29 martie, 2006

Bandidas 3/10 – Bune dar nebune

„un film care incanta ochiul si atat, numai bun de vazut intre Stiri si meciul din Champions League” Danezia

Penelope Cruz si Salma Hayek in acelasi film..., huh.. cine mai are nevoi de o poveste credibila. Daca mai e loc si de cateva paruieli.., wow.., filmul devine cu adevarat incitant.

Niste fermieri isi vand pamantul cu un pesos imperialistilor americani..., ete na, pe cine intereseaza chestia asta atunci cand are ce sa umple ecranul.

Cu toate astea filmul isi face treaba bine, e plin de actiune, captivant si amuzant in acelasi timp. Dar daca tot vad un film cu actrite „bune” as vrea sa vad mai multe decat ce arata „Bandidas”. Combinatia intre provocator si pudism excesiv nu face decat sa zici WTF..., cand o sa se intample ceva cu adevarat bazat in filmul asta.

Insa nu inteleg care e problema in toate filmele de actiune cu personaje principale feminine..., de ce toti barbatii „este urati, rai sau prostanaci” sau si mai rau nu vezi dacat barbati impuscati in mod aleatoriu, intepati de sageti otrvitoare, cazand din tren sau suferind tot felul de accidente oribile. Nu de alta dar imi vin din nou in minte scenele de „lupta” din „Ultraviolet”. Cumva toate filmele de genul asta se fac dupa o reteta?

Ramane si impresia ca filmul este in mod ciudat extrem de antiamerican, mai precis anti-Bush, cel putin cateva replici puse in context suna chiar interesant. Coproductie Franta-Mexic ..., oare de ce ma mir.

90 de minute de distractie, de vazut de preferat singur dupa mai multe beri. : ))

Citeste tot articolul si Comentariile!

28 martie, 2006

INSIDE MAN – Aproape perfect… 8.9/10

“Instantaneu un clasic al genului, si o demonstratie a faptului ca inca se mai pot face filme bune de actiune” DANEZIA

Recunosc ca am asteptat cu nerabdare aparitia acestui film, si Spike Lee a vrut sa arate inca din primele cadre ca acesta nu are sa fie un film obisnuit.

Filmul descrie jaful unei banci..., nu cred ca pot spune mai multe, acum dupa ce am vazut filmul. Asta deoarece nu vreau sa dezvalui nimic dintr-o poveste scrisa cu talent, si a carei desfasurare inprevizibila ma poate multumi si pe mine.

Desi nu prea se intampla multe lucruri spectaculoase in filmul asta: explozii, urmariri si alte bla, bla-uri actiunea este intensa.

Nu pot sa nu remarc extrem de inovatoarea metoda de a transpune povestea in scenariu, caci filmul baleiaza cu usurinta intre diverse plane temporare, iar la un moment dat se prezinta un asalt care nu va avea loc niciodata. Uff... genial.

Denzel Washington joaca un rol de exceptie, intr-un film exceptional a carui deviza poate fi rezumata de o replica a sa „I won’t feed you Ballshit”. Si intradevar acest lucru se vede peste tot: personajele sunt reale, si nu doar niste stereotipuri. Nu exista rau sau bine, alb sau negru, ca peste tot in viata totul e gri. Si foarte important nu se face morala aici, nu exista personaje cu trasaturi perfecte de caracter.

Limbajul este si el extrem de real, si cred ca pentru prima oara am auzit cuvantul CUNT intr-un film de categoria A.

Deci? De ce nu e 10/10..., hmm cred ca are legatura cu adaosul inutil al subpovestii in ce se centreaza pe Jodie Foster. Este ceva ireal si patetic in tot ce are legatura cu acest subplot.., Jodie este o dezamagire pt ca nu poate juca rolul personajului manipulativ de care este responsabila. Superioritatea lui „Madeline White” este cel mult ofensatoare.

UFFF....., de ce jaful nu a avut o motivatie rezonabila, de ce povestea penibila cu trecutul nazist.

Acesta este calcaiul lui Ahile al superbului INSIDE MAN, intru-un film ce se vrea real, suntem dintrodata bombardati cu BALLSHIT.

