(2002) Kinsey - 8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

31 martie, 2009

(2002) Kinsey - 8/10

Cateodata filmele sunt bune... nu neaparat din cauza valorilor artistice sau de productie, ci pentru povestea pe care o scot la lumina... asa cum cateodata adevarul si simpla realitate, sunt mai interesante si fascinante decat orice mit. Cam asta e povestea lui Alfred Kinsey, genial entomolog si biolog ce va ramane in istorie... nu pentru relizarile sale stiintifice, ci pentru primii pasi indrazneti pe terenul atat de tabu al cercetarii sexualitatii umane.
Alfred Kinsey a studiat zeci de ani viespi, a colectat sute de mii de exemplare, si a scris poate cele mai complete lucrari stiintifice referitoare la subspecia americana asupra careia s-a aplecat prin cercetari meticuloase.... si tot ceea ce a reusit sa obtina au fost cateva titluri academice si sa isi plictiseasca audienta. Probabil lucrarile lui despre viespi ar fi strans si acum praful prin Biblioteci daca dl Kinsey nu si-ar fi descoperit si un al doilea interes si talent....

Rezultatul, rapoartele Kinsey:
  • Sexual Behavior in the Human Male (1948)
  • Sexual Behavior in the Human Female (1953)
ce nu au fost traduse nici pana astazi in medievala, inapoiata si teocratica Romania, in care amendamentele la buget se fac pentru constructia de biserici.

Chiar daca cu destule probleme la categoria rigurozitate stiintifica, si unele dubii asupra numerelor, cartile lui Kinsey au fost un bestseller si au transformat societatea americana eliberand de multe prejudecati lumea vestica.

Rapoartele Kinsey sunt efectul si nu cauza "decaderii" morale a societatii vestice si ideea ca cercetarea unor subiecte tabu... incurajeaza deviatiile sexuale poate fi echivalata in logica cu legatura intre indoctrinarea ortodoxa si violenta familiala, asupra copiilor, violurile sau consumul de alcool. (cum un popor eminamente credincios poate detine astfel de recorduri la criminalitate minora si violenta asupra femeilor sau copiilor ramane un mister deocamdata).

Acum o sa spun cateva cuvinte si despre film:

E simplu, dar puternic... si in mod suprinzator rolul cel mai bun nu e cel jucat de Liam Neeson (bunul Dr. Kinsey) ci de o excelenta Laura Linney, sotia ce rezista atat de plictisitoare... si apoi tumultoase vieti a lui Kinsey.

O productie biografica reusita, ce o sa deschida si astazi multi ochi "larg inchisi", o sa starneasca destule curiozitati si o sa aiba putere sa socheze destul, mai ales intr-o tara in care revolutia sexuala nu a trecut inca de stadiul ridicolelor exagerari in mediul urban (sau la TV) si de abuzuri aleatorii asupra femeilor, minorilor sau a animalelor domestice in mediul rural.

2 comentarii:

Anonim spunea...

"o sa deschida si astazi multi ochi 'larg inchisi', o sa starneasca destule curiozitati si o sa aiba putere sa socheze destul, mai ales intr-o tara in care..."

crezi? :D

danezia spunea...

nu

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.