cu plăcere magia filmului mut… în primă parte cu adevărat fascinantă a celui mai bun film CGI de până acum. Animaţia computerizată e acum destul de matură pentru a fi capabilă de capodopere… şi WALL.E ar fi fost cu adevărat o capodoperă dacă şi cealaltă jumătate a filmului ar fi pe măsura începutului.

USA/ Engleza/ min 89


E oare WALL.E perfect ? Mi-as fi dorit ca acesta să fie cazul… dar poate că mai trebuie să mai aşteptăm puţin până la prima capodoperă cu adevărat nemuritoare a erei digitale.

Şi totuşi…

Să pornim de la un articol de pe Realitatea , regret că am lăsat un comentariu acolo (e prima şi ultima oară) mai ales pentru că nu a fost publicat. Nu cred că ironia… e motiv de cenzură, dar idioţii merită trecuţi cu vederea.

Ideea în sine e simplă : Wall.E o să câstige sigur Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie (în asta constă inutilitatea articolului), însă contează mai mult faptul că Disney se dă peste cap pentru a obţine nominalizarea acestui film la Oscarul CEL MARE (Cel mai bun film). Să nu uităm totuşi că ultimul film de animaţie nominalizat a fost Frumoasa şi Bestia (1991).


Poate Wall.E repeta performanţa ? Poate… şi chiar mai mult… chiar poate căştiga. De ce ? Păi poate şi pentru că e un film al naibii de bun. Are ceva pentru toţi… fără a coborâ la cel mai mic numitor comun şi… are mesaj şi substanţă fără a fi elitist sau superior. În plus avem parte aici de o realizare artistică şi tehnică cu adevărat uluitoare.


Filmul îţi spune multe fără cuvinte, e dinamic fără a fi agasant, e distractiv fără glume idioate… şi curge atât de bine pe multiple planuri.

Un roboţel, pe care o omenire în colaps a uitat să îl dezactiveze (sau care prin inteligentă a reuşit să supravieţuiască…), regăseşte ideea de umanitate… scormonind prin gunoaie… şi admirând un film vechi, unul chiar foarte prost (pentru ca ironia să fie completă). Un roboţel ciudat… ce se îndrăgosteşte de o roboţică perfectă. Impreună… vor salva ce a mai rămas din omenire… de sub dominaţia mecanică şi autoritară a unei utopii consumeriste. A brave new world?

Copii vor reţine din mesajul ecologist, ideea de putere a prieteniei. Adolescenţii vor vedea în plus iubirea…, adulţii vor vedea toate astea, se vor bucura pentru că cei mai mici se distrează şi poate se vor gândi de două ori la lumea pe care o vor lăsa moştenire.

Unii dintre noi… vor avea coşmaruri…


E totuşi un film postapocaliptic… şi cu un fior rece pe şira spinării mă gândesc la 28 days late sau I am legend. Iar aluzia filmului e subtilă… şi calculată. Ziua… o lume lipsită de oameni… e intersantă… are farmec… e fascinantă. De abia nopţile scot la iveală iadul. Din fericire Wall.E e un roboţel… pentru care nopţile nu există. Şi oricum… închis în adăpostul său plin de comori… şi alături de gândacul său nu are nevoie să simtă nopţile pline de fantome ale unui astfel de Pâmânt.

Dar aveţi răbdarea să priviţi din nou filmul… şi să fiţi atenţi la micile detalii, acum că a ieşit DVD-ul vă puteţi şi opri la ele. Vă las plăcerea să descoperiţi cât de întunecată e cu adevărat fundalul din Wall.E şi vă provoc cu un simplu exerciţiu de logică.

După cum vedem… din animaţia de pe final, AXIOM e singura navă ce se întoarce înapoi pe Pământ. AXIOM nu e navă de salvare… ci o navă de croazieră (cea mai luxoasă din flotă)… restul coşmarului e la dispoziţia voastră.


Dacă ne rezumăm totuşi la nu a gândi atât de mult.. WALL.E e o satiră minunat, ironică adeseori… acid de sarcastică. Capodoperă poate nu, perfecţiune nici pe atât şi totuşi e un film atât de minunat

4 comentarii:

rayvian spunea...

Ma bucur ca ai revenit cu recenzii...Ne-ai lipsit :)

danezia spunea...

ma bucur sa stiu asta...

Asta imi face placere... si ma face sa regasesc placerea de a ma reapuca de scris

Unknown spunea...

M-am intors si eu! :D

Anyway, parerea mea este ca ai exagerat cu laudele la filmul asta. In afara de usoarele (si cam grosierele) ironii la adresa societatii si de aluziile la Short Circuit, filmul e un adventure boy-meets-girl clasic, cu o multime de chestii inutile in rest, care puteau la fel de bine sa nu fie SF.

danezia spunea...

l-am vazut de vreo 4 ori...

boy meets girl ;) nu?

eu zic ca nu il laud degeaba :P

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.