Daca extirpam insa gunoiul..., ramanem cu o realizare cinematografica de exceptie...., un film care isi merita banii.

Apropo..., INSIDE MAN..., este un titlu exceptional..., cate intelesuri se pot ascunde in doar doua cuvinte..., inca o trasatura geniala. Finalul e super : ))

Citeste tot articolul si Comentariile!

27 martie, 2006

Seara filmelor de familie (PG/AP), sau Dr. Dolittle 3 vs Nanny McPhee

Nota: am vazut filmele in aceeasi seara (in ordinea prezentarii), si de aceea avem de a face cu o singura intrare in blog.

E naspa cand e duminica, Inside Man nu e gata de "vizionare" si optiunile ramase sunt destul de putine. Si nimic nu e mai potrivit dupa un meci Steaua - Poli decat un duel al filmelor de familie. Sunt doi competitori, avem si un public tinta receptiv : )).

Competitia alege foarte proaspatul Dr. Dolittle 3, iar adversarul are un nume care atrage atentia si doua filme precedente din serie destul de reusite...

"fara geniul comic al lui Eddie Murphy, toata povestea cu animalele vorbitoare este penibila, adauga si un scenariu plin de clisee si ai in fata un dezastru” DANEZIA

Nici am timpul si nici rabdarea de a spune toate motivele pentru care un Dr. Dolittle 3, nu ar fi trebuit niciodata sa existe. Insa pot spune doar ca Kyla Pratt, nu poate duce un astefel de rol de care depinde tot filmul, personajul ei este cat se poate de antipatice, restul personajelor sunt la fel de clisee ca si bucati serioase din scenariu. Pana si pentru publicul tinta (<10>

Filmul asta este atat de prost incat ma simt obligat sa imi cer scuze pentru timpul pe care l-ai pierdut citind acest review. DE EVITAT.

Cu viclenie eu am ales Nanny McPhee 7/10, opiniile celor de pe IMDB ma convinsesera deja, insa cum filmele de familie nu sunt genul meu preferat, aveam nevoie de o ocazie (scuza) pentru al viziona.

„daca reusesti sa depasesti complexul ca vezi un film pentru copilasi, ai ocazia sa descoperi o realizare superba (pentru un film de familie)” DANEZIA.

In comparatie cu filmul precedent Nanny McPhee, a fost o adevarata desfatare. Se cunoaste grija si atentia cu care a fost realizat totul. Anglia Victoriana nu cred sa fi aratat niciodata atat de frumos, un taram magic, plin de culoare.

Povestea este frumoasa si moralizatoare, personajele sunt jucate foarte bine, si in acelasi timp umorul indraznet si cateodata negru, elimina senzatia de dulcegarie ieftina la care te astepti in productiile de gen.

Ce nu mi-a placut:

- filmul este ingrozitor de previzibil, cu toate ca unele scene sunt surprinzatoare, dar in zadar... cursul implacabil al povestii continua nestingherit.

- Magia pare singura metoda prin care o relatie disfunctionala parinte – copii (in cazul asta f.f.f.f. multi copii) poate functiona.

- Finalul este mult prea „pretentios” (CORNY ) pentru gustul meu.

- Transformarea improbabila in doar cateva saptamani a lui Evangeline.

Cu toate neajunsurile Nanny McPhee, este o alegere perfecta pentru fanii genului, insa poate multumi si pe cei care nu prea se dau in vant dupa PG-uri (parental guidance/ AP in ro).

Have childrens? Take them to this movie!

Citeste tot articolul si Comentariile!

26 martie, 2006

(Oldie) Dead birds 2004 (un horror interesant) 4/10

“o rara ocazie de a scapa de modelul filmelor de gen, insa o oportunitate pierduta de a realiza un clasic al genului” Danezia.

Inca din primele secvente ai ocazia sa realizezi, ca acest film nu este un horror obisnuit, cu adolescenti care mor intr-o ordine pe care o poti ghici fara mare greutate. Suntem in timpul razboiului de secesiune, si niste soldati jefuiesc o banca. Scena jafului arata bestial si iti zici in sine.., hmm... uite o chestie super interesanta.

