Indiana Jones and the The Kingdom of the Crystal Skull (Indiana Jones si regatul craniului de cristal) -7/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

30 mai, 2008

Indiana Jones and the The Kingdom of the Crystal Skull (Indiana Jones si regatul craniului de cristal) -7/10

Distractiv si amuzant, cel mai nou film din seria Indiana Jones dezamăgeşte doar prin lipsa de prospeţime a lui Harrison Ford şi regia cam molcomă a lui Spielberg. Nimic de rău despre scenariul previzibil… plin de idioţenii hazlii, cascadoriile improbabile, efectele exagerate şi fanteziile despre comori si civilizaţii inexistente… acestea reprezintă doar reţeta succesului unei serii minunate.

USA, UK/ Engleza/ min 147

Ceva lipseşte din noul film cu Indiana Jones… ce îşi respectă atât de bine reţeta încât ajunge să pară în unele momente lent şi plictisitor. Parcă ne e dor de inovaţiile curajoase, de nebuniile şi comicul de situaţie a filmelor din anii ’80. Un film cu Indiana Jones era pe vremuri jumătate fantezie şi aventură… jumătate parodie. De la comorile pline de puteri magice, la mormintele păzite de capcane şi de camere întunecate pline cu şerpi, păianjeni şi alte lighioane… , băştinaşii ce te făceau să răzi (mai mult decât să te înfricoşeze) şi băieţii răi construiţi numai din stereotipuri… filmele păreau că sunt făcute din plăcere şi cu mult simţ al umorului.

Acum după un scenariu scremut ani de zile… maturitatea pare să fi luat mult din plăcerea realizării peliculei… a mai rămas doar frica de a nu dezamăgi publicul şi mai ales de a recupera costurile fantastice ale unui film înţesat cu efecte speciale.

Totuşi Indiana Jones şi regatul craniului de cristal nu e un eşec… dimpotrivă, sunt câteva momente absolut delicioase… urmărirea din junglă cu oameni ce sar dintr-un camion în altul, saltul aproape sinucigaş ce este amortizat aproape poetic de un copac ce aşează maşina direct pe apă… coborârile pe cascade şi mai ales întreaga scenă în care aventurierul nostru ajunge într-un orăşel model ce urmează să fie distrus de un test nuclear… toate astea te aduc cu zâmbetul pe buze şi te fac să nu regreţi nici o clipă că ai văzut filmul.

Nu mi-a plăcut în schimb să îl văd pe Harrison Ford jucând fără convingere rolul. Poate şi scenariul împopoţonat cu aberaţii nu i-a dat prea mari ocazii să intre din nou în pielea personajului, aşa cum nu am apreciat deloc regia vagă a lui Spielberg. Bile negre şi la capitolul romantism: senzualitatea lui Cate Blanchett rămâne nefolosită iar între Karen Allen (în rolul lui Marion Ravenwood) şi dragul nostru arheolog-aventurier lipseşte orice fel de chimie.

În concluzie Indiana Jones si regatul craniului de cristal o să fie pe placul spectatorului dornic de distracţie şi relaxare. Cei care vor dori să găsească şi puţină artă cinematografică sau talent actoricesc… vor fi profund dezamăgiţi… ghinionul lor: filmele cu Indy nu sunt despre asta. Sunt nişte nătângi cei care se aşteaptă la altceva decât distracţie de la un Blockbuster clasic.

Nu pot să vă urez decât vizionare plăcută, filmul merită a fi văzut!

Subtitrare aici (regieLive)


Un comentariu:

Anonim spunea...

Doamne de cand asteptam filmul asta! Am fost in ziua premierei la noi, la Cinema Pro, la primul spectacol... De mic am fost fan Indy dar nu credeam ca o sa il vad vreodata pe marile ecrane. Vorba aia, are 65 de ani, ce mai... Dar deh, omul mai face un efort, manat probabil de niste castiguri fabuloase, avand in vedere ca filmul a trecut de 740 de milioane $ incasari "worldwide", ceea ce il face momentan cel mai de succes film al anului 2008. Tind sa cred ca doar Harry Potter il poate intrece la incasari... Desi nu exclud si Cavalerul Negru din ecuatia asta.

Ca idee, nu mi-a placut prea mult. Sa fim seriosi, Indy si extraterestrii.. El, care era cu Dumnezeu peste tot (Sf. Graal, Chivotul Legii), el, care era cu paganismele lumii indice, o da in extraterestri, farfurii zburatoare, stilul Roswell... Asta NU mi-a placut deloc, se puteau gasi destule alte legende "umane", dar... asta a fost sa fie (oricum e unul din motivele pentru care productia a intarziat asa de mult).

Eu ii dau credit lui Ford... Are totusi o varsta. La ora actuala e greu sa faca roluri de actiune prea bune. Ca Al Pacino, Robert de Niro sau cum era Arnold in "T3"... Nu mai merge asta prea bine, dar merita macar eforul apreciat. Vocea nu i s-a schimbat, dinamismul insa... Deh, batranetea asta... In rest, mi-a placut Cate Blanchett, a prins-o bine personajul.

Una peste alta, un film satisfacator, asteptam ceva mai mult, insa decat fara Indy 4 evident ca mai bine acest Indy 4.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.