Star Trek - 9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

08 mai, 2009

Star Trek - 9/10

.J. Abrams avea toate sansele din lume sa esueze lamentabil, insa a reusit imposibilul. Star Trek nu a aratat niciodata mai bine, mai incitant si mai captivant! Un film pe masura tuturor asteptarilor ce dezamageste doar la capitolul coloana sonora (lamentabila, bubuita si monotona)

Nici nu trec 5 minute si lumea intreaga a universului Star Trek se rastoarna cu fundul in sus, lasand fanii cu gura cascata si lipsiti de orice fel de cunostinte. Decenii de seriale, filme, carti canonice sau mai putin canonice isi pierd importanta... prin acest restart brutal al acestui univers ce nu poate fi decat e o idee geniala. Singura care de altfel mai putea salva o franciza imbatranită si sufocata de propriile ei canoane.

Suntem in copilaria federatiei si descoperim cu placere bucatele din trecut (prezentul nostru) ce se impletesc cu viitorul. O masina clasica... urmarita e o motocicleta zburatoare, campuri imense... din care rasar citadele urbane ce strapung cerul, imagine impresionanta ce e completata de tehnologii ciudate dar care par sa aiba urme de familiaritate.

Suntem introdusi rapid cu marea majoritate a personajelor TOS, si repejor lumea "noului" Star Trek se distanteaza violent de tot ceea ce cunosteam odata ce vulcanienii si planeta lor sufera un "minor" colaps cuantic al spatiu-timpului catre singularitate.

Inainte si dupa chestia asta vedem superbe batalii spatiale + niste animalute foarte dragute pe o planeta indepartata, ce apuca sa ne duca deseori cu gandul la tot ceea ce e mai bun in "Star Wars". De fapt nu m-ar fi surprins daca la un moment dat lumea ar fi scos si niste sabii cu laser pentru o mica cafteala... mai ales ca de sabii obisnuite avem totusi parte.

Problemele care stau intre acest film si perfectiune sunt urmatoarele:

  • coloana sonora ce este absolut neinspirata si deloc pe masura filmului (ca o nota... efectele sonore sunt totusi geniale si imi place boomul pe care il fac navele cand intra in hyperspatiu)
  • anumite gogomanii stiintifice ce nu pot fi iertate chiar daca Star Trek nu a avut niciodata pretentii in acest domeniu: chestia aia rosie... careia ii zic "substanta rosie" bleah... macar de era "trilitiu", "materie exotica", "supa de quarki, bosoni" whatever..., gaurile negre nerealistice si nerelativiste, cat despre calatorii in timp, mai bine nici nu mai deschidem subiectul (calatoriile in timp au fost tot timpul problematice in Star Trek.
  • sala motoarelor din Enterprize (cat si alte nave ale Federatiei), am vazut fabrici de ciocolata, cuie, surubelnite si creione mai tehnologice si avansate decat tevile si rezervoarele de inox din film, absolut jenant chiar daca puntea navei este ireprosabil de futurista (si se aseamana foarte mult cu cea din TOS).
In rest... numai de bine, un blockbuster solid ce o sa faca ravagii in box-office. Filmul pe fanii mai tineri si l-au dorit dintotdeauna.

Ma bucur atat de mult sa vad Star trek salvat de la imbatrnire si ridicol, si de abia astept sa vad noi aventuri cu acest echipaj, intr-un univers lipsit de canoane... si in care nu trebuie respectata continuitatea cu nici o alta serie, film sau carte!

Dulcele aer proaspat al libertatii in creativitate nu a mai mirosit niciodata mai bine... sau mai incurajator!

Nota importanta!

Health and safety warning!
Acest film ruleaza in unele cinematografele de pe la noi cu sonorul la nivel exagerat, nivel ce creaza un puternic disconfort si poate crea probleme de auz.

Danezia ii roaga pe toti cei care sunt deranjati de astfel de "tactici" manelistice ale managerilor de sali de cinema sa ii manifeste nemultumirea atat verbal (personalului salii de cinema) cat si in scris firmei ce administreaza respectiva sala

6 comentarii:

Unknown spunea...