Insa totul se degradeaza rapid intr-o pliciseala generala, pe masura ce „hotii” ajung la obligatoria casa bantuita.

Nu stiu de ce din momentul acela relizatorii filmului au hotarat ca ar fi fost o idee buna sa incerce sa na infricoseze pentru vreo jumatate de ora cu nimic. Poate ca au fost influentati de Blair Witch..., nu stiu.., insa toata chestia aia psihologica pur si simplu nu tine.

Pe final totusi filmul isi recupereaza vigoarea, si ultimele minute sunt o orgie a distrugerii si violentei..., asa cum ii sta bine unui astfel de film.

Ultima scena (un rafinament de scenariu la care sincer nu ma mai asteptam), salveaza filmul de la mediocritate, si astfel Dead Birds nu numai ca primeste un punctaj (sper deosebire de alte filme ce pur si simplu nu pot fi punctate), dar o face in stil mare 4/10 pentru un horror este o nota uriaşa la mine.

Minusuri:

- o mare parte din film este plictisitor.

- Un moment penibil de discontinuitate. (sunt in fata casei si e lumina afara, iar atunci cand intra pe usa e deja intuneric bezna).

- Casa era intr-o stare destul de buna, chiar prea buna pentru o casa parasita.


Numai bun pentru o seara in care nu gasesti mai nimic de vazut.

Citeste tot articolul si Comentariile!

25 martie, 2006

Tsotsi 7/10 sau de ce Paradise Now trebuia sa castige Oscarul pentru cel mai bun film strain.

“Tsotsi surprinde cu acuratete atmosfera ghetourilor sud-africane in comparatie cu bunastarea paturii de mijloc si realitatea criminalitatii iesite de sub orice control la mai mult de 10 ani de la abolirea apartheidului, insa succesiunea de clisee si finalul previzibil te lasa dorind mai mult” by Danezia

Echipa din spatele lui „tsotsi” nu plecat la drum, gata sa faca un film care sa fie placut si apreciat in lume, ci un film care sa reflecte cu adevarat problemele acelei tari. Un film sud african, despre africa de sud si pentru sud africani..., hmm asta da o decizie curajoasa.

Filmat in intregime in unul din ghetourile ce inconjoara cel mai mare oras al tarii Johanesburg, cu sprijinul si „expertiza” localnicilor, Tsotsi aduce veridicitatea la un nou nivel, insa intr-un mod suprinzator ghetoul nu este privit ca un univers gata sa te striveasca, ci totul este filmat in plane largi, unele de o frumusete vizuala nemaipomenita. Regizorul demonstreaza astfel intr-un mod subtil ca nu mai exista acea bariera insurmontabila care sa ii tina pe bastinasi captivi in saracie, si insasi faptul ca familia de clasa medie cu care lumea lui Tsotsi este in antiteza, vrea sa arate ca Africa de Sud a facut multe in ultimul deceniu.

Cat despre povestea filmului..., Tsotsi un tanar delicvent de culoare, extrem de violent si nemilos trece in 6 zile printr-o transformare nabanuita. Poate ca nu dezvalui prea multe spunand ca totul se declanseaza atunci cand gaseste un bebelus pe bancheta din spate a unei masini ce tocmai o furase..., restul il banuiti deja.

Un fel de City of God, varianta Sud-africana insa destul de putin interesant din perspectiva mea..., sincer filmul m-a cam plicitsit. Insa avertizare, dupa cum se poate vedea si din titlu acest review nu este unul impartial...,

I’m BIAS and I have good reasons for this!

Citeste tot articolul si Comentariile!

24 martie, 2006

Failure to launch 5/10 ....placut surprins

“filmul asta putea sa iasa mult mai rau decat atat, conditiile erau acolo, un subiect slabut, Sarah Jessica Parker, dar din fericire cateva sclipiri de umor genial au fost salvatoare. 5/10 nu este o nota foarte rea, avand in vedere ca nu prea ma dau in vant dupa astfel de filme” Danezia

Nu sunt foarte multe de spus despre filmul asta..., simplu boy meets girl, insa aici apar complicatiile: el inca locuieste cu parintii, şi ea este platita ca sa il faca pe el sa paraseasca cuibul.

