V for Vendeta…, simply extraordinary !!! (9,5/10)
cine stie cum ar fi arata lumea astazi, daca complotul de la 5 noiembrie 1605 ar fi esuat, numai imaginea unei Anglii catolice si a unor SUA ca o Brazilie a continentului Nord american, te fac sa te apuce fiorii by Danezia
Nici nu stiu cum sa incep acest review, despre un film pe care il asteptam cu atata nerabdare. Poate un singur lucru e sigur asteptarile mi-au fost cu mult depasite.
Insa indiferent de ceea ce am scris mai departe acesta este un film de actiune/SF..., (chiar daca controversele si mesajul politic din jurul acestui film sunt extrem de puternice), actiunea, umorul aproape cinic si personajele vor face vizionarea filmului placuta si distractiva
Viitorul prezentat in film este unul sumbru, un lant necontrolat de evenimente cauzat de nesfarsite aventuri militare dezastruoase ale SUA, au produs haos in lume. America e la pamant, restul lumii in conflicte permanete. Exista amenintarea permanenta a climei scapate de sub control si al pandemiilor.
Insa Anglia pastreaza o urma de stabilitate sub un regim totalitar de dreapta, bazat pe nationalism, aplicarea unei morale crestine exagerate, si prin cultivarea urii si a fricii.
O lume a Angliei pentru englezi, in care cei de alta etnicitate, religie, culoare si orientare sexuala au fost de mult exterminati.
Dincolo de politie, armata si securitate armele principale ale regimului sunt FRICA si DEZIMFORMAREA, distribuite cu darnicie de mass-media.
Insa de aici incepe revolutia, subiectul acestui film..., miscare la centrul careia se afla misteriosul V, o creatie a acelei lumi si singurul capabil sa duca la disparitia ei.
Filmul este intradevar incarcat politic, povestea are multiple planuri de dezvoltare, si iti trebuie si cateva cunostinte de istorie britanica pentru a intelege mai toate aluziile, insa in acelasi timp actiunea este captivanta, si filmul nu plictiseste pe nimeni.
V este un supraom, insa nu este supereroul tipic, el nu este manat de idealuri sau de moralitate ci de dorinta de a se razbuna. Mijloacele lui sunt cel putin noncomformiste, iar motivele razbunarii sale le descoperim treptat in film. El nu intetioneaza neaparat sa se lupte cu sistemul insa din nefericire oamenii pe care ii doreste morti reprezinta sistemul in sine.
Eve, este in schimb personajul in jurul careia se contureaza povestea, si transformarea ei dintr-un mecanism tacut al sistemului in cea care finalizeaza razbunarea lui V este un simbol pentru a demostra trezirea la viata a societatii britanice, in anul dintre cele doua aniversari ale zilei de 5 noiembrie.
Cele 0,5 puncte lipsa pana la 10:
- Nu vad cum V putea sa reuseasca de unul singur totul, cel putin Batman (celalalt erou mascat cu care V va fi comparat in mintile multora) avea in spate o corporatie uriasa, si o avere pe masura.
- Cum naiba a fost posibila producerea si destribuirea mastilor intr-o lume atat de strict controlata de putere?
- Explicatia pentru aparitai lui V este oarecum ridicola.
- Se simte bugetul limitat
Eu unul o sa merg la cinematograf, pentru a vedea cu adevarat acest film..., sincer cred ca merita.
Un comentariu:
V for Vendetta oscileaza intre 6 si 7 in topul meu. Sa explic de ce:
Povestea incepe super-interesant, un individ mascat cu un scop si un plan politic rupe tot in cale, si fizic (expert in bling bling martial) si politico-social (revolutionar).
Undeva pe parcurs totusi, se pierde coerenta si ajungem la retorica socialista cu care sunt atat de familiar dupa ce am urmarit zeci de documentare (Republicans = evil, anarchy/terrorism = good), transformandu-se in bildungs-romanul lui Natalie Portman.
Ma intriga prezenta ei in acest film. Intr-adevar, conteaza si actorul, nu numai cum joaca!
# Personal mi s-a parut ca a fost inutila, introdusa artificial si in Vendetta dar si in Star Wars. E prea copilaroasa, nu inspira ceea ce ar trebui sa inspire personajele ei. Asta e genu' de tipa pe care n-o bagi in seama cand vrea sa se imbarlige cu tine, nu e revolutionara sau conducatoarea unei armate de clone! Filmele acestea nu au nevoie de de genul childish, cute & cuddly.
# V-o imaginati in rolul lui Trinity din matrix original ? Sau pe Dean Martin in rolurile lui Sean Connery ?
Dar sa zicem ca asta e doar o parere proprie si sa trecem peste actorul in sine. Ce e cu personajul ?
Ceea ce vor ei sa ne sugereze e cum a evoluat tipa, dintr-o femeie speriata, traind o viata standard, intr-o revolutionara, si mental si politic.
Problema ? De ce nu se simte asta ? Evolutia ei e mai mult spusa decat facuta. Baga ea cateva replici (care insa nu se prea vad in fapt) iar noi ar trebui sa deducem ce se petrece in capul ei. Bullshit! Daca vroiam asta, citeam o carte.
Romantismul putea lipsi, IMO. Nu a adaugat nici o dimensiune interesanta conflictului central (statul politienesc vs omul de rand).
Mesajul politic e oarecum interesant. Separat de propaganda exagerata, e timpul ca oamenii sa realizeze ca se ascunde mereu ceva in spatele vorbelor conducatorilor.
Chiar si pentru lumea cinematografica mi se pare ca filmul e o noutate binevenita. Eroul nu mai e un supererou care ajuta oamenii, tara, statul, autoritatile. V e anti-eroul perfect, creaza atmosfera, sparge tot cu pumnii si cutitele, iar spre deosebire de eroii clasici (gen bruce willis, vandamme, segal) e as in politica si masluiri.
Inchei aici cu nota 7, pentru toate meritele sale.
Putea fi "up there" la note 8+ in topul meu, dar din graba regizorilor, din superficialitate, n-a fost sa fie.
Cu unele modificari, filmul putea face istorie!
Trimiteți un comentariu