The Dark Knight (Cavalerul Negru) -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

20 noiembrie, 2008

The Dark Knight (Cavalerul Negru) -9/10

Al doilea film din seria ce reinventează personajul Batman traversează cu uşurinţă un zid ce părea inexpugnabil… e primul film cu eroi de benzi desenate ce are maturitatea şi consistenţa artistică de a fi mai mult decât divertisment spectaculos bazat pe efecte speciale.


USA/Engleză/ min 152

Hmm… şi acum câteva cuvinte despre Heath Ledger.


Jumătate Joker, jumătate as din mâneca, Ledger face rolul vieţii sale (iertată să îmi fie formularea neinspirată… intenţionat). E dureros faptul că acesta e ultimul său rol… şi e cu adevărat ironic faptul că acest actor a reuşit să se descătuşeze cu adevărat doar sub masca şi machiajul Jokerului. Poate că toţi „băieţii frumoşi” îşi pierd de fiecare dată complexitatea de fiecare dată când se uită în oglindă… şi Heath Ledger chiar a putut da totul… odată ce rolul său nu mai implica nimic din aspectul fizic. O fi ea frumuseţea superficială, dar poate că şi felul în care ne privim sau îi privim pe alţii… poate duce la superficialitate şi sub ceea ce ascunde pielea.


Am descoperit o redare perfectă şi ireal de credibilă a unui personaj malefic… cu un detaliu şi o adâncime a expresiei cu adevărat terifiantă. Jokerul e credibil… , e nebunie, emite rău, dar în acelaşi timp e uman… chiar dacă e umanitatea în cea mai redusă formă a sa. Şi cu toate acestea, sarcasmul… ironia şi umorul său întunecat… nu trec fără să nu rezoneze, nu ne dezgustă, ci ne pun pe gânduri.

Jokerul e starul acestei pelicule, e ceea ce te face să revii… să vrei să îl mai vezi odată… şi Ledger ar fi luat cu siguranţă Oscarul pentru Cel mai bun rol indiferent de circumstanţe. În schimb vom avea nişte Oscaruri foarte triste... şi e atât cinic faptul că tragedia personală a unui om e o neaşteptată mină de aur pentru producătorii acestui film, nu de alta dar…

1 miliard de dolari încasări pentru un filmul nu se ridică prea mult deasupra nivelului (oricum ridicat) impus de Batman Begins mi se pare exagerat. Ce nu poate fi exagerat e interesul oamenilor, captivaţi de drama şi injusteţea aceste morţi, şi dorinţa lor de a vedea acest ultim rol. De aici şi vizionarea… aproape ca un pelerinaj… şi în general toată agitaţia ulterioară ce a înconjurat filmul…


Un film ce până la urmă e doar un Blockbuster…hmmm… unul destul de bun, acţiune non stop, suspans… punct culminant peste punct culminant… şi o decenţă în utilizarea efectelor computerizate.

Nu mi-a plăcut în schimb banalitatea ce caracterizează celelalte colţuri ale triunghiului de putere al peliculei … Christian Bale, Aaron Eckhart (Bruce Wayne / Batman, Harvey Dent / Two-Face) par atât de palizi prin comparaţie în duelul lor minuscul…

În plus am o mică nemulţumire legată de unele scene de acţiune (inclusiv o extrem de gratuită expediţie în Hong Kong) ce bat undeva spre James Bond…(era Brosnan).

RIP

Un comentariu:

XXs spunea...

Foarte bun filmul, foarte bine jucat rolul principal, dar tot mai mult mi-a placut rolul lui Joker:)

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.