In orice caz finalul il banuim cu totii, si multi vor ghici si evolutia poveştii de dragoste, deoarece scheletul scenariului nu e foarte original. În schimb ceea ce se construieste pe el, este facut cu o atentie si migala la cere sincer nu ma steptam. Personajele sunt puternic conturate si credibile. (pana si Paula este simpatica.., cu toata antipatia profunda pe care i-o port lui Jessica Parker, care nu se poate oricum abtine sa scoata cateva din „tipetele” ei clasice).

Insa ceea ce scoate filmul din mocirla sentimentala este umorul care este cateodata demential, toate scenele cu animale pot deveni clasice ale genului comic. Pe langa asta atmosfera deloc apasatoare si optimista a filmului te face convins ca totul se va termina cu un happy end,

Take your girlfriend to this movie. : D

Citeste tot articolul si Comentariile!

20 martie, 2006

V for Vendeta…, simply extraordinary !!! (9,5/10)


cine stie cum ar fi arata lumea astazi, daca complotul de la 5 noiembrie 1605 ar fi esuat, numai imaginea unei Anglii catolice si a unor SUA ca o Brazilie a continentului Nord american, te fac sa te apuce fiorii by Danezia

Nici nu stiu cum sa incep acest review, despre un film pe care il asteptam cu atata nerabdare. Poate un singur lucru e sigur asteptarile mi-au fost cu mult depasite.

Insa indiferent de ceea ce am scris mai departe acesta este un film de actiune/SF..., (chiar daca controversele si mesajul politic din jurul acestui film sunt extrem de puternice), actiunea, umorul aproape cinic si personajele vor face vizionarea filmului placuta si distractiva

Viitorul prezentat in film este unul sumbru, un lant necontrolat de evenimente cauzat de nesfarsite aventuri militare dezastruoase ale SUA, au produs haos in lume. America e la pamant, restul lumii in conflicte permanete. Exista amenintarea permanenta a climei scapate de sub control si al pandemiilor.

Insa Anglia pastreaza o urma de stabilitate sub un regim totalitar de dreapta, bazat pe nationalism, aplicarea unei morale crestine exagerate, si prin cultivarea urii si a fricii.

O lume a Angliei pentru englezi, in care cei de alta etnicitate, religie, culoare si orientare sexuala au fost de mult exterminati.

Dincolo de politie, armata si securitate armele principale ale regimului sunt FRICA si DEZIMFORMAREA, distribuite cu darnicie de mass-media.

Insa de aici incepe revolutia, subiectul acestui film..., miscare la centrul careia se afla misteriosul V, o creatie a acelei lumi si singurul capabil sa duca la disparitia ei.

Filmul este intradevar incarcat politic, povestea are multiple planuri de dezvoltare, si iti trebuie si cateva cunostinte de istorie britanica pentru a intelege mai toate aluziile, insa in acelasi timp actiunea este captivanta, si filmul nu plictiseste pe nimeni.

V este un supraom, insa nu este supereroul tipic, el nu este manat de idealuri sau de moralitate ci de dorinta de a se razbuna. Mijloacele lui sunt cel putin noncomformiste, iar motivele razbunarii sale le descoperim treptat in film. El nu intetioneaza neaparat sa se lupte cu sistemul insa din nefericire oamenii pe care ii doreste morti reprezinta sistemul in sine.

Eve, este in schimb personajul in jurul careia se contureaza povestea, si transformarea ei dintr-un mecanism tacut al sistemului in cea care finalizeaza razbunarea lui V este un simbol pentru a demostra trezirea la viata a societatii britanice, in anul dintre cele doua aniversari ale zilei de 5 noiembrie.

Cele 0,5 puncte lipsa pana la 10:

- Nu vad cum V putea sa reuseasca de unul singur totul, cel putin Batman (celalalt erou mascat cu care V va fi comparat in mintile multora) avea in spate o corporatie uriasa, si o avere pe masura.

