300 (300 – Eroii de la Termopile) -7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

11 martie, 2007

300 (300 – Eroii de la Termopile) -7/10

Desi incredibil din punct de vedere vizual (prevestind intr-un fel o era cand jocurile vor arata cam la fel) si satisfacand pe deplin asteptarile de actiune, violenta si sange, 300 este o dezamagire... grandios insa repetitiv si agasant, pueril insa nu prea distractiv, simplu insa din nefericire inglodat in mesaje politice ce pot fi interpretate in orice fel.

USA/ Engleza/ min 117

Hiba majora a lui 300 e ca toate efectele si tot stilul vizual superb din trailerele (ce a dus la asteptarea uriasa si agitatia din jurul peliculei), nu reusesc sa recreeze acelasi impact odata ce a pornit filmul.

Desigur ca momentele de uimire sunt destule, ochiul plange de incantare insa concomitent incepi sa ai dureri de cap si devin tot mai frecvente momente in care te uiti la ceas... incercand sa iti dai seama cand o sa se termine toata extravaganta de pe ecran. Nu e vorba.... de plictiseala ci pur si simplu de supradoza de bunatati. Desfasurarea nu are nici un fel de dinamica interna si nici un fel de crescendo sesizabil care sa puna in valoare scenele superbe de pe final.

Apoi pentru un film ce nu respecta sub nici o forma adevarul istoric, geografic... militar... si in general realitatea de orice fel, 300 e plin de momente serioase si de fraze sforaitoare. Iar aceste discursuri inutile, taie mult din placera simpla a filmului si iti dau impresia ca urmaresti un film de propaganda, plin de aluzii subtile dar care se intiparesc usor in minte. (Vestul civilizat contra Estului barbar; „freedom is not free”; sustineti trupele; trimiteti toata armata; necesitatea ca oamenii liberi sa lupte impotriva tiraniei... vechi texte ale administratiei americane in razboiul impotriva terorismului). Oricum astmosfera asta extrem de serioasa... se potriveste ca nuca in perete cu actiunea avand in vedere si ca Spartanii lupta in chiloti, de unde si impresia ca asisti la un concurs de culturim si nu la o batalie epocala. (FILMUL NU TREBUIA SA FIE O ADAPTARE ATAT DE EXACTA A BENZII DESENATE )

Asa ca inpofida scenelor de exceptie, al unor replici spumoase si al incantarii vizuale, 300 nu va rupe cam deloc gura targului... iar daca cumva va mai hotarati sa il vedeti si la computer... va garantez de pe acum ca o sa pierdeti 2 ore degeaba.

Cu toate astea filmul asta chiar merita o vizita la cel mai apropiat cinematrograf (unul totusi dotat cu un sistem audio decent), recomand experienta!

P.S. sper ca cei care nu aprecieaza violenta si filmele pline de morti inutile (dar sangeroase si distractive) sa ocoleasca si 300, nu de alta dar ar avea motive sa se planga inutil... ati auzit fetelor?

Subtitrare aici


24 de comentarii:

danezia spunea...

Subtitrarea aici http://subtitrari.regielive.ro/300-5938.html

Imi da eroare postul la editare... asa ca asta e!

Raluk spunea...

Eu una inca dupa trailer ma convinsesem ca nu este un film pe care insist sa il vad. Comentariul tau m-a convins pe deplin. :)

Anonim spunea...

e clar.. sunteti fete , nici Gladiatorul nu v-a placut nu? e un film pentru barbati si despre barbati... vedeti ca e Justin Timber(lache) pe emtivi

Anonim spunea...

E bunicel filmul si doar atat...a fost prea mare valva in jurul lui
filmul nu trebuia sa respecte nici un adevar istoric, geografic....e facut dupa benzi desenate totusi
chestia cu mesaje politice...imi pare rau, dar guvernul iranian e cam idiot...e doar un film si atat...inseamna ca osama va face gura mare dupa die hard 4: live free or die hard...
si spartanii mi se pare ca aveau un costum asemanator cu ce poarta astia in film...deci chiar trebuiau sa lupte in chiloti...
filmul e inspirat de benzi desenate...deci istoria a fost doar inspiratia pentru frank miller, autorul benzilor desenate

danezia spunea...

intradevar.. guvernul iranian face gat ca sa dea bine la bopor (tipic).

Insa e nu ciudat... ca singura diferenta notabila fata de "banda desenata" e exact introducerea partii extrem de sforaitoare de politica... bla, bla (absolut plictisitoare).

