Volver (Reintoarcerea) 7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

07 decembrie, 2006

Volver (Reintoarcerea) 7/10

"O poveste cu iz de telenovela, in care un genial Almodovar, face sa straluceasca o singura stea... Penelope Cruz"

SPANIA/Spaniola/ 121 min.

Volver nu e nici pe departe capodopera la care te astepti, judecand dupa lista impresionanta de premii castigate de acest film. Nu e nici un film prost... insa e foarte departe de parerile elogioase ce m-au facut sa vad pana la urma, acesta pelicula.

Problema este ca, nici cea mai atenta regie si nici performantele actoricesti superbe ce intruchipeaza mare parte din personajele acestui film, nu pot totusi ridica de la pamant o poveste ce nu convinge nici un moment si care pe mine cel putin, nu a reusit sa ma implice aproape deloc emotional. (in multe momente mi s-a parut exagerat de melodramatica)

Apoi, Volver este acel tip de film, ce poate fi inteles in mod diferit de fiecare spectator, pentru ca se bazeaza foarte mult pe conxiunea emotionala pe care o poate face cu acesta. Lucrurile devin urate, atunci cand filmul nu reuseste sa gaseasca metoda de a te implica in poveste cu nici unul din multiplele planuri de dezvoltare ale acesteia sau pur si simplu atunci cand nu ai cheful si nici dispozitia necesara de a completa cu propria creativitate si emotivitate povestea de pe ecran...

Iar atunci filmul incepe sa curga greu..., nu neaparat insuportabil insa destul de greoi astfel incat sa realizezi ca desenarea complexelor personaje ale peliculei se face prin sacrificarea dinamicii interne a povestii.

In definitiv, universul aproape exclusiv feminin al filmului, si urmarirea atenta a relatiei mama-fiica intr-o infinitate de ipostaze, nu e neaparat pentru oricine. Totusi genialitatea lui Almodovar consta exact in faptul ca a reusit sa utilizeze la maxim o reteta pe care o stia ca fiind imperfecta. O reteta ce recicleaza subtil dar eficient multe aspecte ale cinematografie spaniole.

Subtitrare aici

P.S. Penelope Cruz are meritul deosebit de a scoate din anonimat (si din multe momente dificile) aceasta pelicula, calitatile sale actoricesti si .... ahh... fizice sunt remarcabile, iar Almodovar a reusit sa ii utilizeze talentul intr-un mod extraordinar. O performanta demna de o nominalizare la Oscar (desigur daca lucrul asta este posibil).

2 comentarii:

Anonim spunea...

Gresit, are 1 nominalizare, Best Performance by an Actress in a Leading Role: Penélope Cruz
Eu as da 8-9

danezia spunea...

si eu ce am prezis... ca mere Penélope Cruz pt Oscar ;)

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.