- Cum naiba a fost posibila producerea si destribuirea mastilor intr-o lume atat de strict controlata de putere?

- Explicatia pentru aparitai lui V este oarecum ridicola.

- Se simte bugetul limitat

Eu unul o sa merg la cinematograf, pentru a vedea cu adevarat acest film..., sincer cred ca merita.

Citeste tot articolul si Comentariile!

15 martie, 2006

ULTRAVIOLET 2006, sau atunci cand retetele dau gres

Daca mergeti sa vedeti acest film, ganditi-va ca e o comedie sau o parodie..., va veti distra nemaipomenit si poata ca nu veti regreta banii de bilet

hmm..., Underworld, Matrix, Kill Bill, Gattaca toate sunt filme care intr-un fel sau altul au insemnat ceva la vremea lor de unde probabil si ideea "inspirata" a catorva producatori de la Hollywood, ca un film care sa combine cate ceva din universul acestor filme nu ar avea cum sa dea gres. Mai ales ca Milla Jovovich este portivita pentru rolul de supereroina feminina.

Ce a iesit este unul dintre cele mai proaste filme ale anului (poate pentru unii cel mai prost, chiar daca concurenta e teribila primavara asta)

Asta se intampla cand incerci sa combini tot ce ti se pare mai "COOL" din tot felul de filme, si realizezi un "fashion statement" in locul unui film. Caci intradevar Ultraviolet arata bine (asta chiar daca CGI din unele scene a lasat de dorit), insa ce faci cand scenariul are mai multe gauri in el decat un dig la inundatii, ori cand povestea este prea putin credibila (chiar daca totusi e un SF), personajele sunt niste schite, iar dialogurile sunt absolut penibile. Cred ca nu mai e nevoie sa amintesc de actori...

THIS PART MAY CONTAIN SPOILERS
Viitorul in Ultraviolet apartine unei lumi dominate de o lupta aproape nesfarsita intre oameni (controlati de un regim dictatorial, impus de doctori) si o subrasa umana cu trasaturi de vampiri (dap.., cata originalitate), contaminati de un virus ce le da puteri supraomenesti.
Marile batalii se dau de obicei cu sabii, si ocazional cu arme de foc insa deobicei oamenii nu prea par in stare sa le foloseasca la altceva decat kilaritul semenilor. (cu exceptia primelor scene din film, nici un alt glonte nu va isi atinge tinta, pe toata durata peliculei)
Actiunea se invarte in jurul unei arme secrete, creata de oameni (asta ca sa ii distuga odata pentru totdeauna pe baietii cu colti si sabii), arma secreta ce este un copil intr-o valiza.

Oricum se bate mult moneda in filmul asta pe compresie..., armele sunt comprimate in bratari, copii incap in posete, si asta nu ar fi mare problema..., ce naiba doar e SF, insa scenele de lupta in care eroina principala apara cu un exacerbat instinct matern plodul tocmai iesit din valiza, sunt catastrofale. Combatantii se incriu in cerc in jurul "ultravioletei" si se macelaresc unii pe altii.
La final totul se dovedeste o conspiratie, nea Ceausescu ala din film era si el vampir, si visului lui era sa isi faca un Microsoft medical bla, bla...,
Fata ii omoara pe toti ..., the end.

Citeste tot articolul si Comentariile!

Salutare tuturor (sau cuvant de inceput)

Un lucru e sigur..., nu sunt cel mai doxat critic de film de pe planeta, dar nici nu sunt instare sa privesc orice fara sa cartesc...

Cat despre selectia filmelor...., am o singura regula..., trebuie sa fi vazut filmul in premiera, nu de alta dar e greu sa iti mentii obiectivitatea la reluari. aa...., si filmul trebuie sa fie (sau sa aiba subtitrari) intr-o limba pe care o cunosc... (no new Bollywood crap here)

Pentru cei care ma cunosc si care mi-au apreciat review-urile, sper sa nu va dezamagesc..., cat despre tine noul meu cititor... "I think this is the begining of an beautiful friendship"

Citeste tot articolul si Comentariile!
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.