Flags of our Fathers 8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

09 noiembrie, 2006

Flags of our Fathers 8/10

"Un film onest ce incearca sa prezinte povestea uneia dintre cele mai cunoscute fotografii din istorie, si a felului in care a fost folosita pentru a castiga un razboi"

USA /Engleza/ min 132

Gen: Razboi, Actiune, Drama.

Clint Eastwood revine dupa Million Dolar Baby, cu inca un film pe masura, si se pare ca zilele unor productii dezastruoase ca "Waterworld" si "The Postman" au trecut de multa vreme pentru ca "Steagurile tatilor nostrii" este un excelent tribut adus eroilor de la Iwo Jima, si desigur o reprezentare cat se poate de corecta a razboiului: cu toate ororile ingrozitoare ale luptei, eroismul involuntar al celor ce se gandesc doar la viata camarazilor, sentimentul de vina al celor scapati dar si prezentant ... nemernicia si josnicia celor ce se gandesc doar sa profite (financiar, politic...whatever!!) de pe urma mortii tragice a atator tineri.

Insa Eastwood nu s-a putut rezuma la doar atat, ci a incercat in acest film o descompunere si redefinire a cuvantului "erou" si a felului in care in jurul eroilor de la Iwo Jima este creata o mitologie a eroismului in scopul propagandei (utilizand minciuna si manipularea), incercare pe care eu o consider doar partial reusita, si care te face sa iti imaginezi cat de bun ar fi fost filmul asta, cu oleaka mai multe scene de lupta.

Problema este ca de la un moment dat, aceasta descompunere aproape didactica a mitului eroului, devine extrem de plictisitoare si neinteresanta, nu te mai implica aproape deloc emotional, iar felul in care aceasta este realizata, prin nenumarate flashbackuri ce sar intre nenumarate planuri temporale poate sa enerveze sau sa irite pe un spectator mai putin rabdator.

Pe de alta parte, atata timp cat e razboi in filmul asta... uhhh! totul e OK! chiar nemaipomenit, scenele de lupta sunt excelente si le depasesc cu mult pe cele din "Saving Private Ryan", atat prin dinamisc cat si prin "realism" (hmm se intampla tot felul de chestii mai nerecomandate celor cu stomac sensibil).

Pana la urma un 8/10, pentru ca sunt de acord cu mesajul politic al filmului si pentru ca o sa mai auzim de "Flags.." si pe la Oscar. (e destul de lung... : )) !!! „inside joke”)

Subtitrare aici

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.