The Curious Case of Benjamin Button (Strania poveste a lui Benjamin Button) - 8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

31 martie, 2009

The Curious Case of Benjamin Button (Strania poveste a lui Benjamin Button) - 8/10

Iti trebuie ceva tupeu ca sa realizezi un film anapoda, iar "retrogradul" caz al lui Benjamin Button ofera destule fastaceli care demonstreaza ca tupeul nu inseamna neaparat inventivitate sau talent.
Planetele retrograde sunt planetele aflate la exteriorul orbitei Pamantului ce au momente in care aparent se opresc in miscarea lor printre constelatii... pentru ca apoi sa o ia innapoi.

Pana la "descoperirea" realitatii ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, si nu e centrul universului... aceasta miscare era explicata prin tot felul de giumbuslucuri si reprodusa in modelele planetare prin complicate masinarii cu zeci de rotite zimtate.

De asta faptul ca "Benjamin Button" evolueaza retrograd in film (in timp ce de fapt personajul merge in mod clar inainte) nu ma impresioneaza cu mai nimic si nici nu ma face sa cred ca filmul e mai complex sau "cultural". Dimpotriva mi se pare putin idiot sa ai o mica parte a povestii care sa se lupte tot timpul impotriva curgerii firesti a filmului.

Pe de alta parte, fara anormalitatea personajului principal.... trebuie sa recunoastem ca filmul ar fi fost banal... si lipsit de toate oscarurile pentru machiaj si efecte speciale.

Complexitatea artificiala ce sacrifica logica interna a filmului nu e o mare realizare ci un defect... ce saboteaza rolul surprinzator de bun al lui Brad Pitt. Si oricat de impresionanta ar fi atmosfera, cadrele, si oricat de impresionant ar fi filmul.... lupta e pierduta cand scenariul e atat de linear si lipsit de imaginatie.

De fapt am fost impresionat de singurele momente in care filmul nu lupta cu el insusi... cele din spital cu atat subtila dar amenintatoare apropiere a uraganului Katrina. Mai mult din asta... (si o prezentare mai neconventionala a unei povesti neconventionale) si mai putina aberatie fantasy si exces de efecte speciale ar fi rezultat intr-un film cu adevarat bun

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.