(Oldie - 1954) Shichinin no samurai (Seven Samurai / Cei sapte samurai) 10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

08 decembrie, 2006

(Oldie - 1954) Shichinin no samurai (Seven Samurai / Cei sapte samurai) 10/10

"Cautarea mea s-a terminat... am gasit filmul ce tinde sa atinga perfectiunea, are atmosfera, e dinamic, e al naibii de lung, incarcat cu actiune, plin de momente amuzante sau triste si care reuseste sa transmita ceva si sa te puna pe ganduri... fara a parea pretentios si superior"

JAPONIA/Japoneza/ 206 min.

Initial povestea desfasurata intr-o Japonia a secolului 16, marcata de framantari si razboie civile si in care niste sateni saraci (?) angajeaza un grup de samurai ce nu apartin nici unui nobil pentru ai apara de niste banditi… nu promite foarte multe insa…

"Shichinin no samuraii" este un film clasic a carui renume a atins cu adevarat si meritat proportii mitologice. Este plin de inovatii (pentru acea vreme), superb din punct de vedere vizual (am inteles si eu intr-un final motivul pentru care... cateodata alb-negrul si infinitele nuante de gri, pot transmite mult mai multe decat milioane de culori), si a carui influenta in cinematografia celor peste 50 de ani ce au trecut de la aparitia lui este enorma.

Intradevar pelicula poate parea o succesiune fara sfarsit de clisee, mai ales celor care au vazut ceva filme la viata lor. Insa asta se intampla atunci cand esti filmul ce a transformat radical westernurile sau a inventat pur si simplu filmul de actiune si a dat motive nesfarsite de invidie pentru restul creatorilor din filmul asiatic.

Insa "Sapte Samurai" e mai mult decat "primul si cel mai bun" film de actiune facut vreodata, folosirea corecta a cercetarilor istorice il face o fereastra a timpului, catre un trecut ce e in mod unic... e reprezentat realist si corect, uneori mult prea socant pentru cei obisnuiti cu ideea ca inainte era mai bine.

Si dincolo de suspansul si dinamismul luptelor "Seven Samurai" este arta pura. Arata superb in alb negru, si in pofida limitarilor tehnologice ale vremii, fiecare cadru e deosebit. Pana si stangaciile abia sesizabile in sincronizarea sunetului si a imaginii, pot fi iertate avand in vedere ca atata se putea face in anii 50, ar fi fost omeneste imposibil ca acest film sa fie facut mai bine.

In timpul vizionarii filmului, am avut o oarecare suspiciune legata de durata ce mi se parea exagerata (3 ore si jumatate), in mod fericit versiunea originala cuprinde o bine proportionata pauza, ce separa fericit filmul in doua jumatati usor abordabile.

Si indiferent de cat de rauvoitor ai vrea sa fii, scena finala a atacului din acea dimineata cand o ploaie apocaliptica pare sa topeasca pamantul, o sa te convinga ca tocmai vezi unul dintre cele mai bune filme facute vreodata. Iar cand totul se va fi terminat, sentimentul de uluiala odata ce revii in lumea reala va fi destul pentru a ramane cu adevarat impresionat.

Cu adevarat o poveste de care sa te atasezi emotional si pe care sa o traiesti cu o intensitate feroce, chiar daca e vorba de o cultura si de un timp atat de indepartat incat ar parea cu adevarat o alta lume. O dovada palpabila asupra felului in care trairile si aspiratiile fiintei umane sunt universale, indiferent de religie, tara, timp istoric sau culoare a pielii.

Subtitrare aici

P.S. primul candidat cu adevarat serios la improbabilele note de 11 si 13

3 comentarii:

Anonim spunea...

foarte bun filmul asta, il recomand cu caldura!
si felicitari pentru blog!

aur spunea...

Dintre toate recenziile si(sau) comentariile asupra acestui mare film pot sa spun ca prezentarea facuta de tine m-a cucerit intr-un fel cum numai filmul in sine a facut-o. E de-a dreptul, savuroasa, iar cei ce iubesc cu adevarat"Cei sapte samurai" gasesc aici exprimarea cea mai clara a modului in care omul se ataseaza de valori, cu luciditate dar si cu imensa tandrete.

Anonim spunea...

o dezamagire foarte mare filmul, mult prea mare reclama pentru un film de nota 6-7 chiar si mai putin tinand cont ca dureaza foarte mult.Vad ca nu e nimeni caruia sa nu ii fi placut filmul deci banuiesc ca am gusturi ciudate.Nu m-a impresionat cu nimic.. povestea in sine nu a fost una foarte interesanta, actorii nu ies in evidenta prin nimic si nici nu poti sa te indentifici cu niciunul, moartea celor 4 nu te afecteaza deloc cel putin pe mine nu m-a impresionat si filmul se termina cu o morala lipsita de prea multa profunzime cum ca satenii sunt cei care au avut de castigat nu samuraii. As fi inteles poate de ce e asa bine notat daca avea niste secvente de lupta foarte bine realizate pentru asta place multora dar nu exista nici asa ceva. la un film ca asta in care actorii sunt in planul secund povestea e cea care te-ar putea impresiona dar nu mi s-a parut nimic interesant in faptul ca niste taranii speriati de banditi angajeaza niste samurai sa ii apere. mi se demonstreaza inca o data ca nu ar trebui sa ma mai uit la filme in care nu cunosc actorii, singurul bun de genu asta pe care mi-l amintesc a fost The killing (1956) in care desi actorii sunt relativ necunoscuti filmul e foarte bun

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.