The Children of Men (Copiii tatalui !?!) 9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

17 decembrie, 2006

The Children of Men (Copiii tatalui !?!) 9/10

"Desi cu detectabile deficiente la nivelul intrigii si pornind de la o idee ce e doar marginal credibila, Copiii Tatalui este o devastator de impresionanta calatorie intr-un viitor apocaliptic... in care dintr-odata apare speranta"

UK, USA/Engleza, Romana, Italiana, Spaniola, Poloneza/min 109

Synopsis aici

In ultimii ani, cinematografia a avut probleme majore in a aborda viitorul din perspectiva actuala a unei lumi transformate de violenta, razboi, poluare si intoleranta religioasa. Din fericire “Children of men” demonstreaza ca nu sufera de timiditate si se arunca cu o pasiune si forta de neoprit in explorarea unui viitor cel putin distopic (anti-utopic) daca nu chiar apocaliptic.

Problema principala a filmului nu este neaparat faptul ca porneste de la o premisa vaga si deloc explicata, ci faptul ca actiunea evolueaza cateodata prin momente ce sfideaza logica realitatii. Povestea se dezvolta fortat, deloc natural… insa are momente pur si simplu geniale.

As avea o mica mentiune legata de personajul Marichka (!? sic) jucat extrem de convingator de catre actrita romana Oana Pellea. Uff... ce sa zic, personajul mi s-a parut extrem de antipatic... insa privind in retrospectiva, Maricica (?) mi se pare o aditie interesanta din punctul de vedere al dinamicii si simbolismului povestii. Cu toate astea nu pot sa nu fiu iritat din nou de asocierea deranjanta roman=tigan. Insa privind contextul filmului, ce analizeaza efectele unei intolerante ajunse la cote paroxistice fata de imigranti si minoritati... lectia e una mai mult decat ok: Nu poti sa judeci pe cineva doar dupa aparente... e posibil ca odata ce ai trecut de impresiile superficiale de inceput, sa descoperi o infinitate de lucruri pozitive despre acea pesoana. Pana la urma e o greseala pe care toti o facem in viata... iar unii dintre noi... ajung sa o faca destul de frecvent! (edited on 31-3-2007 due to popular demand)

Pe final pot sa adaug ca pelicula este extreme de captivanta si dinamica, bazandu-se pe o exceptionala viziune a unui viitor ce porneste de la toate premisele anului 2006. Atmosfera este de SF de mare clasa, cu elemente ce o sa iti aduca aminte vag de Blade Runner sau Brazil, insa dintr-o perspective mult mai deschisa, mai familiara si cu un impact extreme de puternic.

Iar daca filmul este excelent din punct de vedere al atmosferei, actiunea este pur si simplu impresionanta. Scenele de lupta de strada de pe finalul filmului sunt cu adevarat geniale. Iar superba inovatie prin care, la un moment dat pe lentila camerei sunt imprastiate cateva picaturi difuze de sange, completeaza una dintre cele mai dinamice scene de razboi urban pe care le-am vazut vreodata. Daca s-ar face vreodata un film despre HL2.. asa ar trebui sa fie!

Filmul se merita vazut …. Il recomand!! Cel mai bun film SF din ultima vreme!!!

P.S> Poate ca mesajul politic prea “puternic” si abordarea extreme de partinitoare… nu o sa faca acest film, un candidat foarte popular la Oscar. Cu toate acestea acestea, il vad ca pe un concurent foarte serios la categoria “Cinematografie”.

Subtitrare aici



5 comentarii:

Anonim spunea...

oana pellea este exceptionala in film!Toate cronicile din afara spun asta....de ce nu am injura-o noi putin?nu?penibili mai sintem...

danezia spunea...

chestia e ca e cam greu sa "critici" o prestatie intr-o limba pe care nu o cunosti.

apoi... eu nu o injur deloc, a facut ceea ce a cerut regizorul, insa imi mentin parerea ca e vorba de o prestatie unidimensionala, repetitiva si enervanta!... mai ales atunci cand intelegi limba!

Anonim spunea...

uita te pe imdb unde asa intr o limba "neinteleasa" primeste felicitari din toata lumea...si nu de la romani!Problema e ca sintem atit de limitati si rai...e o mare reusita pt o mare actrita...reticenti, e pacat!zau!
mai ales ca nu e unidimensionaa...are o transformre a personajului super de la cea in care nu ai incredere si e enervanta a cea care totusi e singura care ii salveaza!!dar fiecare cu a lui...spun doar ca e pacat...sa nu ne bucuram.ATIT

Anonim spunea...

Filmat excelent! Idee trasa de par. Am vazut filmul de multisor fara sa stiu ca joaca si Oana Pellea. A parut veridica in rol de tiganca.N-a influentat insa pelicula. Si nu cred ca se vrea un film de top. Doar de box-office. Ma surprinde 9-le tau. De la mine ar fi cel mult 7.

Anonim spunea...

comentariu de mai sus e al meu!

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.