Am fost ieri sa vad filmul. Am dat pina si bani pe Hollywood Multiplex ca sa imi distrug urechile la volum maxim. Totul in speranta ca Danezia a vazut filmul si i-a placut.

Singura concluzie pe care pot sa o trag este ca nu esti si nu ai fost niciodata un "trekkie". Filmul nu a avut multe in comun cu Star Trekul, fie el original series sau orice dupa aia. O incercare slaba de a imita "The Wrath of Khan", facind praf intregul mythos de aproape 50 de ani al Star Trekului. Efecte speciale cu duiumul, dar regizate prost si cu un sunet complet imposibil; stiinta care nu are sense nici macar in fata celei invatate la scoala generala si nici in fata pseudo stiintei Star Trek; concepte grafice fara nici un sens; personaje care nu au nimic in comun cu ST TOS. As putea continua la nesfirsit.

nota mea: 5/10 (si asta doar pentru ca unii actori au jucat decent)

danezia spunea...

Ok... am zis ceva de coloana sonora "bubuita" in speranta ca poate s-a intamplat doar la mine asa.

Eu suport mai bine experimentele sonore facute pe mine, insa prietena mea a suferit intradevar din cauza sunetului.

Comentariul tau ma face sa pun o nota de avertizare in face acestui review!

Cat despre film, sa stii ca nu esti singular in opinie, poate cel mai bun critic de pe pamant (Elbert) a avut o nota si o opinie asemanatoare, oricum sper ca nu m-am exprimat gresit in cronica... nu sunt un trekkie... ci un trekker :P.

Mi-a placut filmul pentru ca nu dau doi bani pe canoane si sunt realist cu privire la Star Trek:

-universul star trek devenise tot anacronic

-franciza nu s-a laudat niciodata cu mare consistenta interna si continuitate

-stiinta a fost tot timpul jenanta si woo-woo in Star Trek

-daca nu se producea acest film, franciza intra in colaps, si Paramount ar fi renunta la ea.

Oricum mi se pare exagerat sa zici ca nu te-ai distrat deloc la film, sau nu ai simtit un fior de placere atunci cand Enterprize a inceput sa traga cu tot ce avea la bord... yupee!

Ca o consolare gandeste-te ca Star Trek era un pacient muribund, canceros... si care a suferit o operatie radicala, prin care s-a schimbat tot ce se stricase cu timpul...

E important totusi ca a mai ramas acolo ceva din "inima" seriei, ideea a umanitatea poate fi altruista, ca putem gasi drumul spre stele si ne putem comporta in univers, si intre noi cu demnitate si corectitudine atata timp cat invatam din greselile trecutului si renuntam la violenta si razboaie.

Noul "star trek" sacrifica ultima parte din acest ideal de dragul unui scor mai mare la Box office, insa am speranta ca urmatoarele filme (serial) vor fi mult mai calme si mai aproape de ideea in sine a acestui univers.

Elix spunea...

Am vazut si eu filmul. Mi s-a parut jalnic.
O spun asta ca un om care se uita la Star Trek de la 10 ani si care a vazut toate episoadele artistice si serialele de cel putin doua ori.

Personajele caracterelor sunt mutilate: au taiat din dialogurile cu care eram obisnuiti, dialogurile sunt prostesti/ copilaresti, sunt chestii care nu se mai leaga cu vechile episoade artistice sau seriale, sunt bagate "ca din sac" faze care nu se potrivesc sau sunt prea scurte sa insemne ceva (faza cu kirk cand era copil si conducea masina, nu i-am inteles rostul).

unde sunt momentele de introspectie in univers, minutele acelea lipsite de dialog ci doar de contemplare a universului, a necunoscutului pe care le vedem in THE MOTION PICTURE, unde sunt dezbaterile filozofice care le vedem in STAR TREK TNG ?
dar vedem in schimb oameni beti, batai in baruri, explozii, bubuieli, calatorii prin gauri negre (wtf ?), substante rosii (wtf ?) si multe alte mici idiotenii. nava Enterprise mandria flotei stelare cu un vechi istoric care duce pana la navele pe apa (cum povesteste Picard intr-un episod din serial) pleca la bord cu un echipaj de copii (wtf ?). de cand o nava miniera romulana cu 100 de ani in viitor poate distruge 47 de crucisatoare klingioniene din trecut ? (wtf ?). nici macar explozia unui miez warp nu o afecteaza cand asemenea chestii afectau chiar si o nava borg din seria Voyager care se petrece in viitor, navele Borg fiind mai avansate decat navele de lupta romulane.

