(Oscar 2007) The Lives of Others (Das Leben der Anderen/Vietile celorlalti !?) -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

11 martie, 2007

(Oscar 2007) The Lives of Others (Das Leben der Anderen/Vietile celorlalti !?) -9/10

Un film ce reuseste sa reinvie trecutul cu atata fidelitate, simplitate si onestitate... incat rezultatul o sa iti dea fiori reci pe sira spinarii si o sa iti trezeasca amintiri de tot felul. Fara nostalgii penibile si departe de a fi o lectie de istorie... doar un thiller scris extrem de inteligent care o sa te tina in priza pana la finalul... un pic cam prea melodramatic.


Germana/ Germana/ min 137

Sunt extrem de incantat pentru ca cinematografia germana a reusit sa isi dovedeasca maturitatea in confruntarea cu trecutul. Suntem atat de departe de nostalgia bolnava din „Good bye Lenin” si la o lume distanta de incercarile penibile ale cineastilor nostrii. Iar rezultatul acestei incercari curajoase merita fara indoiala Oscarul pentru cel mai bun film strain.

Suntem in 1984, insa nu intr-o fictiune, ci in realitatea atat de familiara a Republicii Democrate Germane. Perestroika e departe si Comunismul se descurca binishor... mai ales daca il compari cu Republica Bananiero-Socialista Romania. Insa si capitalismul e aproape, esticii il pot vedea tot timpul peste zid, il pot asculta in fiecare seara la televizor si la radio... tentatia omului obisnuit e uriasa, asa ca sistemul e paranoic.

Sistemul se bazeaza pe STASI (Securitatea lor) pentru a preveni colapsul republicii, iar cei care lucreaza acolo chiar cred ca se poate abuza de alte fiinte umane in scopuri patriotice... si cea mai mare parte a oamenilor chiar pun botul la vrajeala comunista in pofida austeritatii vietii.

Insa sistemul e corupt si e condus de aceeasi burtosi incompetenti ce ne fac si astazi viata amara. Iar unul dintre aceste personaje decide ca se poate folosi de STASI pentru propriul sau interes... in acest caz... o femeie. La mijloc cade un agent ce crede cu adevarat in ceea ce face... insa spre deosebire de felixi si muste... omul nostru incepe sa dezvolte o constiinta odata ce percepe altfel lumea din jurul lui... urmarind vietile celor pe care trebuia sa ii supravegheze.

Insa chiar daca am fost extrem de impresionat de acest film, nu i-am dar 10 deoarece miraculoasa transformare a agentului nu ar fi avut niciodata loc in realitatea (Nu exista nici o dovada ca vreun agent STASI sa fi facut asa ceva)... dar si pentru ca finalul da o prea mare doza de speranta si emotie unei povesti ce mersese excelent pana atunci...

Subtitrare aici (Titrari.ro requires log in)

4 comentarii:

Anonim spunea...

e excelent filmul, mi-a placut mult.

Anonim spunea...

si mie. nici martina gedeck nu joaca rau.

Anonim spunea...

Si mie mi-a placut foarte mult. Un film european foarte bun care te tine lipit de scaun pana la finalul un pic prea siropos. Parerea mea e ca filmul se putea incheia inainte de ultima scena in care-si cumpara el cartea; a fost destul si poate chiar prea mult faza in care fostul agent e filat. Vorba presedintelui interimar: "Parerea mea".

danezia spunea...

@fufu... sunt si eu de acord aici.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.