Iron Man - 9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

05 mai, 2008

Iron Man - 9/10

Efectele speciale şi gadgeturile sunt la înălţime în această poveste ce îşi datorează mare parte din farmec lui Downey Jr. Un actor mai „ideal” ar fi făcut cam greu de crezut şi mult mai puţin savuroasă combinaţia exotică de geniu-playboy-supererou. Astfel în pofida unor probleme minore (legate de scenariu)… Iron Man e unul dintre puţinele filme cu „superi” ce aduc onoare genul.

USA/ Engleza/ min 126

Filmele bune cu „superi” pot fi numărate pe degete: Spiderman 1 şi 2, Batman Begins şi desigur cu voia voastră Iron Man (ce se opreşte destul de aproape de a fi genial). El este destul de amuzant, direct, distractiv şi fantastic pentru a aprinde imaginaţia (şi agita hormonii) adolescenţilor… dar surprinzător de complex şi adânc în aluzii pentru a satisface un public mai matur.

Iron Man plusează exact acolo unde masa greoaie a filmelor genului eşuează… e liber de constrângeri, jucat cu imaginaţie şi talent, destins, amuzant şi foloseşte superbele efectele speciale doar pentru a da realism unui scenariu ce se prezintă ca un destul de reuşit remix contemporan al poveştii din benzile desenate Marvel.

Dacă un film mediocru cu supereroi se face înghesuind cât mai multe efecte speciale (scumpe, fantastice şi inutile), aici utilizarea acestora se face cu o (doar aparentă) moderaţie ce face ca pasajele generate pe computer şi cele în care se folosesc modele să se integreze fără nici o urmă cu scenele mai putin încărcate vizual. Coloana sonoră pe măsură face ca filmul să puncteze din plin la toate categoriile tehnice şi să ridice astfel mult standardele pentru Blockbusterele acestei veri.

Robert Downey Jr. este totuşi ingredientul magic al acestui succes. Trecutul său zbuciumat face ca să întruchipeze minunat un rol ce ar fi fost predispus să producă antipatie. E sincer, credibil… (produce destulă chimie pentru scheletul romantic al peliculei) şi aduce o inegalabilă notă de spontaneitate filmului. De fapt „spontaneitatea” e cuvântul cheie aici… ea face ca filmul să nu fie închistat, plictisitor de serios sau de pompos.

Din fericire gradul mare de libertate de exprimare în realizarea filmului nu se transformă deloc într-un ansamblu lipsit de logică care să insulte inteligenţa spectatorului… decât cu foarte puţine ocazii:

- INERTIA… putem să presupunem doar că în universul Marvel aceasta nu există. Un costum impenetrabil nu prea te ajută când vine vorba de efecte forţelor de acceleraţie - deceleraţie (G) oricum o să te faci zacuscă (sos de roşii)… diferenţa e că o să te faci în interiorul minunatului costumului.

- credulitatea teroriştilor ce nu bănuie timp de trei luni de zile că ceea ce se construieşte nu e o rachetă pentru ei … putem bănui doar că sunt o specie extrem de idioată de băieţi răi.

Nimic grav… sincer e vorba până la urmă de fantezie, de un univers paralel… şi puteam să dau un 10 acestui film dacă nu aş fi fost total dezamăgit de final:

El conţine 2 greşeli flagrante (una explicabilă şi una mai puţin explicabilă):

ATENŢIE SPOILERE:

- Explozia reactorului mare distruge doar unul dintre mini reactoarele ce acţionau costumele implicate în cafteală… (scuza ar fi că cel vechi era mai primitiv, construit mai solid, cu un randament mai redus… si că oricum era stors de energie)

- În schimb nu are scuză capacitatea instantanee a lui Obadiah Stane de a pilota Iron Monger. Costumul construit prin inginerie inversă… zace lipsit de viaţă până când este furată sursa iar logica internă a filmului dictează că e nevoie de mult timp (şi multe încercări şi erori) pentru a îl putea folosi aşa cum trebuie. END

Dar nu e asta hiba… ci pur şi simplu faptul că finalul nu e deloc spectaculos. E poate cea mai nereuşită parte a filmului. Respectă cu sfinţenie regulile genului aşa că pare cam fâsăit şi plictisitor. Însă poate să fie doar o chestie de gusturi şi mi-o asum.

Concluzia este totuşi doar una: Filmul îşi merită pe deplin banii pe bilet. Poate fi scuza perfectă pentru a vizita din nou un cinematograf. O recomandare infailibilă pentru cei care vor să vadă un Blockbuster!

Sezonul tocmai a început… şi dacă ar fi să îl judecăm doar după primul venit… ne aşteaptă o vară al naibii de distractivă.

Subtitrare aici (regieLive)


Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.