Kirk se comporta de care ar fi un cowboy (se bate prin baruri, incaleca scanului de comanda al puntii de parca s-ar urca pe cal) si scoate solutii geniale peste solutii geniale fara sa gandeasca de parca ar fi un scamator care scoate iepurele dintr-un joben.

Singurul actor foarte bun a fost batranul Spock (nu stiu cine a jucat) si Spock cel tanar care aici a jucat prost, probabil din cauza scenariului si regizorului, dar care este un actor cu mare potential (vezi Heroes).

Nici macar un titlu cum trebuie nu au reusit sa ii puna. "Star Trek Zero" pare o gluma. Asta denota lipsa de fantezie a tuturor celor care au lucrat la film si care cand au scris scheletul filmului au luat pe calea usoara modificand linia temporala. este mai usor sa distrugi 50 de ani de star trek decat sa incerci sa te potrivesti in ceva deja creat , cum au facut creatorii celorlalte serii artistice si seriale.

Ar fi multe de spus dar nu se merita. Daca au vrut sa faca bani au reusit, daca au vrut sa impresioneze necunoscatorii Star Trek au reusit. Tot ce imi doresc este ca nu cumva aceasta echipa sa se apuce sa faca un serial Star Trek si sa il transforme intr-o telenovela SF (gen Heroes, Battlestar Galactica).

nota mea 5/10. nota 2 ca film Star Trek , nota 8 ca film de actiune. Media = 5.

Este cea mai mica nota pe care am dat-o vreodata unui Star Trek.

4lights spunea...

Stiinta din Star Trek o fi fost ea tot timpul jenanta, dar aici a coborat la niveluri catastrofice: o supernova care ameninta galaxia? gauri negre care absorb stele si planete, dar trimit in trecut nave spatiale?

Scenariul e chinuitor, aberant: Nero e cel mai cretin maniac din toata istoria francizei, motivatiile sale n-au nici un sens. Nici nu-i de mirare ca a picat intr-o gaura neagra, de doua ori.

Filmul acesta urmeaza doar o formula de baza deja testata pentru blockbustere de vara: efecte speciale + explozii + umor + actiune continua

Anonim spunea...

sunt paralela cu universul star wars dar am vazut secvente din film ca se uita prietenul meu.
in legatura cu sonorul din cinematografe, da, un sunet prea puternic iti poate strica toata placerea vizionarii unui film.
la "wanted" cu angelina jolie sonorul a fost foarte ridicat si auzeam fiecare glont, pumn, pas, ca si cum s`ar darama sala pe mine.
cu greu am stat pana la sfarsit si am iesit din sala cu o sensatie de ameteala si dureri de cap.

Anonim spunea...

Nu comentez de obicei, nu-mi place s-o fac, dar mai iritat replica lui Elix, in special
aici: "Singurul actor foarte bun a fost batranul Spock (nu stiu cine a jucat)". Ca un fin cunoscator ce se arata a fi, n-avea nevoie nici macar sa se informeze ca sa-si dea seama din prima ca e Leonard Nimoy!!! M-a emotionat foarte tare (re)aparitia acestuia in filmul vietii lui, as spune. Eu nu i-as cauta filmului atatea bube-n cap. E bine ca s-a facut, in primul rand. Apoi, asa cum a spus Danezia, a adus un suflu nou, desi a mers, culmea, pe cea mai veche istorie a lui (Kirk & Spock), reinventand practic universul Star Trek. Parerea mea este ca n-a placut in special fanilor seriilor mai noi, cunosc cateva persoane care n-au vazut nimic din seriile vechi, dar au auzit si ei de Kirk, Spock, Sulu, Chekov, mda...Nava cu echipajul de copii, hihi, ce m-a amuzat asta, iar o chestie de cunoscator, desigur.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.