Cat despre Spartani...hmm nu cred ca luptau in chiloti, din cate stiu eu Hoplitul era mult mai bine "dotat" la capitolul protectie (nu doar scut&coif...

http://en.wikipedia.org/wiki/Hoplites

Anonim spunea...

sunt curios ce filme te-au satisfacut pe tine indeajuns sa le dai un 8 ....as putea sa caut dar nu merita deranjul ______________________cand te duci sa vezi un film te duci pentru entertainment (in primul rand),daca vrei adevarul istoric sunt destule programe tv nisa dornice sa le apesi butonul....
nu ai nevoie de putzina violentza??? itzi recomand un psihiatru ;).pa

danezia spunea...

@movieguru (so called), eh... frumoasa incercare.

Daca ai fi avut rabdarea sa observi ce inseamna 7/10 la mine ai fi observat ca e vorba de un film "bun" exact genul pe care il zici tu... entertainment. Vezi ca ai o explicatie detaliata asupra felului in care notez filmele)

De la 7 in sus eu zic ca trebuie sa avem si toti pretentii, daca e entertainment atunci sa stai lipit de emotie/asteptare/suspans de scaun... si sa nu scapi din ochi ecranul.

Poate ca ar trebui sa vezi mai multe filme... cauta prin blogul meu... nu o sa fii dezamagit!

Anonim spunea...

azi am incercat sa`l vad si pe la minutul 50 am adormit. sincer, nu fac misto. prea multe peisaje artificiale, barbati transpirati in chiloti si arme&scuturi pt. gusturile mele. o faza ce mi`a placu vizual a fost cea cu oracolul, se misca f. gratios si ireal.

Anonim spunea...

Faceti mult zgomot pt. nimic. E un film tare de tot. Dar nu extraordinar. Insa ma bucur ca mi-a placut filmul si dupa ce am vazut trailerele. E unul dintre putinele care fac exceptie de la regula. Dupa mine (unul care nu a vazut film de 10) nota 8 cu felicitari. A must have!

danezia spunea...

Uite... si eu i-as fi dat 8/10 (foarte bun), daca realizatorii nu s-ar fi hotarat sa ma plictiseasca de moarte cu toate conspiratiile alea politice din senat.

E singurul moment de abatere fata de "banda desenata" si e prea vizibila incercarea de a da adancime filmului asta.

Eu sunt un foarte mare fan al blood&gore... insa ma enerveaza atunci cand un film ce trebuia sa fie actiune si violenta bruta, e contaminat de astfel de chestii pretentioase.

Anonim spunea...

nota 7....? pt.ce? pentru faptul ca a fost realizat pe un fond albastru si ca au reusit sa-si bata jog de incredibila batalie de la Termopile transformandu-i pe cei 300 in nijte supermani.

PS: absolut nici o treaba cu istoria; mai bine va uitati la documentar(este mult mai fascinant!)

Anonim spunea...

ji nu-l mai comparatzi cu Gladiatorul sau cu Troia, alea chiar sunt filme bine facute cu actori talentati!

danezia spunea...

Nici nu se poate compara Troia cu 300, e diferenta mare intre filmele astea.

Cat despre 7, cred ca totusi il merita, filmul e distractiv si destul de bine realizat.

Anonim spunea...

Nu poti sa dai nota 7 la 300 si 8 la Solarisul lui Tarkovski.O diferenta de un punct intre ele nu e deloc edificatoare pentru geniul rusului.
Solaris- un film revolutionar ideatic, ca mai toate peliculele lui T., iar 300 o mizerie tipic americana.

danezia spunea...

Poate ca da insa "mizeria asta americana" are si ea cateva calitati pe care as fi dorit sa le regasesc si in Solaris.

300 este un film superb din punct de vedere vizual asta e indiscutabil... insa din nefericire nu are cine stie ce intriga, scenariu ahh... suflet!? Cu toate astea 300 are sanse majore sa ramana o referinta culturala majora atat pentru ca e o tinta atat de usoara pentru parodie... dar si datorita stilului vizual.

Solaris in schimb este tot ceea ce nu este 300, este un film extraordinar dar nu e perfect!!! Eu unul nu am fost foarte impresionat de film... si de altfel nici Tarkovski.

Anonim spunea...

