American Gangster (Gangster american) – 9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

06 noiembrie, 2007

American Gangster (Gangster american) – 9/10

O excelentă realizare capabilă să se alăture clasicelor filme cu mafioți. Un fel de Godfather versiunea black” ce respectă din păcate prea bine rețeta și nu aduce nimic inovator deși lungimea (exagerată) a peliculei ar fi permis multe.

UK / Engleza/ min 157 (!!!)

Dacă ar fi fost făcut prin anii 80 sau chiar la începutul deceniului trecut „American Gangster” ar fi devenit probabil unul dintre mai bune filme din istorie. Nu de alta dar prezentarea poveștii lui Frank Lucas (un gangster de culoare ce pune la punct o uriașă afacere cu droguri bazată pe principiile „sănătoase” ale oricărei mari corporații) ar fi necesitat cu adevărat mult curaj, mai ales că ar fi subliniat multe din defectele hidoase ale lumii în care trăim.

Acum în 2007, ideea că un gangster afro-american poate fi mai influent decât mafia italiană nu prea ne mai miră (cultura Hip-Hop ne-a educat bine)… cum nimeni nu o să fie prea șocat de realitatea că războaiele se poartă câteodată pentru cele mai dubioase motive sau de faptul că un soldat deseori e mai util în sicriu decât în viață. Nici revelația că traficul de droguri e de fapt o industrie bine reglementată ce pune pâinea pe masă pentru sute de mii de oameni (polițiști, militari, judecători, politicieni, avocați) nu e tocmai o revelație. Hollywoodul nu și-a asumat prea multe riscuri și vorbește despre niște lucruri ce nu mai sunt tocmai tabu.

Strict despre film numai de bine, nu are rost să il laud inutil (povestea, dinamica, acțiunea, personajele, violența, … totul e la superlativ și dozat perfect), ci doar să îl recomand din inimă: mie mi-a plăcut la nebunie, și sincer credeam că nu o să se mai facă niciodată astfel de filme…

Paiul din ochi se referă la lungimea peliculei pentru că exista destul material de umplutură ce putea fi dat jos: dezvoltarea personajului Richie, cu atât de plictisitoarele scene de divorț, e inutilă… Russell Crowe se putea descurca genial cu mult mai puțin și aici chiar nu mai are pe ce să își pună amprenta.

Și ca să completez cuplul stelar din rolurile principale, Denzel Washington îl duce prea departe de origini pe semianalfabetul Frank Lucas… pentru care hainele din blana de chincilla erau mai la ordinea zilei decât costumele sobre. Nu prea e bine că talentul și farmecul lui Denzel ne face să admirăm și să invidiem un criminal… dar poate că e explicabil… de la Shaft încoace nu am mai văzut pe marele ecran un personaj atât de cool.

Cine știe, poate chiar e semnul că ne pregătim să ieșim din era pimpingului și a bling-blingului. Eu unul așa sper!

Subtitrare aici (RegieLive)

P.S.

Armand Assante iși confirmă prestația bună din Californian Dreamin… nesfărșit, și joacă excelent rolul bossul italian Dominic Cattano. La mai mare!


 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.