Singurul lucru care-l are in plus 300 e imaginea si mi se pare absolut normal tinand cont de diferenta de cateva zeci de ani dintre filme. Daca ar fi avut T. posibilitatile lui Znyder...
Daca T. nu a fost impresionat de film, asta nu inseamna nimic. Nici Eliade nu a fost impresionat de "Noaptea de sanziene" si e cel mai bun roman al lui.
Nu vreau sa spun prin asta ca Solaris e cel mai bun film al lui T., insa parerea autorului nu mai contaza in intelegerea operei, care odata terminata traieste prin ea insasi, are cum spuneai tu, suflet.
Pe cand 300, saracul, e mort.

Anonim spunea...

Idealismul se pare că a murit de-a binelea. Nu e vorba de cum e făcut un film, ci de ceea ce poate trezi în voi,...dacă mai e ceva de trezit. Onoarea, curajul şi gloria vă sunt străine, şi străini le sunteţi şi voi acestora.

Anonim spunea...

Anonimule,exact asta e problema lui 300, ca nu trezeste nimic in tine. Daca nu ai fi cunoscut adevarul istoric si te-ai fi uitat la film, spune-mi te rog de unde ai deduce, onoare, curaj si glorie? uite-te la expresia ochilor lui Leonidas: Aceeasi expresie pe tot parcursul filmului, fie ca se lupta sau se gandeste sau face sex(de fapt partea in care face sex e cea mai eroica).
In fine, tu dai dovada de mare curaj stand in spatele tastaturii si spunandu-ne ca nu avem onoare sau idealism.

Anonim spunea...

e un film real plin de istorie , e alta lume acolo, alte principii guverneaza viata in acele vremuri, ma simt mai barbat si vreau(as vrea) sa fi trait in acele timpuri. vili

Anonim spunea...

e un film real plin de istorie,e alta lume acolo,alte principii guverneaza viata in acele vremuri, ma simt mai barbat si as fi vrut sa fi trait in acele timpuri, mi-a placut mult e super, nu ma asteptam sa ma treaca fiori, e bun are de toate filmul NOTA 10.
iar ALEX care zice ca e facut dupa benzi desenate.... mai lasa omule si tu cartoon network!!! X-men

Anonim spunea...

acest film este o facatura extra ordinara! cu toate ca aceasta intamplare istorica putea sa se transforme intr-un film de exceptie(binenteles in mana unui regizor de talie mare)dar din pacate a fost irosit prin distortionare flagrante a istoriei antice.filmul nu respecta nici macar cele mai elementare notiune isorice!(persani sunt aratati ca niste mutanti extrateresti!)si xerxes este aratat ca un negru travestit si mutant(fardat cu ruje si sprancene aranjate)in timp ce conform documente existente el complet arata altfel!(faceti o cautare pe google pe numele xerxes! mai mult e bun pentru copii sa se amuze atata tot!

Anonim spunea...

ma simt nevoita sa`mi corectez parerea initiala.
cand am scris postul dinainte vazusem filmul pe computer. cu asta repet, nu se compara sa vezi un film la cinema cu a vedea un film acasa la TV sau computer.
filmul asta e perfect, ca abdomenele alea sexy care le aveau toti :)~~
nu mi`am luat ochii de la ecran si nici nu m`am plictisit, culorile filmului ma fascinau si scenele de lupta erau fantastice, in special cele in slow motion cand arata spartanul care taia 15 persani.
dupa ce am vazut filmul am avut un chef nebun sa ma loghez in World of Warcraft si am taiat in arena pana n`am mai putut. nota 1111

Anonim spunea...

Pentru cei care nu stiu sa priveasca!

Stau si ma minunez pe net in fiecare zi ,va aud dupa cum spunea si acel anonim ca parca sunteti fete.Pai sunteti,sunteti genul de oameni care plang la titanic ,care cred ca desenele animate pentru anumite varste ar trebuie privite cu ras sau faceti parte din acei ignoranti care nu stiu ce inseamna un film.Inseaman imaginatie ,insemana ca trebuie sa va stimuleze nu sa criticati voicare nu sunteti in stare sa terminati 8 clase fara sa copiati la muzica sau la desen.ffsss

Anonim spunea...

Sincer,"300" e un film slab ca si Troia de altfel (daca si Brad Pit poate intruchipa imaginea unui erou ca Achile,atunci si Jean Constantin poate sa joace in rolul lui Hercule)Da,efecte cat incape,dar un film nu este apreciat numai pentru efecte.cei "300" mai degraba poate fii catalogat ca si fantasy nu ca film cu pretentii istorice.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.